Всичко за пералните машини

Кодове за грешки за перални машини AEG

кодове за грешки SM AEGПералните машини на AEG на известната марка имат отлични технически характеристики, високо качество на сглобяване и се отличават с широк спектър от функции и допълнения. Пералните са оборудвани със система за самодиагностика на възникнали неизправности - в паметта на машината се програмират голям брой различни кодове за грешки на машината, което позволява на потребителя на оборудването веднага да разбере за повредата в устройството. Разпознавайки неизправност, електронният модул незабавно ще покаже символ на грешка на цифровия дисплей.

Базата данни на системата за самодиагностика съдържа около сто различни кодове за неизправности, много е трудно да се запази в паметта какво означава всеки от тях. Ние ще ви предоставим подробно декодиране на всички признаци, това ще ви помогне правилно да диагностицирате щетите и да извършите сами ремонта.

Кодове за заустване и заливане на вода

Какво да правите, когато изведнъж машината спре да функционира и извести за неизправност, показвайки неизвестен код на екрана. Първо трябва да разберете кой елемент от системата е повреден. На първо място, ще анализираме грешките по отношение на събирането на вода в барабана или изхвърлянето на отпадъчна течност от устройството.

 1. E11 - показва, че автоматичната машина не е била в състояние за определен период от време да изтече вода в резервоара до желаното ниво. Пералната машина може да показва това обозначение поради дефект в клапата на пълнежа, нарушаване на намотката му, запушване на входящия маркуч или филтър, инсталиран на входа на системата. Можете да отстраните проблема самостоятелно, за това трябва да проверите клапана с мултицет (работният елемент ще покаже съпротивление, равно на 3,75 kOhm), почистете маркуча за всмукване на вода и филтъра.
 2. E13 - информира за изтичането на вода от системата. В повечето случаи в тенджерата SMA тече течност. Устройството трябва да се изследва за аварийни течове.
 3. E21 - казва на потребителя, че за определено време на интелект, шайбата не е оттичала отпадните води. Причините за тази повреда могат да бъдат няколко: повреда на помпата, блокиране на дренажната система, повреда на дренажната помпа, дефект на таблото за управление. Можете да диагностицирате изпускателната помпа с мултицет.При проверка на намотката на помпата тестерът трябва да показва стойност от 170 Ома.
 4. E23 - предупреждава, че е открита неизправност на основния триак, разположен на таблото за управление на устройството. Можете да нулирате този код за грешка, просто трябва да проверите и промените триака или да промените контролния блок за шайбата.
 5. E24 - показва нарушение във връзката „контролна триака - изпускателна помпа“. За да коригирате ситуацията, разгледайте всяка секция от веригата, диагностицирайте всички елементи с помощта на мултицет.
 6. EF3 - сигнализира за активирането на функцията „Aqua Control“. Друга причина са отворените или повредени проводници на помпата. Ще трябва да замените или помпата, или кабела на помпата.

След като разбрах какъв проблем се появи в системата, ще бъде по-лесно да се направят ремонти. Търсенето на счупена част незабавно ще се стесни до един или два елемента, които ще трябва да бъдат тествани.

Увреждане на електротехници, електроника

В случай на повреди в електрониката, на таблото може да се види определена група кодове. Проблеми могат да бъдат причинени както от неизправности в основната мрежа за захранване, така и от повреда на окабеляването на машината. Нека анализираме обозначенията на тази категория.

 • E91 - информира за грешка в комуникацията между пулта за управление и интерфейса на шайбата. Изходът от тази ситуация е да се смени главното устройство за управление.
 • E92 - показва непоследователна работа на потребителския интерфейс и основния модул за управление.
 • E93 - показва, че конфигурацията на шайбата е изградена погрешно. Коригирането на неточността ще помогне, като посочите правилния конфигурационен код.
 • E95 - съобщава за нарушение във веригата "процесор - енергонезависима памет на пералнята."
 • E96 - сигнализира за грешна конфигурация на външни части (по-специално на контролера).
 • E97 - показва, че копчето за избор на режим на пране не може да работи съвместно с контролния модул. Може би това се дължи на грешка в конфигурацията или неизправност на главното устройство.
 • E98 - информира за несъответстващата работа на двигателя и управляващото устройство. Или заменете окабеляването на веригата или сменете контролната платка с работеща част.
 • E9A - показва нарушение на софтуера между електрониката за миене и високоговорителя. Можете да се отървете от този код само като промените основния контролен модул.
 • EH1 (EB1) - показва, че мрежовото напрежение надвишава допустимата граница. Възможно е да има смущения в електрическата мрежа или захранването на пералнята не е напълно надеждно. Ако всичко е нормално, проверете контролния блок.
 • EH2, EH3 (EB2, EB3) - грешките информират потребителя съответно за прекомерно високо и ниско напрежение в мрежата. И в двата случая ще е необходима смяна на електрониката.
 • EHE (EBE) - показва повреда на релето на защитната верига.
 • EHF (EBF) - сигнализира, че защитната верига не може да бъде разпозната.

Извършването на ремонтни дейности, свързани с електрониката SMA, е най-добре поверено на професионалист. Електронният модул е ​​най-скъпият елемент на автоматична машина, следователно, без специални знания и умения, е по-добре да не го вземате за ремонт.

Проблеми със сензора

Нека анализираме кодовете за неизправности на пералната машина AEG, сигнализирайки за някои проблеми с различни сензори. Основните обозначения на тази група щети са представени по-долу.

 1. E31 - показва неизправност на нивото на сензора (налягането) на водата в резервоара. За да коригирате ситуацията, трябва да инспектирате превключвателя за налягане и контактите, водещи до него. Ако се установи скъсване на проводник, връзката трябва да бъде поправена. Когато сензорът се счупи, ще трябва да смените превключвателя за налягане.
 2. E32 - показва, че превключвателят за налягане не е калибриран. Например, след първоначалното калибриране, нивото на течността в резервоара е по-голямо от маркировката 0-66 mm, докато нивото на антикипене не се постига.
 3. E33 - предупреждава, че веднага три системни сензора работят несъвместимо един с друг. Говорим за превключвател за налягане, датчик от ниво 1 и защита на нагревателя от неоторизирано включване. Може да има няколко фактора, водещи до такъв отказ: повреда на елементите, запушване на дюзите. Също така, E33 може да се покаже с пренапрежение на мрежовото напрежение, в резултат на което нагревателят изтича върху корпуса на SMA. Проверете нагревателя на тръбата за повреда, за да направите това, поставете мултицета в режим на зумер и опирайте сондите му към повърхността на елемента.
 4. E34 - сигнализира за непоследователна работа на връзката между превключвателя за налягане и сензора за ниво на кипене. Ако обозначението се появи на цифровия екран за повече от 60 секунди, сензорът трябва да бъде сменен, контактите на веригата, ако е необходимо, да бъдат заменени или почистени. Можете да опитате да промените сензорната тръба.
 5. E35 - посочва, че резервоарът е пълен с вода. За да разрешите проблема, проверете сензора за нивото на водата с мултицет. Ако превключвателят за налягане е дефектен, сменете частта.
 6. E36 - казва, че защитният сензор на тръбния нагревателен елемент се е счупил. Необходимо е да се подмени устройството.
 7. E37 - показва, че датчикът за нивото на водата 1 не работи. Ще бъде необходима подмяна на част.
 8. E38 - предупреждава, че разликата в налягането не се открива. Основната причина за това може да е запушване на тръбата. За да отстраните неизправността, е необходимо да почистите тръбата или да инсталирате нова тръба.
 9. E39 - показва дефект в сензора, който открива преливането на течност в резервоара. Не забравяйте да демонтирате стария и да инсталирате работещ сензор.

Когато посочвате проблеми с различни датчици на системата, е необходимо да идентифицирате кой елемент е повреден, да проучите окабеляването и, ако е необходимо, напълно да замените частта.

Кодове за водно отопление

Много често пералната машина AEG показва кодове за неизправности, които показват повреда на нагревателния елемент или термистора. Нека анализираме основната бележка за грешки в тази група.

 • E61 - информира потребителя, че нагревателят не може да нагрее вода до предварително определена температура през определеното време. Важно е да се диагностицира нагревателят с помощта на мултицет. Здравият нагревател ще даде стойност на съпротивление 20-40 Ома при стайна температура.

Този код никога няма да се появи по време на нормалната работа на AGR; възможно е да се определи подобна грешка само по време на теста за обслужване.

 • E62 - показва, че за даден период от време (5 минути) температурата на водата е надвишила 88 ° C. С други думи, машината прегрява. Първо разгледайте термистора - можете да го проверите с тестер. Когато измервате съпротивлението на сензора при стайна температура, на екрана на мултицета трябва да се изведе стойност в диапазона от 5,7 до 6,3 kOhm. Ако термисторът работи, диагностицирайте нагревателя и сменете частта, ако е необходимо.
 • E66 - предупреждава, че релето TEN не е в ред. Необходимо е да се провери двойно работоспособността на релето, както и на неговата основна верига.
 • E68 - показва много голям ток на изтичане в шайбата. За да премахнете неизправността, е необходимо да смените тръбния нагревател, а също така да проверите елементите, пряко свързани с него: сензор за измерване на температурата и окабеляване.
 • E71 - казва, че съпротивлението на термостата е извън обхвата. За да намерите изход от тази ситуация, е необходимо да се изследва термисторът за отворена верига или факта на късо съединение в термостата. Вие също трябва да инспектирате нагревателя, може би той е този, който не е успял.
 • E74 - открива изместване на NTC сензора за температура в системата. За да нулирате кода за грешка, просто проверете местоположението му в резервоара и, ако е изместен, го задайте на правилното място.
 • E3A - обозначението говори за повреда на релето на нагревателя. В такава ситуация ще е необходима подмяна на реле.

Когато видите един от описаните кодове на екрана, трябва да отстраните проблема възможно най-скоро. В крайна сметка проблемите с нагряването на водата могат да доведат до още по-сериозни последици.

Проблеми с двигателя и задвижването

Двигателят е един от важните елементи на устройството на пералнята. Ако на екрана се появят грешки, които предупреждават за проблеми с двигателя или задвижващия механизъм, трябва да действате незабавно.

 1. E51 - казва, че в триака на двигателя е имало късо съединение. Можете да нулирате кода, като проверите работата на triac и ако се установи повреда, като замените не функциониращия елемент.
 2. E52 - заявява, че контролерът не е получил необходимите команди от тахогенератора. Може би това се дължи на разкъсване на шайбата, която държи намотката от повърхността на тахогенератора. Коригирайте ситуацията, като смените сензора.
 3. E53 - показва нарушение на управляващата верига на триака на електродвигателя. За да премахнете кода, диагностицирайте всички елементи на връзката.
 4. E54 - сигнализира „залепване“ на контактната част на релето на двигателя. Проверката и подмяната на релето ще се справи с проблема.
 5. E55 - заявява, че в електрическата верига на електродвигателя е възникнала отворена верига. Проверката на окабеляването и самия двигател ще помогне да се отстрани грешката и, ако е необходимо, да ги замените.
 6. E56 - казва, че сигналите от тахогенератора не влизат в системата. Трябва да замените елемента.
 7. E57 - предупреждава, че подаденият ток надвишава допустимата стойност от 15 А. Един от трите метода ще ви помогне да се справите с проблема: подмяна на двигателя, ремонт на окабеляване, смяна на модула.
 8. E58 - се появява, когато фазовият ток на двигателя SMA стане повече от 4,5 A. Възможно е да отстраните грешката, ако преинсталирате двигателя, поправите окабеляването или смените модула.
 9. E59 - казва, че тахогенераторът не дава импулси за 3 секунди след промяна на скоростта на въртене на барабана. Може би трябва да замените двигателя, да извършите поддръжка и ремонт на електрически проводници, да смените тахогенератора на нов или дори да смените контролния модул.

Гореспоменатите проблеми са доста трудни за диагностициране и елиминиране, особено когато става въпрос за работа с контролния съвет. Ето защо, преди да проведете диагностика и ремонти, ви съветваме да изучите добре тази тема или да прибягвате до помощта на професионални майстори.

Неизправности на филтъра и клапана

Нека да преминем към следващата група кодове за проблеми, програмирани в пералните AEG. Грешките ще са свързани с функционирането на клапаните и филтърните елементи на машината.

 • EC1 - открива блокирането на клапата за всмукване на вода. За да отстраните неизправността, ще трябва да проверите контактите, електрониката или да смените пълнещия клапан.
 • EF1 - информира, че е открит запушен филтър за прах. Трябва да почистите дренажната система.
 • EF2 - появява се при прекомерно разпенване по време на изпускане. Може би тази ситуация е причинена от „избиване“ на почистващия препарат или наличие на запушвания в маркучите на канализационната система. Решението ще бъде почистване на елементите или правилната дозировка на праха.
 • EF4 - предупреждава за неправилна работа на датчика за дебит - не предава сигнал с функциониращи клапани за пълнене. Причината за това може да бъде спирателен вентил на водопровода или ниско налягане във водоснабдителната система.

В повечето случаи отстраняването на проблема с клапата за пълнене и филтрите е лесно. Следователно можете да се справите с неуспеха, който имате сами, без да прибягвате до помощта на ремонтници.

Отказ на отделни елементи и модули

И накрая, ще анализираме кодовете за грешки, които се появяват на цифровия дисплей поради повреда на отделни части и елементи на шайбите на марката AEG. Те включват:

 • E41 - показва свободно затваряне на вратата на люка, не се заключва в положение. Опитайте се да натиснете вратата със сила, ако това не помогне - ще трябва да поправите устройството за блокиране на люка, водача или да смените дръжката.
 • E42 - посочва нарушение в работата на UBL. Проверете блокировката на люка, ако откриете дефект, инсталирайте ново устройство.
 • E43 - информира за повреда на основния триак на люка на вратата на люка. Ще бъде необходима промяна на част от работеща.
 • E44 - Казва, че сензорът за затваряне на люк на покрива е счупен. Замяната на стария сензор с нов може да елиминира тази грешка.
 • E45 - ви позволява да откриете повреда на елементите на връзката между контролния триак и UBL. Необходимо е да се проверят всички секции на веригата.
 • E82 - показва неуспех при опит за избор на режим на пране с копчето за избор. Такава грешка може да бъде подчертана поради отказ на контролното табло, скъсване на проводника, повреда на селектора.
 • E83 - показва, че данните от контролния бутон за програми за пране не се четат от интелекта. Ще трябва да замените основния модул.
 • EF5 - появява се, когато режимът на измиване е прекъснат поради дисбаланс в барабана. Решаването на този проблем е много просто - трябва да разпределите неща по повърхността на барабана или да намалите количеството заредено пране.

В зависимост от модела на марката пералня AEG кодовете за грешки могат да бъдат показани с помощта на отлични буквено-цифрови комбинации. Така че, например, за някои шайби в случай на повреди, описани по-горе, ще бъдат от значение малко по-различни обозначения:

 • C0 - показва неизправност на превключвателя за налягане;
 • C1 - казва, че водата не влиза в резервоара SMA;
 • С2 - посочва факта на дефект в блокиращото устройство на люка;
 • C3 - информира за повреда на основния модул за управление;
 • С4 - показва неизправност на дренажната помпа;
 • С5 - сигнали за прегряване на сензора на двигателя;
 • C6 - предупреждава за повреда на превключвателя за налягане;
 • С7 - показва неизправност на тръбния нагревател;
 • C8 - говори за неизправност в термистора;
 • C9 - показва, че сензорът TACHO е повреден;
 • CF - показва неуспех в паметта на интелигентността.

Какво да направите, когато идентифицирате конкретна грешка? Първо, проучете възможно най-много информация по този въпрос. Второ, да оценят адекватно силата си в решаването на проблема. Ако има достатъчно сложен ремонт, който изисква специално оборудване, както и задълбочени знания и умения, по-добре е да се прибегне до помощта на специалисти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини