Всичко за пералните машини

Кодове за грешки за перални машини Vestel

грешки в пералнята WestellС течение на времето частите на пералнята се износват и чупят. Потребителят научава за неизправност на един или друг машинен възел от различни симптоми, включително код на дисплея. Познавайки кода за грешка, можете да намалите времето за отстраняване на неизправности и да улесните себе си да го поправите. Затова в тази статия решихме да поговорим за кодовете за грешки на пералната машина Vestel.

Кодове за грешки на различни машини

В повечето случаи разбиването става на стари пишещи машини на турската марка Westell, които не са оборудвани с дисплей. Те обаче имат и вградена система за самодиагностика под формата на индикатори на контролния панел. Нека представим съответствието на кодовете на пералните машини без дисплей с буквено-цифрови кодове.

 • Код E01 съответства на мигащия първи и втори индикатор.

  За ваша информация! В повечето шайби първият 1 индикатор е старт / пауза, 2 индикатора е забавяне на изплакване, 3 индикатора е леко гладене, 4 е допълнително изплакване.

  Westell контролен панел

 • Код E02 съответства на мигащ първи и трети индикатор.
 • Код E03 е първият и четвъртият индикатор.
 • Код E04 - мигащ втори и трети индикатор.
 • Код E05 съответства на мигащ втори и четвърти индикатор.
 • Код E06 съответства на мигането на третата и четвъртата крушка.
 • Код E07 - мигането на три крушки наведнъж: първата, втората и третата.
 • Код E08 - мига на втората трета и четвъртата крушки.
 • Код E09 - мига на първата, втората и четвъртата крушка.

Декодиране на кодове

Всяка от горните грешки най-често показва неизправност на някаква част. Нека разгледаме по-подробно какво означават тези грешки.

 • Грешка E01 информира потребителя, че вратата на барабана не е плътно затворена в машината.
 • Грешка E02 показва слабо налягане на водата в пералнята, от което водата не достига желания минимум.
 • Грешка E03 е свързана с помпа, която е запушена или неизправна.
 • Грешка E04 показва, че резервоарът е пълен с вода, което може да се случи поради повреда на клапата на отвора, превключвателя за налягане или електронен модул.
 • Грешка E05 е резултат от повреда на температурния сензор или нагревателен елемент.
 • Грешка E06 информира за неизправност на електродвигателя.
 • Грешка E07 е свързана с повреда на електронния модул на пералнята.
 • Грешка E08 показва прекъсване на захранването.
 • Грешка E09 информира, че мрежовото напрежение не е нормално.

  Обърнете внимание! Главното напрежение не трябва да надвишава 160-260 V.

Препоръки за справяне

Ако възникне някаква грешка, не се паникьосвайте и веднага се обадете на капитана. Някои проблеми можете да отстраните сами. Ето какво можете да направите в един или друг случай.

Ако се появи грешка E01, опитайте да натиснете вратата на люка с крака си и започнете да миете отново. Ако пералнята не е стартирала, тогава трябва да замените устройството за заключване на люка, направете това според инструкциите в статията Ремонт на перални машини Westell можете да го направите сами.

Можете самостоятелно да разрешите проблема с лош прием на вода с грешка E02. За да направите това, първо проверете дали кранът за подаване на вода е затворен. След това трябва да проверите мрежата на клапана за пълнене за запушване, трябва да:

 • изключете машината от мрежата;
 • развийте маркуча за подаване на вода;
 • развийте цедка и изплакнете във вода.

филтър за пълнене

Ако проблемът се крие в неизправността на превключвателя за налягане, тогава в този случай трябва да отворите горния капак на тялото на машината и да намерите сензора за ниво на водата. След това проверете контактите на сензора, връзката към тръбата за налягане и самия сензор. Ако е необходимо, сменете сензора с подобен.

превключвател за налягане

Коригирайте грешка E03, като почиствате изпускателния филтър, който се намира в долната част на пералнята. Той се усуква обратно на часовниковата стрелка и се измива под течаща вода от отломки и мръсотия. Ако не чуете помпата да работи по време на източване и водата остава в барабана, трябва да смените помпата.Променя се през дъното на пералнята, работата не е трудна.

Препълването на пералнята с вода (E04) е свързано преди всичко с вентила за подаване на вода.

За ваша информация! Клапанът за пълнене е една от "раните" на турските автомобили Vestel.

Заменете вентила ще може всеки собственик, който е добре запознат с отвертка и мултицет. Клапанът е разположен непосредствено зад задната стена, на мястото, където е свързан маркучът за подаване на вода. Преди работа не забравяйте да затворите кранчето за вода.

Що се отнася до нагревателния елемент, в пералните машини Westell той е разположен отзад. Следователно, в случай на подмяна е достатъчно да отворите сервизния люк и нагревателя пред вас. TEN станете от седалка, като развиете фиксиращ болт и разкачете проводниците. Когато монтирате нов нагревател, не използвайте прекомерна сила при затягане на гайката; може да се получат повреди.

Електрическият двигател на пералнята се счупи изключително рядко. Износват се предимно въглеродни четки, които с известна сръчност могат да бъдат заменени независимо. Въпреки това, най-често такъв проблем е адресиран до капитана. Ако намотката на двигателя изгори, тогава ремонтът е напълно непрактичен. Двигателят в този случай е сменен.

Проблеми, свързани с електрическата и електрониката (E07, E08, E09), първоначално препоръчваме да се повери на професионалист. Без да се занимавате с това, можете допълнително да навредите на пералнята. Бъдете внимателни към вашия "домашен помощник", успешен ремонт!

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Юлия Джулия:

  Как да отворя заключена врата?

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Изключете щепсела и изчакайте 15-20 минути.

 2. Граватар Миша Миша:

  Код на грешката e01.

  • Граватар Рустам Рустам:

   Имам същия проблем.

 3. Граватар Макс Max:

  Код за грешка e07, какво да правя?

 4. Граватар Иван Иван:

  Защо миенето, изплакването и въртенето мигат?

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Вертикалните индикатори за игра и спират да мигат, кажете ми за неизправността.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини