Всичко за пералните машини

Вентили за съдомиялна машина Bosch

клапан за PMMТакива малки и прости детайли като клапани за съдомиялната машина на Bosch са от голямо значение за работата на устройството като цяло. Ако поне един от клапаните на „домашния асистент“ започне да работи периодично, машината или изобщо няма да може да изпълнява основната си функция, или ще го изпълни със сериозни прекъсвания. В тази публикация изброяваме всички видове клапани, които са инсталирани в съдомиялни машини на Bosch, даваме им кратко описание и говорим за характеристиките на тяхната подмяна. Надяваме се да е интересно.

Видове клапани

Задачата на всеки клапан в съдомиялната машина на Bosch е да премине определено количество течност в определена посока и след това в точното време да блокира нейния поток. Соленоидните клапани работят под ръководството на контролен модул. Последният дава команда, след което клапанът се отваря или затваря. Механичните клапани работят независимо, но те са не по-малко полезни. Какви видове клапани има в съдомиялната машина Bosch?

  1. Соленоиден входен клапан за подаване на вода.
  2. Проверете изтичането на клапана.
  3. Специален клапан, който предпазва машината от аварийни течове Aquastop.

Всеки от тези клапани има собствено устройство, инсталира се на определено място и се променя в съответствие с определен алгоритъм. Ще обсъдим подробно това по-долу.

впускателен

Входящият клапан има много важна роля. Той затваря водата, която под налягане влиза в съдомиялната. Основната му задача е да се отвори за известно време по команда на контролния модул, за да се изпомпва малко вода в машината, и след това отново да се затвори при командата. Клапанът се активира винаги, когато в съдомиялната машина се добави чиста вода. В зависимост от програмата, това може да се наложи 2 до 8 пъти на цикъл на измиване.

пълнителен клапан

Нарушенията в работата на контролния модул или окабеляването, свързващи контролната платка към входящия клапан, ще доведат до дисфункция на последния.

Връзката между входящия клапан и контролния модул позволява бързото изключване на водата, не само в нормална работна среда, но и при спешни случаи. Въпреки че в случай на авария машината има специален клапан.

анти-сифон

Възвратният или антисифонният клапан е много по-прост, но това не означава, че ролята му така или иначе е намалена. За източване на съдомиялната машина в основата на дренажния маркуч е монтиран клапан против сифон. Щом помпата започне да изпомпва отпадните води в канализацията под налягане, този клапан се отваря и свободно преминава канализацията в канализацията. Ако помпата спре да работи, клапанът се затваря сигурно.

дренажен клапан

Ако изведнъж канализацията изтича от канализацията обратно в съдомиялната машина, те ще бъдат блокирани от надежден клапан против сифон. При каквото и да е налягане на канализацията да идва от канализацията, клапанът ще ги спре. Някои потребители, които сами поставят своите съдомиялни, игнорираха този клапан и вече горчиво съжаляваха за него. Ако има запушване в канализацията, цялата канализация проникна в съдомиялната машина и попадна в чисти съдове. Съществуващи антисанитарни условия! Като цяло без клапан против сифон не може да си представите съдомиялна машина на Bosch и сега разбирате защо.

Предпазва от течове

Аварийният клапан е неразделна част от системата Aquastop. Някои граждани погрешно смятат, че този клапан е единствената част от защитната система, но това не е така. Частична защита от течове Съдомиялните машини Bosch имат специален сензор за поплавък в тигана. Когато достатъчно количество вода попадне в резервоара, поплавъкът се издига и затваря сензорния контакт, който от своя страна изпраща сигнал към клапана. И това моментално се припокрива.

aquastop PMM

В бъдеще, за да може клапанът да се отвори отново, ще е необходимо да се отворят контактите на сензора в изпускателния съд и да се елиминира причината за теча. Клапанът Aquastop, монтиран на входящия маркуч на машината Bosch с пълна защита от течове, се задейства, когато маркучът се счупи. Факт е, че маркучите Aquastop на тези машини също са необичайни. Те имат двоен слой.

  1. Когато основният слой се спука под налягане, между слоевете влиза вода и се натиска върху клапана.
  2. Клапанът се затваря плътно, блокирайки потока вода в машината.
  3. Колкото и да се опитва потребителят да рестартира машината, тя няма да работи.

В този случай никакви мерки няма да помогнат, имате нужда от цялостна подмяна на маркуча, тъй като тази система е проектирана като за еднократна употреба. Следващият маркуч ще служи, докато се случи подобна спешна ситуация, тъй като това се случва рядко, в противен случай потребителят ще се счупи, купувайки нови маркучи.

Функции за подмяна на тези части

Когато подменяте вентила за пълнене, основното е да не смесвате контактите, когато го свързвате, но първо трябва да извадите тавата на съдомиялната машина. Прочетете повече за разглобяването на машината в статията Как да коригира грешка в съдомиялната машина Bosch E14, сега няма да спрем дотук.

Входящият клапан е свързан директно към входящия маркуч, така че няма да е трудно да го намерите. Преди да демонтирате стария клапан и да премахнете проводниците от него, направете снимка на него. След това проверете с мултицет дали частта работи и след това продължете със подмяната. Инсталирайте проводниците в правилния ред и след това сглобете машината.

Антисифонният клапан трябва да бъде заменен само ако е запушен. Обикновено това се случва след 5-7 години работа на съдомиялната машина. Старият клапан трябва да се развие, а новият да се завие, нищо сложно. Но трябва да направите това поне 1 път на 7 години, в противен случай запушен клапан в критичен момент може да не работи и резултатът няма да ви хареса.

Aquastop клапанът се променя по-лесно от другите. Това дори не изисква разглобяване на съдомиялната машина, тъй като този клапан е разположен отвън. Неговата приятна е не само стойността. Средно струва около 45 долара, а за продължителността на съдомиялна машина (7-12 години) може да се провали 2-3 пъти. Съгласете се, доста е скъпо, но без него съществува риск от наводняване на съседите отдолу.

В заключение отбелязваме, че в съдомиялната машина на Bosch няма много клапани, но всеки от тях на мястото си играе важна роля за цялостната работоспособност на оборудването. До голяма степен благодарение на тези подробности, без физически усилия, мием планина мръсни съдове всеки ден. И струва много!

   

1 коментар на читателя

  1. Граватар Влад Влад:

    Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини