Всичко за пералните машини

Кодове за грешки в пералнята Gorenje

измиване на кодове за грешкиКодовете за грешки за пералните машини Gorenje, за съжаление, не са унифицирани. Съществуват две групи модели перални машини, всяка от които има собствена независима система за самодиагностика. Това не е много удобно, тъй като за да разбере декодирането на кода за грешка, който се появи на дисплея на неговата гума Gorenie, той първо трябва да знае към коя група модели принадлежи, след това да намери дешифрирането на грешки на тази група и едва тогава ще може да се получи достоверна информация за конкретна грешка. Решихме да опростим вашата задача, като събираме цялата необходима информация в една статия.

Изгаряне с контролна система PG1-PG5

В този параграф ще редуваме алтернативно кодовете за грешки на пералните машини Gorenie, като им даваме първо кратко, а след това и разширено декриптиране. Тук даваме някои причини за появата на тези грешки.

F1. Този код ни казва, че веригата е прекъсната или е възникнало късо съединение във веригата на температурния сензор. Това означава, че или окабеляването, доставящо термичния сензор, и го свързващо към електронния модул и нагревателя, е било прекъснато, или контактите са изгорели.

Обикновено тази грешка се появява веднага след като пералнята изтече вода, непосредствено преди измиването.

F2. Контролният модул не получава сигнал за затваряне на люка. Това означава, че управляващият сигнал от контролния блок на люка не идва в контролния модул на пералнята Gorenie, което означава, че модулът дава грешка и спира програмата за пране. В по-голямата част от случаите причината за това е дефектна UBL, но може да има отворена верига между UBL и контролния модул.

UBL не успя

F3. При два опита необходимия минимум вода не беше събран. Това означава, че пералнята се опита да изтече минимум вода в резервоара в рамките на 4 минути и тя не успя. След това тя опита отново, като прекара още 4 минути, след това контролния модул спря да се опитва и издаде код F3. Най-често причините за това са:

 • ниско налягане във водоснабдяването (отсъствието му);
 • проблеми с вентила за пълнене (запушване, повреда);
 • в много по-редки случаи превключвател за налягане.

F4. Тази грешка показва прекъсване между сензора Hall и контролния модул на пералнята Gorenje. В този случай или тахометърът просто е изгорял, или контактите му са изгорели, или е имало прекъсване на окабеляването. Също така не е изключен проблем с електронния модул, който не може да разпознае сигнала от сензора на Хол. Грешката възниква 3 минути след изчезването на сигнала от тахометъра. След това машината спира да изпълнява програмата за пране, изтегля студена вода в резервоара и след това я източва, след което издава кода F4. При модели на машини с инверторен двигател, приблизително същото се случва с инвертора.

F5. Неизправността на полупроводниковия елемент (триак), който управлява мотора. В този случай, поради съответния полупроводников елемент, контролното табло не може да регулира работата на двигателя. Причините за това могат да бъдат късо съединение или прекомерно нагряване на двигателя. Същата грешка се появява при модели с инверторен двигател.

F6. Тази грешка се появява, ако водата в резервоара се загрява твърде бавно или изобщо не се нагрява. След активиране на нагревателния елемент, управляващият модул, използвайки температурен датчик, следи повишаването на температурата на водата и проверява параметрите, зададени от програмата. Ако индикаторите се разминават с повече от 150В, пералнята генерира грешка F6 след изпълнение на програмата за пране. Характерна особеност на тази грешка е, че пералнята във всеки случай завършва прането, изплакването и преденето, само тогава тя ще издаде посочения код. Възможни причини:

 • дефектен сензор за температура;
 • изгорен нагревателен елемент;
 • дефектен електронен модул.

Проверяваме нагревателния елемент и температурния сензор в Gorenie

F7. Този код ще се появи, ако пералнята не може да изпомпва отпадъчните води и нивото й не намалее под „минималното“.Нивото на водата в резервоара може да не намалява изобщо или да се понижава много бавно. За разлика от други марки автомобили, Gorenie повтаря процедурата за източване, ако това не даде ефект, грешка F7 излита. Причините за грешката F7 могат да бъдат разгледани:

 • неизправност или силно блокиране на помпата;
 • запушен филтър за боклук;
 • отказ на захранването на изпускателната помпа;
 • превключвателят за налягане не е в ред;
 • управляващият модул се е счупил.

F8. Тази грешка означава по-ниска скорост на въртене на барабана от тази, която е включена в програмата за завъртане. С други думи, ако модулът открие, че барабанът се върти със скорост под 100 оборота в минута по време на въртене, F8 ще изскочи. При нормални условия машината не дава такава грешка, тя може да бъде открита само чрез извършване на сервизен тест. Защо се появява тази грешка? Моторът изгоря, електронният модул се повреди, инверторът (за някои модели машини) се повреди, задвижващият колан се разхлаби.

F9. Тази грешка възниква в пералните машини Gorenie, оборудвани със система Aqua Stop и означава, че водата е попаднала в тавата за миене. Факт е, че такива машини имат специален тиган, оборудван със сензор за откриване на теч. Ако резервоарът на колата изгори или тръбата започне да тече, водата неизбежно ще попадне в тигана, сензорът за теч ще работи и пералнята ще спре.

В същото време системата Aqua Stop изключва работата на нагревателния елемент и спешно отвежда водата от резервоара на машината.

Изгаряне WA 101, 121, 132, 162, 162P

Е, сега представяме и декодираме кодовете на диагностичната система за перални машини Goryenie WA 101, 121, 132, 162, 162P. Моля, обърнете внимание, че кодовете и тяхното декриптиране са доста различни от горната система, така че бъдете внимателни.

F1. Няма да описваме този код за грешка, тъй като това вече е направено като част от предишния параграф. Дешифрирането му е абсолютно същото.

F2. В рамките на 8 минути пералнята не успя да изтече минимално количество вода в резервоара. През определеното време пералнята Gorenie прави два опита за изтегляне на вода, ако не успее, се появява F2 кодът. Причините за този проблем могат да бъдат много:

 • запушена филтърна мрежа, инсталирана пред насипния клапан;
 • във водоснабдяването няма вода;
 • налягането на водата е твърде ниско;
 • пълнещият клапан не работи;
 • превключвателят за налягане не е в ред.

проверете пълнещия клапан

F31. Няма комуникация между тахометъра и контролния модул. Ако връзката между сензора на Хол и електронния модул е ​​прекъсната, системата спешно спира двигателя. В рамките на 4 минути модулът се опитва да рестартира двигателя два пъти и ако връзката не е установена, се издава код F31. Тази грешка може да бъде причинена от дефектен сензор на Хол, подходящи за него електрически комуникации или от самия контролен модул.

F32. Дефектен електронен контролер на двигателя. На някои модели перални машини Gorenie е инсталиран специален електронен блок, който регулира двигателя; ако изгори, ще се появи указаната грешка.

F4. Температурният сензор открива несъответствие между действителната температура на водата в резервоара и стойността, въведена в програмата. Ако нагревателят не загрява водата в резервоара до необходимата температура за определеното време, тогава в края на програмата за пране се показва код F4. Допустима грешка + -150В. Причини: нагревателен елемент или управляващ модул.

F41. Температурният сензор засече силно прегряване на водата в резервоара. В този случай нагревателят загрява водата в резервоара до максималната температура, дори ако това не се дължи на програмата за измиване. За да се избегне прегряване и повреда на нагревателя, системата спешно го деактивира и се показва грешка F41. Причината, най-вероятно, е полупроводников елемент (реле) на управляващия модул.

Някои свързват този код с неизправност на температурния сензор. Този подход често е неправилен, тъй като в този случай температурният сензор може да открие прегряване, но в много редки случаи грешката се крие в температурния сензор.

F43. TEN се загрява твърде бързо.В този случай системата спешно спира работата на програмата за пране и съответно работата на нагревателя, за да се предотврати повредата на тази част и евентуален пожар. Това може да се случи, ако електронният модул задейства нагревателния елемент, когато в резервоара има твърде малко вода или изобщо няма такава. Причини: превключвателят за налягане е повреден, резервоарът тече, управляващият модул е ​​счупен.

F5. Подобна грешка може да се види, ако пералнята Gorenie не успя да изтече напълно водата от резервоара за 2 опита в рамките на 4 минути. След това потребителят може да натисне бутона за стартиране на програмата и машината ще се опита отново да източи водата, ако този опит също е неуспешен, пералнята ще виси напълно. Какво може да се случи?

 1. Изчерпана, запушена помпа.
 2. Прекъсната мощност на помпата.
 3. Филтърът за отпадъци, дренажната тръба или маркучът са запушени зле.
 4. Тръбата на превключвателя за налягане е запушена или просто изгоряла. Възможно е също да се повреди окабеляването към датчика за ниво на водата или съответните контакти.
 5. В редки случаи е виновен електронният контролер.

ремонт на помпата на шайбата

F61. При завъртане барабанът се върти твърде бавно. За да се изясни декодирането на грешка, трябва да се каже, че преди модулът да покаже кода F61, той трябва да определи несъответствието между скоростта на въртене на барабана с най-малко 100 оборота в минута и за това е необходимо да стартирате теста за обслужване. При нормална работа на пералнята тази грешка няма да се появи. Причини: двигателят, управляващият модул е ​​повреден, задвижващият ремък е слаб.

F63. Електрониката за управление на двигателя не може да комуникира с модула за управление. Кодът се появява веднага след неизправност. Причини: неизправност на електронния блок, неговите електрически комуникации или модул за управление.

Опции за отстраняване на неизправности

Говорихме за грешките, техните кодове и дешифриране, остава да обсъдим накратко как да премахнем причините за тези грешки. За удобство на усвояването на материала, ние изброяваме гореописаните възли и модули на машините Gorenie, докато ще ви кажем как да ги поправите.

 1. Термичен сензор. Температурен датчик за перални машини Gorenie е разположен директно в корпуса на нагревателния елемент между левия му контакт и централния болт. За да го проверите, трябва да конфигурирате мултицета, за да тествате съпротивлението, да изключите проводниците и да направите измервания. Изгорял сензор не може да бъде поправен, той трябва да бъде сменен. Проверява се и окабеляването на температурния сензор.
 2. Устройство за блокиране на люка UBL, за разлика от сензора за температура, в някои случаи може да бъде поправен или можете просто да го промените. Можете да прочетете как да го направите по-добре в публикацията. Заключване на люка на шайбата - как да смените брава на вратата?превключвател за налягане на шайбата
 3. Напълващ клапан. Запълващ клапан контролира потока на водата в пералнята. Ако не успее, машината или не може да изтече вода, или обратно, не може да я блокира. До вентила за пълнене може да се достигне чрез премахване на горния капак на CM, но първо трябва да почистите филтъра му. Филтърът е разположен в основата на корпуса на SM, на мястото, където е свързан входящият маркуч, той се издърпва с обикновени клещи и се промива със струя вода. Можете да проверите самия клапан за пълнене с мултицет.
 4. Сензор за ниво на водата. Освен това е лесно да стигнете до пресостата на пералнята Gorenie. Той се намира в горната част на задната стена на машината, директно под горния капак. Ремонтът на пресостата трябва да започне с почистване на тръбите му, след което можете да проверите съпротивлението му с мултицет. Едва след това се проверяват електрическите комуникации, подходящи за тази част.

За да не претоварваме тази статия с информация, решихме да прекъснем описанието на опциите за фиксиране на различни модули на пералнята Gorenie, още повече, че вече направихме това в статията Поправяне на неизправности на перални машини Направете горенце, В него ще намерите описание на ремонта на всички компоненти, които ви интересуват, което означава, че лесно можете да намерите как да премахнете причината за системна грешка.Имайте предвид обаче, че в някои случаи е по-добре да поверите ремонта на професионалист, за да не навредите още повече на „домашния помощник“. Успех!

   

8 коментара на читателя

 1. Граватар Саня Саня:

  Всички индикатори мигат и няма начало, какво не е наред с нея, кажете ми.

  • Граватар Петя Петя:

   Проверете дали люкът е добре заключен. Ако е така, може да има проблем с водоснабдяването и дали режимът на измиване е избран правилно.

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Имам същия проблем.

 3. Граватар Ина Инна:

  Предишната програма за измиване остава и не се превключва на никоя друга. И не се включва. Как да го нулирате?

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Хвърля грешка 3, какво е това?

 5. Граватар Юлия Джулия:

  Костта от сутиена удари много по барабана по време на цикъла на въртене. Как да го получите?

 6. Gravatar Anonymous аноним:

  E3 код - какво е това?

 7. Граватар Надежда надявам се:

  Е3 и скърца. Какво е това?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини