Всичко за пералните машини

На пералнята индикаторът на ключа или ключалката е включен

ключ или индикатор за заключванеПовечето перални машини имат индикатор за ключ или заключване, изваден като отделна крушка на контролния панел. В някои модели перални машини символите на дисплея на машината служат като индикатори.

На този индикатор рядко се обръща внимание, ако не свети постоянно. Какво означава този сигнал, в какви случаи гори и трябва ли да се направи нещо?

Какво означава индикатор или ключ за изгаряне

Ключът или индикаторът за заключване може не само да свети, но и да мига. В рамките на тази статия ще разгледаме само онези ситуации, когато индикаторът е включен, а не мига. Така че може да има няколко такива случая:

 • Ключният индикатор светва по време на миене, като уведомява, че вратата е заключена и не можете да я отворите по време на пране. Няма проблем, измиването ще приключи и след няколко минути вратата автоматично ще се отключи;
 • индикаторът за ключ или заключване свети непрекъснато, дори когато вратата е отворена и няма измиване, пералнята не реагира на натискания на клавишите. В този случай трябва да проверите заключващото устройство, ключалката и пантите на вратата, както и контролното табло;
 • Ключният индикатор е включен, когато прането приключи, докато вратата не се отвори. Причината за блокиране или контролно табло също може да бъде причина.

Обърнете внимание! Когато контролния панел е защитен от деца, ключовият индикатор на пералнята също може да светне. Затова се уверете, че функцията е изключена преди отстраняване на проблеми.

Какво да направите първо?

Във всяка ситуация, когато индикаторът за ключ или заключване на пералнята е включен, първото нещо, което можете да опитате, е да премахнете ключалката, като натиснете бутона за стартиране на програмата, задържайки го за 5 секунди. След това системната платка се рестартира, заключването обикновено е деактивирано.

Ако машината не реагира на натискане на бутони, можете да изключите шайбата и да изключите захранващия кабел от контакта, след това изчакайте 10 минути и отново го включете. След такова рестартиране заключването трябва да бъде деактивирано. Ако подобни действия не са довели до нищо и индикаторът продължава да свети, тогава ремонтът е незаменим.

За ваша информация! Според сервизните центрове най-често подобен проблем възниква при перални машини LG, Samsung, Bosch, Indesit от старото поколение. В такива машини уведомяването за грешка се извършва чрез индикатори, а не чрез дисплея.

Сменете панти на вратите и заключване на люка

Преди да смените заключващото устройство, трябва да проверите дали ключалката на вратата е счупена или по-скоро езикът на самата врата. Също така трябва да проверите работоспособността на пантите на вратите, това се случва, че малки деца висят на вратата, което води до нейната кривина. Тогава вратата или не се затваря изобщо, или се затваря, но след това се клинира и не се отваря. В този случай сменете пантите. Помислете как да направите това с пример пералня lg.

 1. Изключете машината от вода, канализация и електричество.
 2. С помощта на специални щипки или клещи отстранете металната скоба на маншета на пералнята и махнете маншета вътре в барабана.
 3. Изключете проводника от заключване на вратата.
 4. В долната част на шайбата отворете филтърната врата и развийте винта, който държи пластмасовия корпус на филтърната врата.
  подмяна на панти на вратата на шайбата
 5. Сега трябва да развиете винта, който държи предната част на машината.
 6. След това трябва да премахнете горния капак на машината, като развиете 2 винта на гърба.
 7. Извадете контейнера за прах от машината.
 8. Отстранете винтовете, разположени зад тавата за прах, и винтовете зад контролния панел.
  подмяна на панти на вратата на шайбата
 9. Извадете контролния панел от ключалките, като направите това отляво надясно.
 10. Затегнете винтовете, придържащи предната част на корпуса.
 11. Извадете предната част на калъфа и поставете фасадата върху мека кърпа.
 12. Развийте пластмасовия капак, покриващ пантите на вратите, и след това развийте пантите от вратата на машината.
 13. Развийте пантите от корпуса на пералнята и ги извадете.
  подмяна на панти на вратата на шайбата
 14. Вземете нови бримки и ги поставете на мястото на дефектните, като сглобите отново колата в обратен ред.

Що се отнася до устройството за блокиране на люка, замяната му също няма да бъде трудно, ако сте закупили оригинална резервна част за вашата пералня. Целият процес е представен подробно във видеото по-долу.

Ако вратата е заключена и затворена, тогава за да смените заключващото устройство, ще трябва да премахнете горния капак на пералнята. След това трябва да почувствате ключалката с ръка и плъзнете резето, за да отворите ключалката. Когато люкът на барабана е отворен, можете да пристъпите към подмяна на заключващото устройство.

Какво да направите, ако пулта за управление се счупи?

В случай, че в края на измиването от пулта за управление няма сигнал към устройството за заключване на вратата, контролното табло се разпада. Може би неизправността е възникнала поради влагата на дъската или контактите или поради пренапрежение. В този случай ще се изисква точна диагноза на разбивката и проверка на дъската.

Важно! В много случаи няма нужда да купувате нов модул за управление, тъй като можете да поправите стария.

Извършването на такива ремонти е доста трудно, така че не бихме ви посъветвали да се справите с тях. В крайна сметка е възможно да се влоши ситуацията и тогава точно скъпите ремонти са неизбежни.

По този начин ключовите или заключващите индикатори на пералнята играят важна роля. Те могат не само да информират за напредъка на програмата, но и за сериозна повреда на една от машинните части. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, когато този индикатор свети.

   

33 коментара на читателя

 1. Граватар Женя Женя:

  Как да извадите ключа от пералня Siemens S 16-74

 2. Граватар Анна Анна:

  Включих ключалката, сега не мога да изключа ключалката! Извадих го от контакта за 10 минути и не помогна ... какво да правя?

  • Граватар Оля Оля:

   Изцедете водата от барабана!

   • Граватар Елена Елена:

    Проблемът беше решен благодарение на вашето бързо и майсторът мислеше да се обади! Благодаря ви!

 3. Граватар Мила Мила:

  Беше същата ситуация. Оказа се водата в барабана. Поставете в режим на въртене. След края на режима вратата на Samsung се отключи.

 4. Граватар Ирина Irene:

  Сигнал мига заключване на дисплея. Не мога да прекъсна връзката.

  • Граватар Вася Вася:

   Това означава, че вратата на машината не е заключена. Не правете нищо с това. Така че в много модели. Това е нормално. По време на измиването той сам ще се изключи.

   • Граватар Илия Илия:

    И ако не се изключи? Изгаря така или иначе. Случва се, както пише Елена.

  • Граватар Алекс Алекс:

   Замъкът е подпален

 5. Граватар Елена Елена:

  Измиването приключи, но иконата за заключване е включена и думата мига. След принудително изключване писмата изчезнаха. Вратата се отваря, но замъкът остава. Изключен от захранването - същият резултат.

 6. Граватар Олег Олег:

  Но какво ще стане, ако се появи ключът?

 7. Граватар Витя Витя:

  И го оправих.

 8. Граватар Албина Албина:

  Какво да правя Новият автомобил Samsung. Поставете миенето, ключалката е включена и не се включва. Дисплеят работи. Но бутоните не се натискат и не се изтриват.

  • Граватар Джанар Занар:

   Ако ключалката показва, но индикаторите не са включени, трябва едновременно да натиснете бутоните за температура и въртене за около три минути

 9. Граватар Нина Нина:

  Машина Indesit. Индикаторът за заключване мига. Вратата не се заключва. Машината не събира вода, безшумна е.

 10. Граватар Алмас Алмас:

  Нуждаете се от помощ! Включено при миене, не извива и не изтича водата! Отворена отдолу източи водата, опита отново, същото не се оттича! Какво да правим, кой знае?

 11. Граватар Владимир Владимир:

  На машина на Bosch мигащ ключ е защита срещу включване.
  Този режим се активира и деактивира с 5 секунди чрез натискане на бутона за старт.

 12. Граватар Юлия Джулия:

  Благодаря виНатиснах старта за 5 секунди, заключването го нямаше.

 13. Граватар Елена Елена:

  Автомобил Samsung. След измиване индикаторът за заключване мига, това не влияе на работата на машината. Не се изключва. Взех го от контакта, включих го. Не мига. Моля, кажете ми какво може да бъде?

 14. Граватар Оля Оля:

  Машина Bosch. Не се отваря, индикаторът за заключване мига.

 15. Граватар Юлия Джулия:

  Машина Аристон. Иконата за заключване мига и всички бутони са заключени, какво да правя?

 16. Граватар Егор Егор:

  Пералня Lindo 100 Zanussi. Лампите са включени и мигат. Не започва.

 17. Граватар Вик Vic:

  Господарят дойде днес, постави диагноза. Каза, че е необходимо да сменим четките. Аз се пързалях, той ги постави на мястото им и си тръгна. Отидох, купих четка, започнах да се сменям. И тогава видяха отрязана жица от двигателя, спретнато скрита в изолация. Те не са се обадили на друг майстор, те са започнали да се обаждат, да разберат адреса на компанията. Казват различни адреси. Не използвайте техните услуги на капитана - мошеници.

 18. Граватар Александра Александър:

  Пералнята на Samsung, когато е изключена, ключовият индикатор мига?

  • Граватар Анатолий Анатолий:

   Това означава, че вратата не е заключена и може да се отвори свободно. Няма повреди, не се притеснявайте 🙂

 19. Граватар Светлана Светлана:

  Те дадоха контролния съвет от машината на Samsung за ремонт. Казаха, че трябва да смените ключалката на вратата заради нея, дъската изгоря. И цената беше огъната за замъка. Кажете ми, може ли наистина замъкът да послужи като причина?

 20. Граватар Татяна Татяна:

  Машинно изгаряне. Натискам при старт, всички индикатори мигат. И когато спрат да мигат, светва ключовият индикатор. Кажи ми какво да правя?

 21. Граватар Малика Малик:

  Благодаря ти много! Помогна много!

 22. Граватар Олег Олег:

  Добър вечер Кажете ми, индикаторът за заключване / клавиш не свети на панела. или светне, машината започва да мие, ключът изгасва и колата спира, вратата се отваря свободно. Какво е счупено и къде да гледам?

 23. Граватар Олга Олга:

  Пералня Samsung. Индикаторът за защита, заключване на дете е включен. Вратата се отваря, индикаторите се включват, но машината не работи. Кажете ми, моля ви. Как да го получа?

  • Граватар Федор Фьодор:

   Натиснете въртене и функциониране едновременно и задръжте. И всичко ще мине.

 24. Граватар Таня Таня:

  Ключалката на Indesit изгаря през цялото време след измиване, какво да правя?

 25. Граватар Тамара Тамара:

  Ключалката на пералнята Gorenje е включена и индикаторите мигат, какво да правя? Машината е нова, измита 2 пъти.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини