Всичко за пералните машини

Кодове за грешки в съдомиялната машина на Ariston

Кодове за грешка в съдомиялната машина на AristonСобственикът на съдомиялната машина Ariston може да срещне системна грешка, която ще попречи на работата на уреда. Не е необходимо тази грешка да е причинена от сериозна неизправност, по-често е възможно да се справите сами с проблема.

Основното нещо е правилното разпознаване и дешифриране на кодове за грешки и предприемане на правилни мерки за отстраняване на неизправностите, които са ги породили. Как да направите това, нека да отговорим на този въпрос в статията.

Самодиагностика на съдомиялни машини Ariston

Съдомиялната машина Ariston, както всяка друга, има система за самодиагностика. Работата на тази система се свежда до разпознаване на различни неизправности. Веднага щом контролния модул на съдомиялната машина установи неизправност, той незабавно спира работата на оборудването и дава грешка със съответния код. Преди да започнете ремонта, е необходимо потребителят или специалистът да разбере какви неизправности има съдомиялната машина, като издава съответния код. Помислете кодовете за грешки на съдомиялни машини Ariston.

 1. Код на грешка A 01. Открит е в повечето съдомиялни машини Indesit и Ariston. Тази грешка означава, че някъде имаше теч и системата Aqua Stop работеше.
 2. Кодове за грешки A 02, A 05, A 12. Те означават, че водата в съдомиялната машина Ariston не се нагрява до температурата, зададена от програмата. Причините за това могат да бъдат много: нагревателят изгори, управляващият модул се провали, окабеляването в електрическата верига е повредено. И 05 ни казва, че няма сигнал от сензора на нагревателния елемент.
 3. Кодове за грешки A 03, A 04. Те ни казват за проблеми с блокирането. В този случай грешката A 03 показва блокиране в канализационната система. Причини: запушен дренажен маркуч, тръба или помпа. Грешка A 04 показва, че е възникнало блокиране във водната система. Причини: запушен входящ маркуч, вентил, филтър.
 4. Код за грешка A 06. Проблеми с захранването на пълнещия клапан. Причини: клемите на пълнителния клапан са изгорени, окабеляването е прекъснато, управляващият модул е ​​повреден.
 5. Кодове за грешки A 07, A 08 и A 09. Това е една от най-сериозните грешки, показваща повреда на циркулационната помпа или управляващото устройство.Кодове за грешка в съдомиялната машина на Ariston
 6. Код на грешка A 10. При някои модели съдомиялни машини Hotpoint-Ariston тази грешка показва проблеми с нагревателния елемент, но основната причина се крие в електричеството на всмукателния клапан.
 7. Код на грешката A 11. Тази грешка възниква, когато по някаква причина не се подава мощност към двигателя на циркулационната помпа или просто е задръстена от чужд предмет, който е попаднал там.
 8. Код на грешка A 13. Най-често тази грешка възниква, когато клапанът на чекмеджето на перилния препарат не може да се отвори и таблетката не се разтваря. Най-честата причина: неправилно поставени съдове.
 9. Код на грешката A 14. Има проблеми с изхвърлянето на отпадни води. Най-често се появява грешка, ако маркучът за източване не е свързан правилно и водата от канализационната тръба се връща обратно към съдомиялната машина.

Как да поправите грешки със собствените си ръце?

Невъзможно е да се отговори подробно на този въпрос в рамките на една статия, по-скоро това е тема за цялата книга, така че ще говорим за грешки и техните корекции накратко, така че да получите обща представа как да ги премахнете. Онези неизправности, които не бива да се опитваме да отстраним със собствените си ръце, просто няма да вземем предвид.

Причината за грешката A 01 може лесно да се елиминира със собствените си ръце. Процедурата ще зависи от мястото на изтичане в тялото или маркуча на машината. Ако се появи теч в спирателния маркуч Aqua, тогава трябва да се извършат редица действия, описани подробно в статията Спирачка за маркуч Aqua за съдомиялна машина.

Обърнете внимание! Ако в корпуса се е появил теч, ще трябва да разглобите съдомиялната машина и да потърсите мястото на повредата, да я затворите и след това да рестартирате машината.Ако просто източите водата от тигана и след това деактивирате сензора, проблемът ще се появи отново.

Относно грешките A 02, A 05, A 12, експертите отговарят скептично, като казват, че е много трудно да ги премахнете със собствените си ръце, защото дори за поглед можете да посочите 11 причини за възникването им. Всъщност, преди да се качите в тялото на машината, да оцените адекватно своите умения, по-добре е да се консултирате със специалист. Но ако сте уверени в работата с мултицет, тогава можете да измерите съпротивлението на нагревателя и термистора, може би проблемът е в електротехниката и една от резервните части трябва да бъде сменена.

Грешки A 03, A 04 на съдомиялните машини на Ariston възникват, ако потребителят не се грижи правилно за своя „железен помощник“, не почисти филтрите навреме. Какво се случва в този случай? Ако се появи запушване на повърхността, мръсотията може да отиде по-дълбоко и да запуши дюзите и маркуча за източване. Трябва да направите следното: провеждайте превантивно почистване на машината с помощта на специални химикали на всеки 3 месеца, поне веднъж на 6 месеца, за да почиствате ръчно.Кодове за грешка в съдомиялната машина на Ariston

За да коригирате грешката A 06, ще трябва да проверите с мултицет и да почистите контактите на всмукателния клапан, има 99% вероятност това да е проблемът. В други случаи проводници или дори контролен модул. За да стигнете до клапана за пълнене, ще трябва частично да разглобите машината. Грешки A 07, A 08, A 09 по принцип е трудно да се поправят със собствените ви ръце, така че те няма да бъдат обсъждани, ако се появят, незабавно изключете съдомиялната машина и се свържете с квалифициран майстор. Пригответе се за факта, че ремонтът може да струва 11 или повече хиляди рубли.

Грешка A 11 може да се опита да разреши със собствените си ръце. Ще трябва да направите следното:

 • поставете съдомиялната машина на задната стена;
 • демонтирайте палета;
 • изключете циркулационния блок от захранването, издърпайте го, отделете го;
 • почистете го вътре, отстранете всички чужди предмети;
 • сглобете всичко и го поставете на мястото си.

Важно! Ако възникне грешка A 11, физическото почистване ще помогне, а почистването с помощта на химия е безполезно в този случай.

Грешка A 13 може лесно да се елиминира; трябва да почистите и изплакнете чекмеджето за перилен препарат, като обърнете особено внимание на клапана, след това поставете съдовете в кошниците правилно, както е указано в инструкциите, и след това рестартирайте съдомиялната машина. Грешка 14 в по-голямата част от случаите се среща в съдомиялни машини, които или са инсталирани току-що, или са минали повече от 3 месеца от инсталирането. Проблемът се решава чрез правилно свързване на маркуча за източване към канализацията. Как да направите това, прочетете статията Как да свържете съдомиялна към водоснабдяването и канализацията?

За да обобщим, отбелязваме, че много потребители на съдомиялни машини Ariston считат системните грешки за голям проблем, тъй като „железният асистент“ спира и спира миенето на съдове. Всъщност системата за самодиагностика спестява на вашата съдомиялна машина от скъпи ремонти, защото ако не елиминирате веднага дребна неизправност, тя бързо ще се превърне в сериозна.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини