Всичко за пералните машини

Коригиране на кодове за грешки в съдомиялната машина

PMM Corting грешкиНемските съдомиялни машини, произведени от Китай, са в много домове на руски жители. Някои наистина ги харесват, докато други съжаляват, че предпочитат тази конкретна техника. Сред оплакванията противниците на машините Corting включват неразбираема система за самодиагностика, която е в състояние да идентифицира твърде малко дефекти. Справедлива ли е такава преценка? Решихме да разберем, като идентифицираме и дешифрираме подробно грешките на съдомиялната машина Korting. Ето какво се получи от него.

Списък и декодиране на кодове

Преди да започнем историята, бих искал предварително да предупредя, че този път решихме да отстъпим малко от обичайния работен план. Този път първо ще изброим и накратко декодираме всички грешки на съдомиялните машини Korting и едва тогава ще преминем към подробно описание на всеки код и неизправности, генериращи този код. Така че нека започнем.

 1. E1 - водата или изобщо не изтича в съдомиялната машина, или тече твърде бавно, което фиксира контролния модул.
 2. E2 - водата не се отстранява от системата за съдомиялна машина.
 3. Е4 - вода от системата за съдомиялни машини попадна в тигана.
 4. E8 - сензорът за ниво неправилно улавя показанията и ги прехвърля в контролния модул.

Наистина има много малко кодове, във всеки случай, в сравнение с повечето модели съдомиялни, които се продават на руския пазар.

причини

Ако се появи грешка E1, трябва да имате предвид две основни групи причини: първата група е причините, които предотвратяват навлизането на вода в съдомиялната машина, а втората е пълната липса на вода или ниското й налягане. Проверката винаги започва с втората група причини, тъй като те се случват много по-често. Какво да правя Трябва да отворите кранчето в кухнята или в банята и да проверите как тече водата. Ако няма вода или ако тече твърде малко, съдомиялната няма да работи.

В малките градове са чести прекъсвания или спада на налягането във водоснабдяването. Ако не се направи нищо, автоматичната пералня или съдомиялна машина няма да работи. За да увеличат налягането във водоснабдяването, майсторите пускат специални помпи, които, между другото, се продават. Инсталирайки такава помпа, ще забравите за грешката E1 за дълго време, освен ако, разбира се, водата не е изключена напълно.

Обръщаме се към първата група причини, които създават пречка за потока на вода в машината. На първо място, това е блокиране. Необходимо е да блокирате водата в съдомиялната машина, развийте входящия маркуч и намерете мрежест филтър в основата му. Често този филтър се запушва и предотвратява навлизането на вода в машината, така че трябва да го почиствате поне 1 път на 6 месеца.

Също така трябва да проверите всмукателния клапан, за да видите дали се отваря напълно. Случва се клапанът да започне да засяда и да не се отваря до края. В този случай ремонтът няма смисъл, необходимо е да промените частта. Как да го направя?

 1. Развийте винтовете на страничната стена и я отстранете.
 2. Стигаме до входящия клапан и отстраняваме чипа с проводници от него.
 3. Извадете стойката на клапана.
 4. Изваждаме стария клапан и го проверяваме с омметър
 5. Поставяме на стария клапан нов, свързваме чипа с проводници и събираме съдомиялната машина.

Причината за грешка E1 може да бъде окабеляването, свързващо контролния модул към входящия клапан и самия управляващ модул. Окабеляването се проверява елементарно с мултицет, но управляващият модул е ​​по-добре да се тества главния.

PMM CortingПоявата на E2 код се дължи на невъзможността за отстраняване на отпадъчната смес от мръсна вода и перилен препарат. От какво идва това? В около половината от случаите е виновен мръсотията, която се е забила в корка в някаква област: в тръбата, в помпата, в маркуча за източване, в сифона, в канализацията. Трябва да се премахне оттам и тогава всичко ще бъде наред. Във втората половина на случаите са виновни такива части като превключвателя за налягане и помпата.Необходимо е да проверите тези части с мултицет, да намерите неизправността и да замените изгорелия модул.

Ако се появи теч на вода, машината генерира грешка E4. Корпусът на съдомиялната машина е проектиран така, че в тенджерата да има течаща вода. Има и сензор с поплавък, който при попадане на вода задейства и изключва оборудването. В същото време контролното табло отговаря, като показва кода E4. Можете да поправите този проблем така:

 • проверяваме тигана, ако има вода там, трябва да изключите машината и да я наклоните на дясната страна, за да изцедите всичко, което се е натрупало там;
 • след това трябва да проверите всички дюзи и дъното на камерата за миене за повреди;
 • След като намери повредата, тя трябва да бъде поправена и след това сензорът за теч плава надолу;
 • След това трябва да сглобите машината и да започнете пробно миене на съдове.

Изправени пред грешка E8, си струва да опитате да премахнете и проверите датчика за ниво на водата. Особено внимание трябва да се обърне на сензорната тръба. На тази тръба се поставя тънък маркуч, който трябва да се отстрани и да се провери за запушвания. Също така самата тръба ще бъде проверена за запушвания. Необходимо е да се провери дали сензорът за ниво е здраво фиксиран, дали проводниците, които го свързват, са счупени. След това окабеляването и сензорът се проверяват с мултицет и се прави окончателна диагноза - или поглеждаме по-нататък, или сменяме превключвателя за налягане. Прочетете повече за подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина, можете да прочетете в едноименната статия.

В малко по-редки случаи, E8 грешка се задейства от контролния модул. Като цяло „фърмуерният“ фърмуер може да изведе всеки код за грешка, така че трябва да предадете „капризната“ част на капитана, който ще го тества компетентно.

Техника за идентифициране на проблема

Току-що описахме грешките на съдомиялната машина Corting и ги разшифровахме. Всъщност изглежда, че системата за самодиагностика е ограничена. По добър начин той дори не покрива 25% от всички възможни неизправности на съдомиялната машина и какво ще стане, ако нещо се случи в машината Corting, която не е обозначена с код за грешка? Отговорът е прост, трябва да гледате и да слушате как работи машината и да се доверявате на здравия разум.

Да предположим, че е счупен термистор или нагревател. Няма код за грешка за тези повреди в системата за самодиагностика на Korting, което означава, че машината ще продължи да работи независимо от всичко. Обърнете внимание на качеството на миенето на съдовете и каква вода се мие. Със сигурност ще разберете, че измиването се извършва в студена вода, добре, след което можете да вземете мерки за проверка на нагревателя и термистора.

Ако например в камерата за миене на машината се е натрупала вода и не влиза в системата, съдомиялната машина Korting може да спре работата, но да не изведе грешки. Как да поправим това? Трябва да изключите машината, да източите водата и след това развийте и почистете филтъра за прах. Именно блокирането в този филтър предотвратява нормалната циркулация на водата.

Като цяло няма да изброяваме всички възможни дефекти на съдомиялната машина Corting, това е темата на отделна публикация. Основната ни задача е да покажем, че дори и без система за самодиагностика, дефектите в съдомиялната машина могат лесно да бъдат разпознати, но ако системата ни помогне, това е само плюс.

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Най-горният рокер лети над лъжиците. Не мога да го върна обратно. Помощ! Какво да правя Благодаря 🙂

 2. Граватар Вера вяра:

  Машината започна да се мие дълго време. Какъв може да е проблемът? Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини