Всичко за пералните машини

Кодове за грешки в съдомиялната машина на Whirlpool

Кодове за грешка в VirpulГоворейки за кодовете на съдомиялните машини на Whirlpool, имаме предвид грешки, които се разпознават от системата за самодиагностика на оборудването. На тях се назначава конкретен код. Защо са толкова важни? Такива кодове казват на потребителя какво точно се е счупило в пишещата машина. Ако кодът е правилно дешифриран, можете независимо да стигнете до дъното на причините за проблемите и да ги отстраните, без да прибягвате до помощта на съветника. Днес ще направим декодирането на основните кодове на системата за самодиагностика на съдомиялна машина Virpul.

Функции за диагностика на неизправности

Основната характеристика на системата за самодиагностика на съдомиялна машина Virpul е, че никой код няма уникално декриптиране. С други думи, кодът за грешка не може конкретно да показва конкретна неизправност, той само определя обхвата на възможните повреди, на които потребителят трябва да обърне внимание и да провери на първо място. Даваме конкретен пример. Грешка E5 показва, че:

 • водата не влиза в съдомиялната машина;
 • налягането в системата е твърде малко;
 • в съдомиялната машина се е образувало запушване, което не позволява на водата да циркулира нормално;
 • впускният клапан е счупен.

Както можете да видите, кръгът от неизправности, посочен от този код, е достатъчно широк и все още трябва да отделите време, за да намерите конкретна повреда и след това да я поправите. Още един нюанс. Всяка от грешките, за които ще говорим по-късно, може да бъде причинена от повреда на контролния модул или банална краткосрочна повреда на фърмуера.

Оказва се, че можем да добавим това към стандартната интерпретация на грешката в E5. И ако проверим потока на водата в машината, след това входящия клапан, след това филтрите и маркучите за запушване и се оказва, че всичко е наред, тогава ще трябва да изберем контролния модул.

Съветниците съветват, когато възникне някаква системна грешка, първо рестартирайте съдомиялната машина няколко пъти с нейното пълно обеззаразяване, за да елиминирате кратковременната повреда в системата, и едва след това потърсете в търсене на неизправност.

Харесва ви или не, всичко е толкова просто с тези кодове за самодиагностика на съдомиялна машина Virpul. Дори ако имате в ръцете си подробно дешифриране на всеки код, няма гаранция, че този код ще доведе до 100% неизправност в конкретния случай. Вероятността обаче е много голяма, така че данните за декриптиране винаги трябва да са под ръка.

Грешки E

Описвайки кодовете на системата за самодиагностика, ще се придържаме към следния алгоритъм: първо ще посочим кода за неизправност, след това краткото му декодиране и причините за появата му и накрая, накратко ще препоръчаме как да отстраним тези причини със собствените си ръце. Такова описание ще бъде направено за всяка грешка. Да започнем

Код E1. Означава, че системата, защитаваща корпуса от теч, е дала аларма. В този случай трябва внимателно да проверите долната част на камерата за миене, резервоара за сол и тръбите за течове. Трябва да видите къде водата капе или вече се излива в тигана. Също така трябва да инспектирате маркучите на съдомиялните машини за повреди и да ги смените, ако е необходимо.

Код E2. Тази грешка сигнализира за нарушение на системата за електрическа безопасност. Вероятно някъде окабеляването е било оголено и има теч на ток към случая. Ако допълнително усетите изтръпване, когато сложите ръка върху металната част на съдомиялната машина, това още веднъж потвърждава, че е имало теч и това е много опасно. Трябва незабавно да изключите съдомиялната машина и след това да я разглобите и да проверите всички окабелявания и контакти.нагревател virpul

Код E3. И това е индикация за проблеми с нагревателния елемент. Възможно е нагревателният елемент, термостатът да е отказал, захранването да е прекъснато или шината на контролната платка да е изгоряла. Ще трябва постепенно да проверявате всичко по-горе с мултицет. По-добре е да не посещавате сами контролния модул, можете да влошите проблема.

Код E4.Имаше проблеми с термостата, или самият елемент изгоря, или захранването му беше прекъснато. Необходимо е да проверите термостата с мултицет и ако частта е работеща, трябва внимателно да проверите проводниците, които отиват към нея. Ако и двете са добри, тогава въпросът е в контролния модул.

Код E5. Това означава, че водата е изтекла в съдомиялната машина твърде дълго, много по-дълго, отколкото предвижда програмата. Какво можеше да се случи? Може би просто забравиха да отворят клапана на крана на тройника. Може би водоснабдяването е изключило водоснабдяването или маркучът за подаване на вода е просто запушен. Най-често самият маркуч не е запушен, а малък филтър за потока, който се намира на мястото на съединението на маркуча с тялото на съдомиялната машина. В най-лошия случай всмукателният клапан не е в състояние или захранването му е прекъснато. Проверяваме всичко - от водоснабдяването и запушванията до входящия клапан. Самият клапан вероятно ще трябва да бъде сменен.

Код E6. По някаква причина машината не може да източва отпадните води. Проверяваме три основни причини:

 • запушен дренажен маркуч или филтър за отпадъци;
 • неизправност на помпата;
 • повреда на циркулационната помпа.

В повечето случаи запушванията стават причина за грешката; ако почистването на филтъра и маркуча не помогне, трябва да гледате помпата. Явно работното колело не се върти поради мръсотия, която се е заседнала в него или самата помпа се е провалила. Всичко това трябва да се провери и за предпочитане с помощта на мултицет. За квалифицирана проверка и ремонт на циркулационната помпа е необходима помощта на майстор.

Неизправности F

Код F0. Тази грешка не се появява сама по себе си. Съдомиялната му машина се показва само ако потребителят стартира тестова програма. Това означава неизправност на един от сензорите. Проблемът се решава чрез поетапна проверка на сензорите, откриване на повредата и нейната подмяна.

Код F1. Най-вероятно показва повреда на температурен сензор. Ако този сензор предава неправилни показания към контролния модул, температурата вътре в съдомиялната машина започва да прескача. Системата решава да спре работата и да даде грешка. Проблемът се решава чрез проверка и подмяна на температурния сензор.

Код F2. Означава, че е активиран механичен сензор за поплавък, който се намира в тигана на съдомиялната машина Virpul. Това може да е просто залепване на контакти или наистина е теч. Какво да правя Е, на първо място, трябва да премахнете страничната стена на съдомиялната машина и внимателно да инспектирате нейния тиган с помощта на фенерче. Ако тиганът е сух, можете да преместите сензора с отвертка, така че контактите да се отворят и да продължите да работите с оборудването.

Код F3. Показва нагревател, термистор или шина за управление. Всички тези подробности се проверяват и, ако е необходимо, се заменят с нови.

Най-добре е да поверите подмяната на шината на контролния модул на специалист.

Код F4. Ако "изскочи" такава грешка, трябва да проверите колко бързо машината източва водата. Рестартирайте съдомиялната машина, инсталирайте програмата и слушайте колко бързо машината черпи и източва вода. Ако изобщо няма източване, трябва да гледате помпата, маркуча за източване (евентуално сифон под мивката), както и шината или фърмуера на електронния модул. Последното е най-малко вероятно, затова се съсредоточете върху изпускателната помпа и маркуча. Често за блокажите са виновни, но понякога трябва да се смени помпата.

Код F5. Показва проблеми със спринклера. В по-голямата част от случаите тази неприятна грешка се появява, когато дюзите се стреснаха върху пръскачката. Достатъчно е да ги почистите с тънък остър предмет, например циганска игла и грешката ще изчезне. В друг случай този код се появява, когато двигателят престане да работи. В този случай се изисква неговата диагноза и замяна.поправка virpul

Код F6. Когато възникне тази грешка, трябва да проверим машината за вода. Започваме с почистване на мрежата на поточния филтър на входящия маркуч. Ако това не помогне, тогава трябва да инспектирате сензора за дебит и, ако е необходимо, да го смените.

Код F7. Ако се появи код F7, внимателно проверете входящия клапан.Ако вентилът работи правилно (отваря се и се затваря до края), пристъпваме към изследването на превключвателя за налягане. Първо издухайте през тръбата му и след това тествайте частта с мултицет. Ние не поправяме счупената част, а само я сменяме.

Код F8. Показва недостатъчна вода в системата на съдомиялните машини. Виновниците за проблема могат да бъдат запушени филтри пред всмукателния клапан или лошо работещо колело. В много редки случаи може да е виновен входящият клапан. Много често тази грешка се появява, ако некачествен препарат за миене на съдове се излива в съдомиялната машина, която е много пяна. Проблемът е отстранен чрез почистване на филтъра, почистване или подмяна на работното колело и регулиране на всмукателния клапан. Ако лекарството е виновно, те вече не трябва да се използват.

Код F9. Появява се, когато машината започне да пише без прекъсване и след това изтича водата. В повечето случаи това показва повреда на всмукателния клапан, когато спира да задържа вода. В по-редки случаи този симптом е резултат от изгаряне на пистата или триак на контролната платка. В такава ситуация контролният модул дава команда да настрои водата, но не спира този процес. Решението е да смените всмукателния клапан или да поправите контролния модул.

ФА. Виновникът за грешката е оптичният индикатор за вода или просто индикатор, който проследява чистотата на постъпващата вода. Тази част може да изгори, лещата може да се замърси или изобщо не става въпрос за това, а в изгорялата шина на контролния модул. Такива неизправности в съдомиялната машина се решават, както следва:

 • лещата се изважда и почиства;
 • самият индикатор се проверява с мултицет, ако изгори, той се променя;
 • ако е изгоряла гума, трябва да дадете контролната платка за ремонт на майсторите.

FC. Подобна грешка се появява, ако вашият модел на съдомиялна машина Virpul е оборудван със сензор, който открива твърдостта на водата и този сензор се повреди. Решението е да тествате сензора и да го замените.

И така, ние проучихме различните кодове за проблеми на съдомиялната машина на Whirlpool. Сега остава само да намерите интересуващия код в нашия списък и да прочетете неговото декриптиране. Ако все още се интересувате кодове за грешки на различни съдомиялни машини, прочетете едноименната публикация на нашия уебсайт. И ние се сбогуваме и пожелаваме късмет!

   

3 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Защо, дешифрирайки грешки, дори не заекваш по техните комбинации? Например: F6 и E4? Или F4 и E3? Всъщност в тези случаи те не могат да се разглеждат като две независими грешки?

  • Граватар Сергей Сергей:

   F4, E3 - или превключва релето в блока, или втулките на компаса са износени и играят.

 2. Gravatar Anonymous аноним:

  Грешка F10?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини