Всичко за пералните машини

Направи си домашен омекотител за тъкани

Домашен омекотител за тъканиЕфективността на естествените перилни препарати е доказана от нашите баби. Те нямаха толкова огромен избор от домакински химикали, но в същото време винаги миеха всичко. В допълнение към праховете и сапуните за пране е необходим омекотител за тъкани за грижа за бельо. На съвременен език се нарича средство за изплакване или балсам. И не е необходимо да го купувате в магазина, тъй като можете много бързо да го приготвите у дома със собствените си ръце.

Рецепти с оцет

Най-често срещаното вещество, използвано за изплакване на дрехи, е трапезният оцет, той е особено подходящ за вълнени продукти. Освен това оцетът запазва цвета на дрехите. Можете да използвате оцет отделно, но само за ръчно изплакване. Не си струва да го наливате в машината. Има няколко рецепти, базирани на това вещество.

Важно! Когато приготвяте този или онзи балсам, спазвайте пропорциите на всички вещества, от които правите състава.

 • Първата рецепта. Трябва да вземете удобен контейнер, например бутилка от стар климатик,оцет 1 литър Изсипете литър столов оцет и 5 капки лавандулово масло в бутилката. Разбъркайте добре сместа и използвайте 1 чаша, за да изплакнете прането, докато перате в машината. При половин товар е достатъчно половината от количеството на средствата за изплакване. И се съхранява около 2 месеца.
 • Втората рецепта. Тази рецепта е малко по-различна от предишната. Вземете 1 литър оцет и шест капки масло от мента, смесвайки ги, използвайте като средство за изплакване. Мекотата на нещата е гарантирана. За съхранение на този състав е най-добре в бутилка от тъмно стъкло или пластмаса и не повече от 60 дни.
 • Рецептата е трета. За да получите климатик, трябва да смесите сода пепел или обикновена сода, оцет и леко топла вода в равни пропорции. Смесете най-добре съставките с дървена шпатула или лъжица в емайлиран съд. Внимавайте, когато правите това. За да изплакнете в пералнята, е достатъчно същото количество средства, колкото изсипете магазина. В състава можете да добавите етерично масло с всякакъв аромат, около 20 капки на литър балсам. И не забравяйте да съхранявате на тъмно място.
 • Четвъртата рецепта. Пригответе оцетна есенция, дестилирана вода и изплакнете косата. Изсипете 300 мл оцет и 200 мл помощно средство за изплакване в 600 мл вода, разбъркайте добре и използвайте за измиване в пералня. Не най-евтиният вариант, но въпреки това домакините го харесват най-много.

За ваша информация! Оцетната киселина има добро дезинфекциращо свойство, а също така добре изплаква праха за прах, е евтина и затова домашен климатик на базата на него ще бъде много евтин.

Състав на боракс

бораксBorax има способността да омекотява твърдата вода, така че може да се използва за правене на неща със собствените си ръце. Не е необходимо да правите нищо специално, просто изсипете четвърт чаша от това вещество във водата по време на изплакване.

Бораксът не само омекотява тъканта, той убива ленената акара, както и различни гъбички и плесен. Измитите по този начин неща стават по-чисти и по-меки. Въпреки това, бъдете внимателни, бораксът може да предизвика дразнене и алергии на кожата, не я наливайте прекалено много.

Ароматно средство за изплакване

За тези, които не искат да се занимават с оцетна киселина поради неприятната й миризма, предлагаме методи за приготвяне на климатик без оцет.омекотител за домашна тъкан

 • Първият начин. Купете 250 г Epsom сол (Магнезия) в аптеката, след което добавете 10 капки портокалово масло към солта. Получената смес се слага в кювета за изплакване, няколко супени лъжици е достатъчно. Съхранявайте този климатик в запечатан контейнер.
 • Вторият начин.В чаша топла вода трябва да разтворите 3 супени лъжици сода за хляб и да добавите сандалово дърво или жасминово масло. Тази рецепта е подходяща за пералня.
 • Третият начин. За да направите гъст измиващ продукт, подходящ за пералня, трябва да смесите 6 супени лъжици балсам за коса с 10 супени лъжици морска сол и да добавите няколко капки етерично масло. Този балсам прави дрехите приятни на допир, трябва да го поставите в количество от 3-5 супени лъжици в специално отделение.

Как да заменим?

Някои домакини използват тенис топки вместо климатик. Това не е случайно. Топките имат гладка повърхност и не увреждат тъканта. Те, непрекъснато въртящи се в барабана заедно със спалното бельо, го разклащат добре, правейки го мек и приятен.

Разбира се, тенис топките няма да придадат на прането приятна миризма, която се оставя от домашно приготвени климатици, но ако не обичате миризмите, то това е, което ви подхожда.

тенис топки за пранеИ най-важното - тенис топките най-малко влияят на работата на машината, което не може да се каже за оцет или буря. Според нас подобни вещества не трябва да се добавят към шайбата.

За да обобщим, изброяваме всички предимства на домашните климатици за дома:

 • те са много по-евтини от техните колеги в магазина;
 • климатикът на основата на оцет убива микробите върху дрехите;
 • направи гладенето по-лесно и по-меко;
 • изплакнете добре и измийте остатъците от почистващия препарат;
 • от маса рецепти, дори страдащият от алергия може да намери своето.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини