Всичко за пералните машини

Кодове за грешки в съдомиялната машина Electrolux

Кодове за грешки в съдомиялната машина ElectroluxДиагностицирането на съдомиялна машина в случай на повреда ще бъде по-бързо, ако знаете декодирането на кодовете за неизправности. В съдомиялните машини на марката Electrolux производителят е програмирал такива кодове (i 20, i 30 и т.н.) не само в модела на машини с дисплей, но и без него.

Ако машината няма дисплей, тогава от мигането на индикатора за край (край на програмата) се съобщава за специфична грешка, основното е да знаете какво означават такива мигания или символи. Ние предлагаме тяхното декодиране в тази статия.

Грешки при набиране, източване и загряване на вода

Най-често срещаните, независимо от марката на съдомиялната машина, са повреди и неизправности, свързани с пълненето и източването на вода. И всичко това, защото в повечето случаи те възникват поради неправилно свързване към водопроводната или канализационната система, както и в нарушение на правилата за експлоатация.

 • Код i10 или едно мигане на индикатора с пет секунди закъснение показва, че няма вода в съдомиялната машина. Ако определено количество вода не се излее в резервоара на машината в рамките на една минута, причината може да бъде затворен кран за подаване на вода, огъване на маркуча за подаване на вода или запушен филтър пред входящия маркуч. Подобни причини се решават самостоятелно, без никакви затруднения.

  Важно! Не бъркайте английската буква I („ay“) с цифрата 1, показана на дисплея на съдомиялната машина.

 • Код i20 или две мигащи сигнали показват, че няма изтичане в съдомиялната машина. Ако машината не успее да източи отпадъчната вода за определено време и се появи грешка i20, тогава филтърът за почистване може да бъде запушен, изпускателната помпа е счупена, маркучът за източване е притиснат и сензорът за нивото на водата е неизправен. Обикновено, за да се елиминира грешка i 20, е достатъчно да се почистят филтрите, които са запушени с остатъци от храна, семена, понякога парчета от натрошени съдове.
 • Код i30 или три светкавици на крайната индикаторна лампа означава, че защитата от теч на вода се е задействала. За да бъдем по-точни, водата влезе в тигана, поплавъкът заработи и в системата Aquastop се отвори клапан, който изключва подаването на вода. За да отстраните тази грешка, е необходимо да източите водата от тигана и да смените маркуча Aquastop (ако е механичен) или просто да източите водата и отстранете поплавъка от положение „вода“, като наклоните съдомиялната машина за това.
 • Код i60 или шест мига на индикатора означава, че съдомиялната машина не загрява вода или я затопля над зададената температура. В този случай причините могат да бъдат следните:Кодове за грешки в съдомиялната машина Electrolux
 1. изгоря десет;
 2. повреда в електрическото окабеляване;
 3. разбивка на температурния сензор;
 4. малко количество събрана вода;
 5. повреда на циркулационната помпа или пулта за управление.

Най-често майсторите на сервизните центрове се сблъскват с първите три проблема.

Можете да замените нагревателен елемент или температурен датчик у дома, ако има дори малко умение в работата с оборудване. Много по-трудно е да се диагностицира повреда в платката за окабеляване и управление, така че в повечето случаи тази работа се доверява на капитана.

 • Код iF01 на машини без дисплей се появява като 14 мига на индикатора. Тази грешка е свързана с превишаване на допустимото време за пълнене с вода, т.е. водата в съдомиялната машина отне твърде много време. Въпреки появата на тази грешка, машината продължава да мие съдовете с малко количество вода, докато водата се източи, след което тази грешка се елиминира.

Грешки, свързани с електрически и сензори

Тази група грешки може да се нарече по-сложна както по отношение на диагнозата, така и по отношение на елиминирането. Ето кодовете за грешки за съдомиялни машини Electrolux:

 • Код i50 или петкратен мигащ индикатор информира потребителя за неизправността на триака, отговорен за работата на циркулационната помпа. При такава неизправност помпата работи с пълна мощност за известно време, след което програмата за измиване спира напълно. Грешката може да бъде отстранена само чрез подмяна на триака на контролния модул.
 • Код i70 или 7 мига на индикатора - неизправност на термистора на нагревателния елемент, в резултат на което се извършва промиване без загряване на водата. Подмяната на NTC термистора ще реши този проблем.
 • Код i80 или 8 мига на индикатора - грешка в EEPROM паметта на контролния модул. За да разрешите проблема, трябва да мигнете модула или да го замените с нов.
 • Код i90 или 9 мига на индикатора показва нарушение на контролната сума на контролната платка MCF или CCF. В тази ситуация е невъзможно да се избере какъвто и да е режим на измиване, свети се само бутонът за изключване. Проблемът се решава чрез подмяна на модула.Кодове за грешки в съдомиялната машина Electrolux
 • Код iA0 или 10 мига на индикатора означава, че рокаджиите не се въртят. Това може да бъде причинено от задръстване поради пренапрежение. Най-често причината е много по-проста - пречат неправилно поставените съдове.
 • Код iB0 или 11 мига на индикатора показва, че сензорът, определящ прозрачността на водата, се е счупил, възниква разпад, ако няма данни за мътността на водата за 15 -20 секунди.
 • Кодът IC0 или 12 мига на индикатора се появява, ако връзката между интерфейса на контролния панел и платката се загуби. Необходима е диагностика на дъската и нейната по-нататъшна подмяна.
 • Кодът id0 или 13 мига на индикатора информира за повредата на тахогенератора на циркулационната помпа при липса на сигнал за 20 секунди. В този случай водата не се загрява.

Неизправности и трудности при отстраняването

Ремонт и отстраняване на неизправности на съдомиялни Electrolux може да принадлежи към една от трите категории по сложност. Най-простият ремонт може да се извърши у дома и не отнема много време, достатъчно за 20-30 минути. Това се отнася за проверка на машината за запушвания, огъвания на маркучите, както и за подмяна на части по време на частично разглобяване на тялото на машината. Ремонтът със средна сложност включва:

 • подмяна на пресостат;
 • подмяна на помпата (грешка i 20);
 • почистване на входящия маркуч и филтри на системата за подаване на вода;
 • подмяна на бутони на контролния панел.

За сложни ремонти трябва напълно да разглобите съдомиялната машина или да демонтирате части и възли.

Такива ремонти, например, включват подмяна на циркулационна помпа, сензор за прозрачност, нагревателен елемент и контролен модул. Ако се интересувате как да внедрите ремонт на съдомиялни Electrolux, след това е написана подробна статия за това.

В заключение отбелязваме, че правилната диагноза на кода за грешка на съдомиялната машина ще намали времето за отстраняване на неизправности. Производителите дават декодиране на кодовете в инструкциите за оборудването, но ако инструкциите не са под ръка, отидете на сайта и прочетете нашите статии. Надяваме се информацията да ви е била полезна.

   

21 коментара на читателя

 1. Граватар Людмила Людмила:

  Благодаря за помощта, всичко вече е наред.

 2. Граватар Людмила Людмила:

  Машината чука код за грешка 60, какво означава това.

 3. Граватар Олга Олга:

  Кажете ми, беше показано 32, какво означава това?

 4. Граватар Олга Олга:

  Индустриалната миялна машина UNT генерира грешка в CA ii. Какво е това?

 5. Граватар Анджелина Анджелина:

  Какво означава, ако машина пише CLO LO5 OSE?

 6. Граватар Александър Александър:

  ELF 43020, има много вода и се източва. След това светодиодите "Отказ" и "Край" мигат постоянно (първият е по-бърз). Какво може да бъде?

 7. Граватар Сергей Сергей:

  Защо мига 4 пъти? Няма такъв код за грешка! Бръмчене и 4 мига, кажете ми какво означава това?

 8. Граватар Сергей Сергей:

  Моля, кажете ми какво означава 4 кратки мига подред в съдомиялната машина Electrolux ESF9421LOW? Машината само се включва, индикаторът веднага започва да мига, 4 пъти прекъсва и (според мен) помпата бръмчи. С какво това може да бъде свързано? Преди това разделих колата, имаше грешка i30, сглобена, тази глупост започна! Никъде няма код за грешка i40, кажете ми кой знае.

  • Граватар Наталия Наталия:

   Имам 4 мигания. ESL 65070. Никой сайт няма тази грешка.Когато включите - шумоленето отдолу и веднага започва да мига, без да се изключва. И не разбрахме. Същата беда, изглежда. Ако разберете - пишете, pliz.

  • Граватар Мила Мила:

   Разбрахте ли грешка с 4 мига? Как да го поправим?

  • Граватар Юри жури:

   i40 - повреден превключвател за налягане. След подмяната всичко работи.

 9. Граватар Андрей Андрю:

  Благодаря ви!

 10. Граватар Олег Олег:

  Кажете ми, дисплеят светва 13 и това е всичко, миялната машина Electrolux ESL 48010. Не работи.

 11. Граватар Александър Александър:

  Добре дошли! В PML ESL 6601ROK код i50 - "Можете да поправите грешката само като замените триака на контролния модул." Това достатъчно ли е или може да е следствие от включване на друга неизправност?

 12. Граватар Крукс Kruks:

  Triac заменен, моторът проверен, не се клинира, но грешката все още се появява.
  Какво може да е друг въпрос, кажете ми?

 13. Граватар Крукс Kruks:

  Триакът сменен, моторът проверен, не се клинира, но грешката все още се появява.
  Кажи ми, какво друго мога да направя?

 14. Граватар Руслан Руслан:

  Това задръсти сензора за ниво на водата, който се намира на палета на машината. Най-лесният ремонт е да свалите скобата от сензора (това е кофа с пяна). Успех на всички!

 15. Граватар Лариса Лариса:

  Кажи ми какво да правя? Избирам програмата. Затварям колата. Тя не се включва. Отварям вратата. Дисплеят показва 107 и всичко. Electrolux ESL 47030. Не работи.

  • Gravatar elec елек:

   i40 - повреден превключвател за налягане. След подмяната всичко работи.

 16. Граватар Мила Мила:

  Кажи ми, ами машината? 4 мига при звуков сигнал, такава грешка не е описана никъде. Машината не може да работи, веднага дава края на програмата и скърца 4 пъти.

  • Граватар Вячеслав Вячеслав:

   Същото нещо, не мога да намеря.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини