Всичко за пералните машини

Кодове за грешки в съдомиялната машина на Siemens

Грешки в съдомиялната машина на SiemensСамодиагностиката на съдомиялната машина на Siemens показва, че машината спира, когато възникне неизправност и на дисплея се появи код за грешка. Потребителите, които виждат това за първи път, смятат, че съдомиялната машина е счупена и ще трябва да я включат за ремонт. Въпреки това не трябва да изпадате в паника, но е по-добре да разберете какво означава появеният код, може да се окаже, че сами да отстраните проблема. За да направите това, погледнете инструкциите за машината или прочетете тази статия.

Грешки при заустване и залив на вода

Решихме да разделим всички кодове за грешки на съдомиялни машини на Siemens в две групи. Първо, ние приписахме онези грешки, които в повечето случаи се решават независимо, без участието на специалисти и те са свързани основно с изпускането и събирането на вода.

E3 - код за грешка, информиращ, че при въвеждане на вода не достига определено ниво във времето, определено от програмата. Старите коли на тази марка спират в тази ситуация и се събира вода, докато достигне определено ниво. При по-новите модели на съдомиялни може да изтича вода. Причините за тази работа са следните:

 • Системата “Aqua stop” е дефектна;
 • дренажната помпа не работи;
 • вентилът за пълнене е повреден;
 • датчикът на нивото на водата не работи;
 • има запушване във филтъра на водопровода.

Първото нещо, което трябва да се провери, е филтърът, разположен непосредствено зад входящия маркуч на входа към съдомиялната и входящия клапан. След това маркучът Aqua Stop се проверява, ако е необходимо той трябва да бъде сменен. Най-малко от всички счупвания превключвател за налягане и помпа, замяната на които ще изисква определени умения.

E5 - код за грешка, който се появява, когато водата прелива над нивото. В тази ситуация причината е запушване в тръбата на датчика за вода или повреда на самия сензор. Освен това водата може да бъде изтеглена в съдомиялната машина, ако клапанът за подаване на вода е залепен в отворено положение, такъв клапан може да бъде заменен само.Грешки в съдомиялната машина на Siemens

E8 - код за грешка, показващ малко количество събрана вода. В същото време нагревателят на съдомиялната машина не получава сигнал за включване и циркулационната помпа не може да "изгони" водата поради понижено налягане, в резултат на това процесът на миене не започва. Честа грешка е ниското налягане на водния залив. Възможно е да има грешка в превключвателя за налягане.

E15 - код за грешка, когато се задейства защитната система Aqua Stop, най-вероятно водата е попаднала в коритото. За да премахнете грешката E15, трябва да източите водата и да намерите място за изтичане, например, херметична връзка на маркучи и тръби. Случва се поплавъкът „Aqua Stop Sticks“ да се наклони, за да се поправи това и тогава грешката e15 ще изчезне.

E16 - се показва на екрана по време на спонтанен прием на вода в резервоара за съдомиялна машина. Причините за това могат да бъдат:

 • повишено разпенване поради предозиране на детергента или използването му за други цели;
 • неизправност persostat или пълнещ клапан.

E17 - грешка, която се получава при събиране на вода в резервоара на съдомиялната машина. Тази грешка информира за неправилната работа на датчика за течаща вода при превишаване на налягането на водата. На първо място се проверява налягането на водата в крана и ако е необходимо, сензорът за дебит се променя.

E21 - код на повреда на помпата за съдомиялна машина. Изпускателната помпа на съдомиялната машина е блокирана, водата не се оттича. Това се дължи или на блокиране на помпата, или на нейното износване.

За ваша информация! При някои модели съдомиялни машини на Siemens се появява грешка E22, понякога се преплита с грешка в E24. В 80% от случаите E22 се свързва със запушен филтър, разположен в дъното на камерата за миене. И много рядко се появява с неизправност на помпата.

E24 - код за грешка, информиращ за липсата на изтичане на вода. Това може да се случи по една от причините:

 • извит маркуч за източване;
 • запушен филтър за източване или маркуч за източване;
 • запушена канализация.

Кодове за грешки, свързани с нагряване на вода и сензори

Сега помислете за кодовете за грешки в съдомиялните машини на марката Siemens, които ви информират за по-сложни проблеми.

 • E1 - код за грешка, който възниква, когато водата се прегрява или не се нагрява. Най-вероятно причината е неизправност на нагревателния елемент. Triac triac на контролния модул също може да се провали. Най-малкото, грешка в загряването на водата възниква, когато превключвателят за налягане или входящият клапан се повреди.Грешки в съдомиялната машина на Siemens
 • E2 - сензорът за температура не работи (NTC сензор). Този сензор в съдомиялните машини на Siemens е разположен вътре в нагревателя; подмяната му не е толкова трудна, ако знаете как да разглобявате съдомиялната машина.
 • E4 - код за грешка, информиращ за неизправността на превключвателя на потока. Този превключвател е разположен под нагревателя, задачата му е да разпределя вода в рамото. Причината за грешката може да бъде или запушен превключвател, или повреда в двигателя, който контролира превключвателя.
 • E6 - код за грешка при неизправност на сензора за мътност на водата (Aquasensor). Аквасензорът контролира мътността на водата по време на първоначалното изплакване на съдовете. Благодарение на този сензор, броят на циклите на изплакване може да бъде намален. Той е разположен до нагревателния елемент.
 • E9 - код на повреда на нагревателния елемент. Тази грешка е типична за съдомиялни машини с течащ нагревателен елемент. Необходимо е да проверите устройството с мултицет и, ако е необходимо, да смените нагревателя с нов.
 • E11 - код за грешка, който се появява, когато съдомиялната машина работи без загряване на водата. Това предполага, че трябва да проверите датчика за температура, окабеляване или електронната платка.
 • E14 - код за грешка, свързан с неправилна работа на датчика за дебит на водата. Съдомиялната машина може да работи. В този случай е необходима професионална диагноза на съдомиялната машина. Прочетете за самостоятелния ремонт в статията. Ремонт на съдомиялни машини на Siemens.

  Важно! Код за грешка E18 е единственият, който не изисква никакви действия. Напротив, трябва да изчакате, докато съдомиялната машина завърши работата си сама, докато не можете да изключите захранването.

 • E27 - код за грешка, информиращ потребителя за намаляване на напрежението в електрическата мрежа. Най-често такава грешка възниква, когато мрежата е претоварена вечер. В тази ситуация трябва да проверите напрежението в мрежата и за нормалната непрекъсната работа на устройството да поставите стабилизатор на напрежението, което може да спаси колата от ремонт.

Така че в съдомиялната машина на Siemens няма много кодове за неизправности. Причините за някои от тях са сходни, така че трябва да бъдете внимателни, когато идентифицирате неизправност, а в случай на затруднения се обърнете към специалист. В противен случай не можете да оправите колата, а да я счупите.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини