Всичко за пералните машини

Как да сменим предпазното устройство на съдомиялна машина на Bosch

ремонт PMM BoschВсяко модерно оборудване задължително е защитено от електрически претоварвания. Такава защита се осигурява от правила за безопасност; домакински уред без такава защита няма да получи сертификат за качество. Безопасно устройство за съдомиялната машина на Bosch може да се намери в захранващата платка, която се намира в специален пластмасов калъф в основата на захранващия кабел. За какво точно служи това устройство, как да разберем какво точно се е счупило и как да го промените? Ще търсим отговори на всички тези въпроси.

Обозначение на предпазителя

Лесно е да се отгатне за какво е предпазителят в съдомиялна машина на Bosch. Той служи за предприемане на удар в случай на претоварване в електрическата мрежа, като по този начин предпазва електротехника и най-важното електрониката на съдомиялната машина. Принципът на работа на предпазителя е прост, той в определен момент трябва да прекъсне веригата, като изключи устройството и прекъсне вредното въздействие на напрежението върху него.

Ако няма предпазител, захранването ще изгори окабеляването в съдомиялната машина и ще изгори всички микросхеми.

Първите предпазители бяха за еднократна употреба. След отрицателно въздействие уредът изгоря и трябваше да бъде заменен с нов. Съвременните системи за безопасност са в състояние да се възстановят след рестартиране. Достатъчно е напълно да изключите съдомиялната машина и след това да я включите отново и предпазителят ще функционира отново. Но това е в нормални условия. Понякога захранващите табели заедно с предпазителите страдат особено тежко и тогава трябва да ги поправите или дори да ги смените, но първо трябва да разберете, че проблемът е в тези подробности.

Къде да го намеря?

Ако предпазителят не успее, съдомиялната машина Bosch спира да се включва напълно. С тези симптоми, ако контактът работи и захранващият кабел е непокътнат, няма да мислите за друга част. Тук може да изгори само предпазителят. Къде се намира системата за безопасност? Намирането е лесно.

  1. Първо, погледнете мястото на корпуса на съдомиялната машина, където захранващият кабел се побира.
  2. В основата на кабела със сигурност има технологична врата за достъп с тапа, която се вкарва в каналите или се завинтва към винтовете.
  3. Дезактивираме машината, изваждаме щепсела и получаваме достъп до желаната част.

Когато стигнете до предпазителя, можете незабавно да проверите окабеляването към него и самите полупроводникови елементи. Често на неуспешния предпазител има следи от сажди, това е само най-поразителният знак, че частта е надживяла своето. За да изчистите съвестта си, можете да получите мултицет и да позвъните предпазителя и проводниците, съответстващи на него. Устройството ще ви каже по-точно, но вече ще е толкова интуитивно ясно, че трябва да закупите нова резервна част. Новата част ще струва около 20 долара, но можете да търсите и по-евтино.

Как да промените със собствените си ръце?PMM разбор

Подмяната на предпазителя на съдомиялната машина на Bosch далеч не е най-трудната. За да премахнете старата част, трябва да я направите, за да не смесите проводниците по-късно. След това трябва да изключите всички подходящи проводници за него. На някои модели проводниците са запоени, така че трябва да използвате поялник. Поядените проводници никога не трябва да се откъсват. Бъдете внимателни, разтваряйте всяка публикация и след това ги огъвайте отстрани, за да не се намесват. Тогава направете това:

  • развийте крепежния елемент, който държи предпазителя в ключалката и отстранете повредената част;
  • вземете нов предпазител, уверете се, че е идентичен със стария, след което го поставете в резето и закрепете на място;
  • След като разгледате предварително направената снимка, внимателно свържете всички проводници и, ако е необходимо, ги спойкате;
  • включете захранващия кабел в контакта и се уверете, че захранването се подава към контролния модул;
  • поставете щепсела обратно на място и можете да стартирате съдомиялната машина да работи.

Ако преди или след ремонт електрическа миялна машина, което означава, че най-вероятно захранващият проводник някъде е в контакт с тялото на съдомиялната машина. Много е животозастрашаващо Трябва незабавно да дезактивирате „домашния асистент“, за да откриете теча и да го отстраните. Ако се страхувате да го направите сами, поканете специалист, още по-добре е.

В заключение отбелязваме, че почти всеки може да намери и замени електрически таблото с предпазител. Основното тук е да се спазват мерките за безопасност и да се прави всичко внимателно. Прочетете инструкциите в тази публикация отново и преминете към нея. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини