Всичко за пералните машини

Какво да направите, ако маратонките пожълтят след измиване

кецове пожълтяватЛюбимите бели кецове станаха жълти след измиване, външният им вид вече не е привлекателен. Какво да правя? Възможно ли е да изхвърлите обувки и да изоставите бялото завинаги? Смятаме, че не бива да правите толкова драматично, предлагаме да се опитате да върнете бившата белота на маратонки. Има няколко начина за това, решихме да ги споделим с вас.

Защо маратонките пожълтяват след измиване

За да върнете маратонките в предишния си бял цвят, трябва да разберете защо изобщо пожълтяват. Каква е природата на жълтите петна? Може би това ще помогне в борбата срещу тях. Може да има няколко причини за пожълтяване на обувките.

 • Една от най-честите причини е неправилното изсушаване. Повечето собственици на обувки, за да ускорят процеса, сухи обувки на улицата, на слънце. Всъщност маратонките изсъхват по-бързо, но след известно време под въздействието на ултравиолетова светлина те започват да пожълтяват. Може би не веднага, но след няколко сушилни.
 • Изплакнете в малко количество вода. С други думи, почистващият препарат се изплаква зле от тъканта на маратонките, която след изсушаване се появява като жълти петна.

  Водата за измиване и изплакване трябва да е топла, но не гореща! От това маратонките също могат да пожълтяват.

 • Друга причина е неправилно подбраният перилен препарат или лошото качество жълти петна по маратонкиозначава.
 • Рядко, но причината за появата на жълти петна може да бъде неправилна подготовка на обувки за пране.
 • Причината може да е химични реакции по време на взаимодействието на праха и материала на подметката.
 • Обърнете внимание на водата, в която ще миете маратонките. Чисто ли е? Това се случва, че водопроводите се променят в микрорайон и тогава във водата се появяват малки частици ръжда, водата става мътна.

Жълти петна могат да се появят не само от външната страна на обувката, но и отвътре. При хора, страдащи от прекомерно изпотяване, поради потта могат да се появят жълти петна. При неправилно измиване се появяват такива петна. Колкото и да сте точни, трябва по някакъв начин да се справите с тези петна.

Избелване и сапун

Първото нещо, което идва на ум при премахване на петна от бяла тъкан, е, разбира се, избелвания. Има много, но най-добре е да изберете кислород. Преди да измиете маратонки с белина, те трябва да бъдат подготвени:

 • издърпайте връзките и стелките;
 • измийте подметката от замърсявания.

Не забравяйте! Избелват се само чистите обувки, в противен случай няма да има желан ефект.

След това обувките се накисват в топла вода с добавяне на белина или прах за пране с избелващи свойства за няколко часа. Но това не означава, че те трябва да бъдат поставени във вода и оставени за два часа. От време на време трябва да търкате маратонките с четка, можете да вземете четка за зъби. Почистваме не само горната част на обувката, но и вътре.

Ако жълтите петна не реагират, вземете зъбен прах. Изсипете праха върху петното и го намажете с четка. Можете да повторите процедурата на накисване няколко пъти, като същевременно сменяте водата. Веднага след като маратонките получат желания цвят, започнете да ги изплаквате, като не щадите чиста вода.

почистване на паста за зъби

Ако жълтите петна току-що са се появили и имат лек нюанс, тогава можете да опитате да ги избелите със сапун. Просто вземете за това не сапун за пране, а избелване. Например сапун "Eared Nannies", "Sarma", "Clean & White". Обувките трябва да бъдат мокри, да се пеят и да се търкат, оставяйки за 30-40 минути, след това да се изплакнат от пяната. Повторете процедурата няколко пъти.

Паста за зъби и четка

Пастата за зъби работи добре с пожълтяване на обувките. За такива цели не е необходимо да вземете скъп, обикновен такъв с избелващ ефект ще направи. Цветът на самата паста също трябва да бъде бял, без сини и червени частици. В противен случай, вместо да избелвате, маратонките ще бъдат боядисани.


Процедурата се извършва както следва:

 • леко намокрете повърхността на обувката, тя не трябва да е мокра;паста за зъби и четка
 • нанасяме пастата върху влажна гъба, бяла кърпа или четка за зъби;
 • три замърсени зони на обувки;
 • оставете пастата за 20-30 минути;
 • за пореден път почистваме всичко;
 • отмийте пастата;
 • изплакнете обилно;
 • ги подсушете.

За ваша информация! Пастата за зъби избелва не само тъканта за обувки, но и гумената подметка.

Пероксид и амоняк

Стар доказан инструмент - амонякът ще ви помогне да се отървете от жълти петна по маратонка от бяла тъкан. Някои го подценяват поради неправилна употреба, но все пак има някакъв смисъл в това. Преди процедурата маратонките трябва да са чисти и сухи. Вземете превръзка или памучна подложка и я навлажнете с амоняк, разтрийте жълтата зона на тъканта. Оставете за 20-30 минути, разтрийте отново. Петната не започват да избледняват веднага, така че трябва да повторите процедурата до 10 пъти, което ще изисква търпение от вас. В края обувките се изплакват и изсушават.

почистваме маратонки с амоняк

Можете да възстановите белия цвят с помощта на водороден пероксид. За целта се смесва с оцет и прах за пране в съотношение 1: 1: 1. Получената паста се разтрива маратонки и се оставя да взаимодейства с петна. След 30-40 минути изплакнете, изплакнете и подсушете.

Опитваме се да рисуваме

бяла боя за обувкиИ накрая, крайна мярка е оцветяването на пожълтели обувки. Магазините предлагат специална боя за обувки, която е много лесна за използване у дома. Боята ще скрие не само пожълтели области на тъканта, но и други петна.

Боята се доставя в цилиндри, към нея са приложени инструкции. Затова преди употреба внимателно го прочетете и не пренебрегвайте нито една точка. В резултат на това получавате нови, снежнобяли маратонки.

Правила за пране

Ако върху обувките няма залепени малки части и производителят позволява измиване на маратонките в пералнята, е напълно възможно да опитате машинно пране. Някои хора много се страхуват да мият всякакви обувки в автоматичен режим, мислейки, че веднага ще свършат. Това не е честно, защото ако следвате правилата за автоматично измиване на маратонки, тогава такова измиване ще причини на обувките много по-малко вреда от прането на ръце. За какви правила говорим, как да перете обувки?

 1. Преди да измиете, маратонките трябва да бъдат облицовани, стелките да се отстранят и след това да поставите обувките чанта за пране и едва след това поставете в барабана на пералнята.

Ако обувката е силно замърсена, тя трябва да бъде обработена преди машинно пране с почистващи препарати.

 1. Изберете прахове и почистващи гелове, които не съдържат хлор. „Мивка“, съдържаща хлор, ще направи маратонките по-тъмни.чанта за измиване на обувки
 2. Изберете режим на нежно измиване, по време на който барабанът ще се върти бавно. Завъртането също трябва да бъде изключено без грешка.
 3. Дантелите за обувки трябва да се перат на ръка. Ако поставите връзките в шайбата, има риск те да се подхлъзнат в резервоара и след това да се забият в тръбата за източване.
 4. Ако пералнята има функция "сушене", в никакъв случай не я включвайте. От принудителното изсушаване в барабана на пералнята маратонките определено ще пожълтяват и ще се деформират.
 5. Използвайте допълнителната функция за изплакване.

Когато миете обувки ръчно, също трябва да запомните някои правила. Основното правило: не използвайте агресивни химикали, особено тези, които съдържат хлор и киселини. Когато миете обувки в леген, не полагайте прекалено големи усилия, изтрийте мръсотията - не вредете на обувките, също така уверете се, че четките нямат груби абразивни повърхности и четина. Измийте и изплакнете продукти само при температура от 30-35 градуса. Изплакнете поне 5 пъти.

Колкото по-внимателно се отнасяте към заминаването на бели маратонки, толкова по-дълго ще ви издържат. По-малко вероятно е те да пожълтяват. Надяваме се, че сега знаете как да перете бели парцалени обувки. Бъдете внимателни!

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Оксана Оксана:

  Дълго време измъчвах маратонките си. И накрая намерих решение. И така, ръчно измихме измитите бели кецове или обувки за фитнес. След това натискаме хартията вътре. И най-важното - вземете тънки салфетки и увийте напълно.Така че хартията да е наситена и залепена. След това можете да го поставите на обикновено топло място. Всички жълти петна ще останат на хартия и вие отново ще сте в бели маратонки. Успех на всички!

  • Граватар Сергей Сергей:

   Огромни благодарности! Не очаквах толкова лесно да се отърва от петна. Такава голяма статия и всичко, което е необходимо, е да вземете съветите си!

  • Граватар Кристина Кристина:

   Благодаря ви! Съветите всъщност са ефективни.

  • Граватар Людмила Людмила:

   Благодаря за съвета! Опитах и ​​се оказа, супер!

 2. Граватар Валя Валя:

  Нямаш цена, Оксана! Благодаря ти много!

 3. Граватар Марина яхт клуб:

  Оксана, здравей, вчера прочетох за съвета ти, опитах го веднага. Наистина работи. Цялата жълтеност остана на хартия. И маратонките станаха снежнобяли! Благодаря ви много, бях почти разочарован.

 4. Граватар Светлана Светлана:

  Полезна статия! Благодаря ви!

  • Граватар Гюзел Гюзел:

   Измивали ли сте и на ръка или в пишеща машина?

 5. Граватар Люба Люба:

  Появяват се жълти петна след измиване на маратонката, очевидно поради твърда вода. Ако последните 2 изплаквания се правят в топла филтрирана вода или във преварена вода, няма петна. Поне това ми помогна.

 6. Граватар Леса Леся:

  По-добре още бяла паста за зъби и четка за зъби. Разтрийте, оставете за 20-30 минути, изплакнете. Е, можеш да го измиеш веднъж. Основните правила: водата не трябва да е гореща, изплакнете добре с препарат и изсушете на слънце. Така че те определено ще пожълтяват без вас 🙂

 7. Граватар Денис Denis:

  Вчера измих маратонките, после ги хвърлих в сушилнята и в резултат се появиха жълти петна по целия ръб. Какво да правя, кажете ми?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини