Всичко за пералните машини

Каква пералня да купите - съвети от професионалистите

Каква пералня е по-добре да се купи в магазинаДнес никой нормален дом не може да си представим без автоматична пералня. Търсенето създава предлагане и сега изборът е толкова голям, че можете да се объркате. Все по-често хората се чудят коя пералня е най-подходяща да се купи. Експертите предлагат специфичен алгоритъм за подбор, тъй като пералнята не е евтина покупка и трябва да харчите парите си разумно.

На първо място, трябва ясно да определите бюджета си. След това направете списък с изисквания към машината, по-специално - определете точните й размери с метода на зареждане на прането, избройте и запишете всички необходими функции и, не на последно място, проучете прегледите и определете предпочитаната марка и производител. Едва след това можете сами да си отговорите на въпроса къде да закупите пералня, която би отговаряла на всички изисквания.

Какво е интересно за тесните перални машини?

Тесни перални машиниТесните перални машини имат ширина до 40 см, най-често 32 см, което в сравнение със стандартната ширина 60 см е много за предпочитане за малки апартаменти. Повечето от нашите граждани живеят в малки апартаменти и не всеки има възможност да инсталира пералня в банята или кухнята. Може да се монтира тясна пералня, без да се компрометира използваемата площ, дори в коридора. Трябва обаче да се разбере, че при тесните машини, в сравнение с конвенционалните машини, има много по-малко натоварване. Ако в стандартна машина се побира до 7 кг спално бельо, тогава в тясна - не повече от 3-4.

Сред недостатъците на тесните машини може да се нарече фактът, че тяхната моделна линия е много по-къса от стандартните. Безспорен плюс обаче е спестяването на място, тъй като много от тях са с вертикално натоварване и не изискват допълнително пространство за отваряне на вратата. А моделите за предно зареждане са толкова компактни, че могат да бъдат инсталирани директно под мивката.

Друг важен плюс - някои тесни перални често използват директно задвижване (без колан), което значително намалява шума по време на работа, вибрации и консумация на енергия. Тоест, освен че спестява място, тясната машина спестява и пари, а това е важно за самотни хора и млади семейства без деца.

По-голямата част от тесните перални машини разполагат с достатъчен брой програми за миене (7-9). В много модели нагревателният елемент е с керамично покритие, което елиминира образуването на котлен камък и преждевременната повреда на машината, а също така елиминира необходимостта от честа употреба на антимащабни реактиви.

Консумацията на вода за целия цикъл на измиване в такива машини е стандартна и възлиза на 48 (42 до 60) литра. По този начин качеството на измиване в тесни машини не се различава от стандартното качество на пране, а цикълът на въртене е още по-добър поради малкия радиус на барабана и по-малкото количество пране.

Кой товар предпочитате - вертикален или преден (отстрани)?

Челна перална машинаАприори е създадено вертикално натоварване за машини, които не трябва да заемат много място. Всички знаят, че между стартовете вратата на машината трябва да бъде отворена, а това е неудобно на места с повишен трафик и още повече - тесни проходи.

Но вертикалното натоварване има и други важни предимства. Например, точно по време на работа, можете да отворите капака и да хвърлите допълнително пране в машината. И това също е чудесно решение за семейства с малки деца - таблото за управление на такива коли е разположено отгоре, а малко дете, с цялото си желание, просто не достига до своите заветни бутони.

Когато купувате машина с най-високо зареждане, обърнете внимание на ъгъла на отваряне на капака. В идеалния случай, когато е на 180 градуса, тоест когато капакът се облегне напълно. Това е особено важно, ако планирате да инсталирате машината под кухненския панел. Също така трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен барабанът.Предпочитание трябва да се дава на модели с барабан от неръждаема стомана, тъй като те са по-надеждни и издръжливи, въпреки че моделите, изработени от композити (пластмаса или метали), могат да бъдат по-евтини.

Какъв клас измиване да изберем?

Класът на измиване показва съотношението между качеството на измиването и нивото на консумация на енергия. В автоматичните перални класове класове се обозначават с букви - от G до A. Минималната консумация на енергия с нежно измиване се осигурява от машини клас AТе се считат за най-добрите. Но клас G е най-ниското ниво на ефективност на машината.

Отделно, но по същия начин се посочват класове по спин. Въпреки че в повечето съвременни перални скорости се върти ръчно, обхватът е от 400 до 2000 об / мин (в конвенционалните машини - 1200). Най-малките обороти са показани за тънки и деликатни неща, най-големите - за дебели и плътни. Също така, колкото по-висока е скоростта на въртене, толкова повече вода се отстранява от прането, но в същото време, толкова по-големи са разходите и енергопотреблението на машината. По-важното е собственикът да реши.

Кои програми за измиване са за предпочитане?

Помислете за най-популярните и често използвани режими на измиване.

 • Бързо пране - предназначено за освежаване на дрехи, не повече.
 • Накисване и отстраняване на петна - за силно замърсени и бебешки дрехи.
 • Икономичното измиване с половин товар - за икономичните домакини консумира значително по-малко вода и електроенергия.
 • Допълнително изплакване - за тези, които не обичат миризмата на прах върху дрехите.

Изборът на предпочитани програми за миене е тясно свързан с избора на метод за свързване към водоснабдяването. В зависимост от обичайната температура на измиването, трябва да изберете и метода на свързване - към студена вода, горещ или смесен начин.

Когато е свързан към захранване със студена вода, водата се нагрява плавно, но ще трябва редовно да използвате омекотители и периодично да премахвате котлен камък. Пълненето с гореща вода позволява значително да спести енергия, но не е приемливо при пране на деликатни тъкани, както поради високата начална температура, така и поради ниското качество на топлата вода, тъй като е априори технически.

Допълнителни характеристики на автоматични перални машини

Сушене на дрехи. Много съвременни перални машини имат вградена функция за сушене. Очевидното удобство на тази функция е изпълнено със сериозен недостатък. Само половината от измитото пране може да се изсуши вътре в машината, тоест всеки път след измиване трябва да слушате половината. Често прането се суши и не може да се глади, а сушенето вътре в машината е противопоказано при деликатни материи. Затова трябва внимателно да обмислите дали си струва да доплатите за допълнителна функция за сушене.

Шумоизолация. Може да бъде различно, така че трябва да знаете, че най-безшумните машини са с трифазни асинхронни двигатели (в конвенционалните машини, колекторните мотори). Специален изолационен слой от специален материал вътре в кутията също намалява шума. Но не трябва да обръщате внимание на ярките стикери на калъфа, на който е посочен класът на безшумност.

Допълнителна защита срещу течове. Той не се предлага на всички машини, той е инсталиран изключително при производителя, тоест няма да е възможно да го закупите в магазина за резервни части и да го инсталирате на съществуваща машина. Защитата от течове е пълна или частична. Ако машината има система за контрол на Aqua Stop, тогава когато водата попадне на всяко неправилно място вътре в машината, подаването на вода автоматично спира.

Система за контрол на водата. Има машини, в които параметри като теглото на зареденото пране, консумацията на вода и електроенергия се контролират автоматично. Например, Aqua Sensor системата контролира степента на прозрачност на водата, по-мръсното пране, по-калната вода и системата автоматично увеличава продължителността и интензивността на изплакване.

Система за контрол на качеството на разтваряне на детергента.Booble-накисване е допълнителна система, която създава много въздушни мехурчета във водата, така че всеки прах се разтваря бързо и 100%.

Допълнителни характеристики на перални машиниАвтоматичен избор на режим на пране. Тази функция се осигурява от системата Fuzzi Control, която анализира обема на зареденото пране и неговия тип, след което той сам определя оптималното измиване и последващо изплакване с въртене.

Също така тази система контролира степента на пенообразуване, с нейното излишък предприема подходящи мерки, например включва допълнително изплакване и променя скоростта на въртене на барабана по време на цикъла на въртене. Някои други системи работят по подобен начин, например Smart- и S-системите служат за контрол на разпенването, Fuzzi Logic - за автоматично избор на режима на пране.

Системата за водно охлаждане преди източване ви позволява да удължите живота на дренажните блокове и пластмасовите канализации.

Системата за защита на люка заключва вратата за 1-3 минути след измиване, през това време прането има време да се охлади и няма да изгори ръцете.

Защитата срещу нагъване забавя въртенето на барабана в края на всеки цикъл на измиване до 30 оборота в минута. Завъртането на интервали и функцията за спиране на машината с вода, служи за подобна цел, по това време можете да извадите изваденото пране и да го окачите на раменете, в този случай ще се окаже практически без бръчки. Или, обратно, добавете допълнително бельо към машината.

Таймерът за старт ви позволява да настроите времето за стартиране на прането в интервала от 1 до 24 часа. Това е полезна функция за онези хора, чийто нощен ток е много по-евтин от дневния.

Автоматични перални машини

 1. Традиционен. Машината се пълни с вода без никакви трикове, контактът на бельо и разтвор за пране е в долната част на барабана.
 2. AquaSpar и Aqua-Tronic. Барабанът на такава машина има асиметрични ръкохватки, които насочват водата нагоре към барабана, прането контактува с перилния препарат както отдолу, така и от горната част на барабана.
 3. 3-DAquaSpar и 3-DAqua-Tronic. Машината е проектирана така, че водата да се подава отдолу, отгоре и отстрани.
 4. Activa и Jetsystem. Машини с такава система подават вода в барабана под формата на мощна струя, резервоарът се напълва бързо и прането се подлага на първична обработка.
 5. Директен спрей По време на измиването разтворът за миене постоянно се подава към прането под формата на душ.
 6. Combiwash. Системата за комбинирано измиване, когато деликатното пране се мие „под душа“, и нормалното - както обикновено, във вода. Освен това душът е необичаен, но с въздушни мехурчета, които леко избиват мръсотията от тъканта.

Каква марка пералня и кой производител да изберете?

Марки перални машини

Трябва да се разбере, че продуктите, сглобени във дъщерните фабрики на добре известна марка, чиято компания майка се намира в друга държава, във всеки случай ще бъдат с по-лошо качество от първоначалните. Местоположението на магазините за сглобяване само по себе си е по-близо до потребителите - доказателство за желанието на производителя да намали производствените разходи. И такава политика се проявява във всичко, включително използването на по-евтини и по-малко висококачествени компоненти. Следователно, експлоатационният живот на такива машини непрекъснато намалява.

Но това има своя плюс, тъй като колкото по-близо е магазинът за монтаж, толкова по-достъпни са частите. Единственият въпрос е колко често се съгласявате да правите ремонти. Най-често автомобилите от най-ниската ценова категория издържат не повече от 5 години, много от тях не достигат този период, след който има безкрайни ремонти. Това се отнася предимно за китайските автомобили и руските клонове на европейски марки.

Машините от средната ценова категория се отличават с голям брой програми за пране, въртене от 1200 оборота в минута, наличието на допълнителни функции, по-нисък шум и вибрации. Срокът на експлоатация на такива машини без повреди е най-малко 8 години. Най-скъпите и „модерни“ автомобили издържат поне 15 години и имат пълен набор от допълнителни функции. И ако изчислите спестяванията от внимателно измиване на най-скъпите неща, спестяването на перилни препарати и електроенергия, отсъствието на ремонт, тогава се оказва, че надплащането за покупка се изплаща доста бързо.

   

10 коментара на читателите

 1. Граватар Ина Инна:

  Статията ми хареса, ясно и ясно.

 2. Граватар Тамара Тамара:

  Благодаря ви! Много полезна информация, достъпна за всички!

 3. Граватар Оля Оля:

  Статията ми хареса, защото материалът на пералните машини е достъпен и обемно подбран. Аз като потребител се интересувам. Благодаря ви!

 4. Граватар Ирина Irene:

  Много необходима, полезна статия. Сега решаваме коя машина да вземем. Научихме много, благодаря много за информацията.

 5. Граватар Анна Анна:

  Ето, вероятно, как някой има късмет. Моят Indesit заминаваше за Русия, въпреки факта, че компанията беше италианска. И нямам проблеми с него. Може би много успешен модел, не знам, но съм доволен от всичко.

 6. Граватар Анна Коваров AnnaKovarov:

  Благодарение на вас, те избраха Hotpoint. Те почти никога не са чували нищо за тях преди вашите статии, много доволни от избора! Благодаря ви!

 7. Приятел Граватар приятел:

  Indesit не е качествена машина. Работи не повече от 3 години.

 8. Граватар Лия Лия:

  Приятелю, хаха! Моят Indesit служи без разбивка повече от 10 години want Искам тя да има нещо счупено, просто за да размени ново.

  • Граватар Надя Надя:

   Лея, ти си нелюбезна, аз не съм на 10, но Indesit работи от 7 години. И нека продължава да работи, а-а-а! Защо допълнителните разходи? 🙂

  • Граватар Влад Влад:

   Моят Siemens ора 21 години без ремонт, след ремонт още 3 години! Значи всички сте далеч от записи!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини