Всичко за пералните машини

Кодове за грешки за различни съдомиялни машини

Кодове за грешки в съдомиялната машинаСъвременната миялна машина е доста сложен уред, в който безпроблемно работят десетки компактно разположени единици и сензори. Такива устройства не могат да работят без електронна система за самодиагностика, която може бързо да открие неизправност и да изключи съдомиялната машина, за да не се влоши. Задачата на системата е не само да спре работата на повредена съдомиялна машина, но и да информира потребителя за проблема с помощта на специален код - код за грешка. В тази статия ще разгледаме кодовете за грешки на съдомиялни машини от различни марки.

Грешки в съдомиялната машина на Siemens

Кодовете за грешки в съдомиялната машина на Siemens обхващат най-важните проблеми, които потенциално могат да възникнат при всеки тип съдомиялни машини на тази марка. Нека да разгледаме тези кодове, да ги декодираме и да дадем кратки препоръки за отстраняване на проблеми, които са причинили появата на тези кодове.

 • E1, E2, E9, E11 - означават, че съдомиялната машина изобщо не може да загрява водата до желаната температура или да нагрява вода. Причините за това са следните: нагревателят е повреден, триакът триак е повреден, температурният сензор е повреден, сензорът за ниво на водата е счупен. Как да поправите: проверете съпротивлението на нагревателния елемент и сензорите, ако е необходимо, почистете контактите или сменете нагревателния елемент и сензорите.
 • E3, E5 - пълненето на съдомиялната машина с вода е неправилно. Причини: входният клапан е счупен, входящият филтър е запушен, системата за защита от течове се е задействала, сензорът за нивото на водата е счупен. Какво да направите: деактивирайте системата за защита от течове, като в същото време елиминирате причината за теча, сменете превключвателя за налягане, сменете пълнещия клапан, почистете входящия филтър.
 • E4 - проблеми с регулатора на налягането. Причини: Сензорът за дебит не получава мощност или сензорът за дебит не е в ред. Решението на проблема с грешката в E4 ще бъде подмяната на сензора за дебит, елиминирането на скъсването на проводника или отстраняването на контактите.миялна машина siemens
 • E8 - много малко вода в резервоара. Причини: маркучът за източване е неправилно свързан (което предизвиква сифонен ефект), налягането на водата е много слабо поради запушване или подаване на вода. Какво правим: премахваме запушването, свързваме маркуча за източване стриктно според инструкциите, как е по-добре да го направите, е написано в статията Как да свържете съдомиялна към водоснабдяването и канализацията?
 • E15 - възниква грешка с подобен код при модели на съдомиялни машини с пълна или частична защита срещу течове. E15 се появява, ако се задейства вътрешна и външна защита. В редки случаи се появява теч на кръстовището на маркуча Aqua Stop и тялото на машината, тогава E15 няма да работи. Решение: сменете повредения маркуч и отстранете изтичането на корпуса.
 • E16, E17 - водата се излива в съдомиялната машина независимо (чрез гравитация). Причини: сензорът за дебит се е счупил, клапанът за пълнене или твърде много пяна са се образували вътре в машината. Решение: подмяна на датчика за дебит, пълнещ клапан, физическо отстраняване на пяна от машината.
 • E21, E24 - проблеми с изтичането на вода. Причини: маркучът за източване е притиснат или запушен, помпата е запушена или счупена. Отстраняване на неизправности: подмяна на помпата, почистване на маркуча за източване, помпа.

За ваша информация! Декодирането на кодовете на съдомиялни машини на Siemens е подобно на декодирането на кодовете на съдомиялни машини на Bosch.

Грешки в съдомиялната машина на Krona и Hansa

Сега, нека да прегледаме системните грешки на съдомиялните машини Krona и Hansa. Даваме примери за грешки, тяхното дешифриране и също така накратко говорим как да ги премахнем. Да започнем с грешките в съдомиялната машина Hansa.

Системата за самодиагностика на съдомиялна машина Hansa е много подобна на системата за самодиагностика на съдомиялна машина Siemens, но все пак има известна разлика. Код E1 ни казва, че машината не може да излива достатъчно вода за определеното време. Причини: входящият клапан или филтърът е запушен или счупен, недостатъчно налягане. Можете да коригирате грешката чрез описаните по-горе методи, а именно да почистите филтъра, да смените клапана или да отворите по-силно водата.

Корона за съдомиялна машинаГрешка E4 на съдомиялна машина Hansa означава, че в нея има твърде много вода. Причини: клапанът не се блокира, сензорът за нивото на водата не работи. В този случай проверката и подмяната на един от тези елементи ще помогне да се реши проблема. Сега ще анализираме системните грешки на съдомиялните машини на Crohn, които също започват с буквата E. Няма да описваме причините и методите за отстраняване на грешки, тъй като те са подобни.

 1. E1 - активира се системата за защита на съдомиялната машина от течове.
 2. E2 - отпадните води отиват в канализацията твърде дълго.
 3. E3 - събраната вода не може да се загрее до температурата, зададена от програмата твърде дълго.
 4. Е4 - твърде много вода от чешмата се излива в съдомиялната машина.
 5. E5 - термисторът е счупен или не получава мощност.
 6. E6, E7 - десет изгорени или към него не се подава мощност.

Важно! Декодирането на грешки E9, E10, E11, E12, E14, E15, E17 на съдомиялната машина Crohn съответства на декодирането на кодовете на съдомиялни машини на Siemens.

Грешки в съдомиялната машина на Miele & Kaiser

Освен това, според плана, ние считаме системните грешки на съдомиялни машини Kaiser. Тези грешки също започват с буквата Е и също минават по ред на номера, но дешифрирането на кодовете е различно, така че не е чудно да се объркате тук - бъдете внимателни. E1 - миялната машина прекарва твърде много време, събирайки вода в резервоара. E2 - миялната машина за определен период от време не може да източва мръсна вода. Останалите преписи (E3, E4, E5 и др.) Са същите като за съдомиялната машина на Crohn (виж предишния параграф).

Важно! При някои модели съдомиялни машини Kaiser грешките са E1, E2, E3, E4 и т.н. идентични с грешки E01, E02, E03, E04 и т.н.

Кодовете за грешки за съдомиялни машини Miele се различават от тези, обсъдени по-горе. Нека ги разделим.

 • F01 - затвори нагревателя или термичният сензор изгори.миялна машина Kaiser
 • F02 - предпазителят на нагревателния елемент се е задействал. Необходимо е да се провери съпротивлението на нагревателя и неговите електротехници, да се открие и премахне повредата и след това да се смени предпазителят, е написана подробна статия за ремонт Ремонт на съдомиялни машини Miele.
 • F04 - сензорът за температура е счупен (NTC сензор).
 • F11 - Съдомиялната машина на Miele се опитва да отстрани водата, но тя не отшумява или излиза изключително бавно.
 • F12 - водата от чешмата или изобщо не стига до резервоара, или се събира, но изключително бавно.
 • F13, F14 - налягането на водата, влизаща в съдомиялната машина, е изключително малко, а налягането на водата, циркулираща в машината, е малко.
 • F1E - няма сигнал от сензора за дебит на водата, най-вероятно кранът е затворен или няма вода във водоснабдяването.
 • F3E - прекъсвания в работата на превключвателя за налягане или нагревателен елемент.
 • F78 - задръстване на циркулационната помпа поради запушване. В редки случаи причината за грешката F78 е повреда на платката за управление.

За ваша информация! Появата на системна грешка в съдомиялна машина на Miele е придружена от гаден звуков сигнал, след което съдомиялната машина спира да работи.

Грешки в съдомиялната машина Fagor

Испанският производител на съдомиялни машини Fagor също осигури диагностична система. Кодовете за грешки на тези съдомиялни машини имат следното декодиране:

 • F1 - грешка, уведомяване за отворената врата на съдомиялната машина.
 • F2 - няма вода в камерата на съдомиялната машина, струва си да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен и дали има запушване в системата за събиране на вода.
 • F3 - водата не изтича от машината, проверяваме дренажната система за запушвания и помпата за ефективност.
 • F4 - в камерата има твърде много вода. Струва си да проверите входящия клапан и налягането на водата в крана.
 • F5 - имаше прегряване на водата над предварително определена температура. Проверете сензора за температура и нагревателния елемент.
 • F6 - водата не се загрява. Необходимо е да се провери нагревателя, триака триак на контролния модул и температурния сензор.
 • F7 - неизправен сензор за температура.
 • F8 - последователната програма за миене не работи
 • F9 - неправилна работа по време на прием на вода, възможна е повреда на превключвателя за налягане.
 • F10 - неизправност на пулта за управление.

Грешки в съдомиялната машина Electrolux

Конкретни грешки, които се различават от разгледаните по-горе, имат съдомиялните машини Electrolux. Ние ги изброяваме накратко:

 • i 10 - проблеми с комплекта вода в колата;
 • i 20 - проблеми с източването на вода от автомобила;
 • i 30 - дават възможност за защита от препълване на машината с вода, някои интерпретират грешката i 30 като активиране на системата Aquastop. Във всеки случай, за да премахнете кода за грешка i 30, ще трябва да излеете вода от съда на съдомиялната машина;
 • i 50 - късо съединение на триак на циркулационната помпа;
 • i 60 - прекъсвания в отоплението с вода поради повреда на нагревателния елемент или температурен датчик;
 • i 70 - счупване на температурния сензор;
 • i 80 - неизправности в паметта на контролния модул;
 • i 90 - неправилна работа на таблото за управление.

Подробно описание и пълен списък с грешки можете да намерите в статията. Кодове за грешки за съдомиялни машини Electrolux.

Грешки в съдомиялната машина на Whirlpool

„За лека закуска“ все още имаме системни грешки на съдомиялните машини от семейството на Whirlpool. Самодиагностиката на машините Whirlpool е една от най-модерните, особено за съвременните модели на дисплея. Ето кодовете за грешки и тяхното тълкуване.virpul за съдомиялна машина

 1. E1, F2 - защитата срещу течове се усети.
 2. E2 - проблеми с напрежението на електрическата мрежа.
 3. E3, F3 - отказ на захранването на нагревателния елемент.
 4. E4 - датчикът на температурата изгоря.
 5. E5, F6 - водата се излива в колата твърде дълго. Най-честата причина може да бъде повреда на вентила за пълнене на съдомиялната машина Whirlpool или превключвател за налягане. Понякога причината обикновено е, защото потребителят е забравил да отвори кранчето за вода.
 6. F5 - Настъпи заключване на рокер. Струва си да проверите дали съдовете са подредени правилно.
 7. E6, F4 - източването на вода е значително трудно или дори липсва.
 8. F1 - термисторът е прекъсващ, лош контакт.
 9. F9 - водата не спира да се излива в съдомиялната машина.
 10. FC - сензорът, определящ твърдостта на водата, се развали, тази грешка се програмира само в съвременните модели съдомиялни машини на Whirlpool, тоест това е рядкост.
 11. FA - индикаторната лампа, която определя чистотата на водата се е счупила.

В заключение отбелязваме, че всички съвременни съдомиялни машини Bosch, Siemens, Hansa и други имат програма за самодиагностика, в която приблизително еднакъв списък с грешки. Това предпазва оборудването от фатални повреди. Благодарение на тази програма самият потребител може да идентифицира и елиминира разбивката, макар и не във всички случаи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини