Всичко за пералните машини

Класификация на перални машини

Класификация на перални машиниДнес производителите произвеждат различни модели перални машини, които се различават един от друг по дизайн, размер, набор от функции и т.н. Класификацията на машините предполага тяхното групиране според един или повече критерии. Раздялата ще бъде на много ниво.

Например всички машини са проектирани или за домашна употреба, или за използване в предприятия. В същото време това домакинство, че индустриалните шайби са разделени по тип инсталация, максимално натоварване, мощност, функционалност. Нека се опитаме да се справим с основната класификация на пералните машини според първия и втория критерий.

Първото ниво на класификация?

За да се разбере ясно от какви критерии се прави многостепенно групиране на шайби, е необходимо да се изясни кои характеристики на класификация ще бъдат използвани за разделяне на устройствата от първо ниво, второ и т.н. Определянето на критериите за подбор е много субективен процес. В представената класификация цялата автоматична пералня на първо ниво е разделена на домакински и промишлени машини.

Индустриалните шайби се монтират в перални, в големи предприятия, в хотели и медицински заведения. Те са предназначени за ежедневна обработка на големи количества спално бельо и денонощна работа в продължение на няколко часа. Машините от тази група се отличават с висока износоустойчивост, голямо допустимо натоварване, специални програми за пране и по-дълъг експлоатационен живот (с навременна поддръжка - до 20-30 години).

Домакинските машини трябва да бъдат инсталирани в апартаменти, за да обслужват едно семейство. За разлика от индустриалните, такива машини обикновено имат по-богат набор от програми, различни опции и допълнения. В същото време „домашните помощници“ са по-малко устойчиви на износване, средният им живот е 7–10 години. Те не са предназначени за много часове непрекъсната работа, за едновременно измиване на голяма маса от неща. Корпусът на CMA е частично изработен от пластмаса, същото се отнася и за резервоара. Промишленото оборудване е почти изцяло изработено от метал.автомобилите са битови и промишлени

Друг знак за разделяне на първото ниво е видът на пералните машини. Те са разделени на активатор и барабан. Също така, степента на автоматизация на оборудването може да се превърне в критерий за избор, те разграничават тук:

 • автоматични шайби. Снабден е с основен електронен модул, който управлява системата. Устройството не само ще контролира количеството на събраната вода, ще започне основното измиване, ще даде команди за изплакване, въртене, източване на отпадъчната течност, но и ще оцени степента на зареждане на барабана, дозата на почистващия препарат, независимо ще изчисли оптималното количество вода за измиване и други характеристики.
 • полуавтоматични единици. Потребителят е много по-често участва в процеса на измиване: трябва сами да излеете вода до желаното ниво, в края на измиването пуснете въртенето, след това източете използваната течност и попълнете ново изплакване.

Днес автоматичните машини почти замениха полуавтоматичното оборудване. Така че полуавтоматичните машини сега се срещат по-често именно в производството, отколкото в ежедневието.

Второ ниво

Какви критерии са подходящи за класифициране на перални машини на второ ниво? Тук ще говорим за допустимия обем на натоварване, размери на оборудването, методи за инсталиране на устройства. В зависимост от максималната маса спално бельо, разрешено за еднократно пране, машините за домашна употреба се разделят на три вида:

 • с малък товар от 2 до 3,5 кг. В повечето случаи такива единици се закупуват специално за монтаж на стената, под мивката или в специален шкаф. „Бебетата“ могат значително да спестят място, но прането на обемни дрехи в тях няма да работи;
 • със средно тегло от 4,5 до 7 кг.Най-популярните и популярни модели. Всички световни производители, с изключение на американските марки, се фокусират върху производството на точно такива агрегати. Машините могат да обслужват голямо семейство, подходящи за пране на връхни дрехи, одеяла, спално бельо, меки играчки;
 • с максимално натоварване над 8 кг. Такова оборудване може да побере до 14 кг сухо пране. Автоматичните машини се отличават с високата си цена, впечатляващите размери и обикновено се закупуват от семейства, наброяващи 6 души.

Подобна характеристика на класификацията може да се приложи за промишлени машини. В зависимост от натоварването се разпределят машини с допустимо тегло от 6,5 до 11 килограма, 12 до 36 кг и повече от 36 килограма. Също така към второто ниво на групиране може да се приложи делението на автоматите по дълбочината на корпуса.

 1. Супертежките модели имат дълбочина от 33 до 40 cm.
 2. Тесното оборудване заема от 40 до 45 см пространство.
 3. Стандартните автомобили са с дълбочина над 45 см.

Според експерти, поради близкото подреждане на елементи в свръхтежки и тесни машини, такива модели ще служат много по-малко. Въпреки това има много малко практически причини за потвърждаване на подобни мисли.

Можете също да разгрупирате пералното оборудване според други характеристики, например методът на монтаж (свободно стоящ, вграден изцяло или частично), методът на зареждане (преден или вертикален) и т.н.

Ефективност на пералните машини

Извън общоприетата класификация може да се счита за много интересна характеристика, която дава възможност за групиране на машините според степента на тяхната ефективност. Тези показатели ще бъдат приложими както за домашни, така и за промишлени перални машини. Ефективността на пералното оборудване трябва да обърне голямо внимание при избора и закупуването на оборудване. Това са три основни класа:

 • консумация на енергия;
 • качество на измиване;
 • ефективност на въртене.

Според степента на пестене на енергия пералните машини са разделени на 5 основни групи. Първите редове са заети от най-печелившите модели, принадлежащи към класовете „A ","A + ","A ++ ”, с консумация съответно от 0,17 до 0,19 kW / h, по-малко от 0,17 kW / h, и под 0,15 kW / h. Клас "В" включва перални машини, които абсорбират повече от 0,19 единици енергия, "С" - от 0,23 до 0,27 киловата на час. По-висока консумация в съвременните автомати не се установява практически.енергийни класове

Класът на ефективност на пране се определя от машината от производителя след сравнение с конкретен стандарт. Ако устройството се измие не по-лошо от стандартното, клас “A” му се присвоява. Следват групите "B", "C", "D", "E", "F". Клас "G" говори за най-ниското качество на пречистване на нещата.

Диференциацията на моделите според степента на ефективност на извличане се основава на остатъчната влага на неща, притиснати при максимална скорост на въртене на барабана. Клас „А“ показва, че бельото се характеризира с влажност под 45%, „В“ - от 46 до 54%. Най-неефективният клас е маркиран с буквата „E“, нещата в този случай ще бъдат доста мокри, с показател за влажност до 81%.

Класовете "F" и "G", срещани по-рано, не се причисляват към съвременните автомати.

Има много признаци за класифициране на перални машини. Обхватът на такава работа е огромен, стотици причини могат да бъдат намерени за многостепенно групиране на машини. Основните критерии, по които е лесно да се класифицира оборудването, се опитахме да си представим. Надяваме се, че описаните примери ще ви помогнат да разберете значението на класификацията.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини