Всичко за пералните машини

Какви лагери има в пералнята

Какви лагери има в пералнятаУстройството на пералнята е обмислено до най-малките детайли и неизправността дори на малък лагерен комплект веднага ще се отрази на функционирането на машината. Пералнята ще започне да чука, да вдига шум и да трака до силен тътен. Ако не замените частите, най-накрая можете да счупите уреда и да платите много пари за основен ремонт. Следователно ние реагираме навреме на чукане и вибрации и най-напред установяваме кои лагери са на барабана. Не се заблуждавайте с размера и вижте нашата статия ще ви помогне.

Къде са инсталирани лагерите?

Без теория не може да се извърши подмяна, така че нека да се задълбочим в устройството на всяка пералня. Нека обърнем внимание на мястото между барабана и шайбата - тук е разположен лагерният възел, разположен в специалния кръстосан елемент. Последното не е трудно да се намери: той е прикрепен към гърба или отстрани на резервоара и има 3-4 клона. Заедно с лагерите, кръстопътът осигурява плавно и безпроблемно въртене. Възелният възел се състои от два лагера:

 • вътрешната, която е по-близо до барабана и „поема” целия товар, във връзка с който е по-дебел и по-голям в диаметър;
 • външен, който е инсталиран в другия край на вала и е с порядък по-малък от неговия „колега“ и изпълнява спомагателна функция.

Важно! В съвременните автомобили понякога има по-издръжливи и издръжливи моно лагери, които представляват единичен пръстен с два реда.

Къде са инсталирани лагерите?

Между вала и уреда е разположена уплътняваща гума, а лагерите са защитени от триене и вода от двойката маслени уплътнения. Всички части на носещата система са добре смазани със специално съединение, за да се гарантира постоянно плъзгане.

Какви носещи елементи има?

Лагерите, монтирани в пералните машини, са метални и пластмасови. Можете да разберете типа, като маркирате върху външната повърхност: 2RS означава пластмаса, а ZZ означава метал. И, колкото и странно да звучи, пластмасовите изделия се считат за по-надеждни и издръжливи. Цялата „тайна“ е, че и двата типа имат метална основа, но във втория случай дизайнът се допълва от горно пластмасово покритие. Благодарение на такава защита, частта е по-лесна за изтичане на течове на маслени уплътнения и по-малко изложена на триене.

Но пластмасовите лагери са рядкост, тъй като високата им цена принуждава производителите да използват по-евтини инструменти. Но при правилна работа и навременен ремонт разликата между частите не е твърде забележима. Следователно не е необходимо да замените оригиналната форма с подобрена във вече оборудвана машина - по-добре е да поставите фабричен аналог.

Защо трябва да се променят?

Лагерите, подобно на други елементи на пералнята, са подложени на естествено износване. Дори в скъпите машини с марки Indesit, Ariston, Bosch, Samsung и LG, които се отличават с качество и издръжливост, има стандартен лимит от 6-7 години. Това е при правилна работа без фабрични дефекти. Всъщност периодът е много по-кратък поради много нарушения при използване на машината:

 • често претоварване на машината с превишаване на максимално допустимото тегло;
 • използване на машина за съхранение на тежки вещи;
 • наклона на тялото;
 • несвоен ремонт или подмяна.

Най-често причината за бързото износване се крие в последния параграф. Особено когато става въпрос за маслени уплътнения. Именно този елемент е гумено уплътнение, което предпазва лагерите от попадане във водата и излужване на мазнини. Ако не забележите навреме изтичащата кутия за пълнене и измитата грес, незначителна повреда ще доведе до сериозни проблеми.

Какви лагери са инсталирани в различни машини?

Почти всеки може да замени повредени лагери. По-трудно ще бъде независимо да се определи коя част е идеална за съществуваща къща с картечници. Трябва да се разбере, че дори и при една марка, диапазонът на размерите на възлите варира значително, следователно няма да се получи закупуване на универсална резервна част.

Най-добре е да разберете вида на лагера в инструкциите, приложени към конкретната единица. Ако няма техническо ръководство под ръка, можете да преминете по другия път и да "пробиете" серийния номер на машината в Интернет. Най-лесният вариант е да премахнете стария блок и да намерите подобен сред асортимента, предлаган от магазина. Няма гаранция обаче, че предишният собственик не е подобрил дизайна на шайбата с неподходящ лагер в диаметър и дебелина.

Можете също така да изберете размера на лагера за пералнята, като се фокусирате върху фирмата производител. Всеки производител предпочита определени диаметри:

Внимание! Списъкът на лагерите е само за ориентиране, тъй като марките могат да сменят оборудването според желанието си.

 • Най-често използваните лагери са марка 203-204, по-рядко - 205-206. Нестандартната маркировка е само WF-R105AV, за която са подходящи 305-306.лагери и уплътнение на маслото
 • LG. Лагерната система е подобна на пералните машини на Samsung: 6203-6204, 6205-6206 и много рядко - 6305-6306.
 • Бош. Има части от типа ZZ и с диапазон на размери от 6203 до 6206 и от 6305-6306.
 • Ariston. Повечето шайби са оборудвани с двуредови едноносещи лагери на марката SKF BA2B 306037. В други случаи например закупуваме номера от 203 до 206 ZZ от Ariston ALS 1048 CTX.
 • Ardo. Най-често срещаният вариант при WD, A, FLZ и S е 6204 и 6305. За TL и FLS са необходими само 6202 и 6203.
 • Indesit. По-добре да се ориентирате до конкретни размери. Така че, с вътрешен диаметър 2 см, външен диаметър 4,7 см и височина 1,4 см. Изберете 6204-2RSR и със стойности 2,5 cm, 5,2 cm и 1,5 cm, съответно - ZVL 6205-2RSR. Ако измерванията не съвпадат, спрете на лагери от тип 203-204.
 • Beko. Подходящи са само метални лагери, чийто брой варира от 6203 до 6205 в зависимост от модела.
 • Предлагат се стандартни лагерни системи от типове 203-205 и 204-205.
 • Атлант. Подходящите маркировки са най-малките - 6204 и 6205.

Познавайки типичните размери, използвани от конкретен производител, можете да проверите препоръките на продавача-консултант и да потвърдите избраната опция. Но не забравяйте, че много зависи от конкретния модел. Затова не пренебрегваме възможността да премахнем стария лагер и да го използваме като проба.

Основното, в допълнение към размерите, е да помислите и за другите нюанси на предстоящия ремонт. Например, дайте предпочитание на оригинални резервни части или продукти, произведени в Корея. И не забравяйте, че само един лагер не може да бъде заменен. Целият монтаж се демонтира и монтира отново и е по-добре веднага да се монтират нови маслени уплътнения.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини