Всичко за пералните машини

Как да сменим циркулационна помпа в съдомиялна машина

подмяна на циркулационна помпаЦиркулационната помпа е съществена част от съдомиялната машина. Без него е невъзможно да се създаде необходимото налягане в системата и да се мият чиниите. Ако такава част не успее, машината напълно престава да функционира. Подмяната на циркулационната помпа на съдомиялната ще изисква значителни разходи. Първо, ще е необходимо да закупите самата част, и второ, да платите на капитана, който ще я замени. Можете да намалите леко разходите, ако ремонтирате сами. Нека опитаме.

Симптоми и причини за повреда на тази част

Ако установите, че съдомиялната машина събира вода, но отказва да мие чиниите, не бързайте да сменяте циркулационната помпа. Тази част е сравнително надеждна и рядко се чупи. По-често запушеният филтър е запушен или дюзите на пръскачката се запушват, което води до проблеми.

Изключете съдомиялната машина, отворете широко вратата и погледнете към дъното на камерата за миене. Там ще видите пластмасов предмет, подобен на чаша и метална мрежа. Ако мрежата или „стъклото“ е запушено с остатъци от храна, те трябва да бъдат почистени, едва след това пуснете отново в съдомиялната машина. Ако на този етап има проблеми, прочетете статията Подмяна и почистване на филтъра на съдомиялната машина, Тя има много полезни подробности, които ще ви помогнат.

На машина на Bosch филтърът се усуква на ръка, без много усилия, а мрежата се изважда и изважда.

Работното колело на спринклера също трябва да бъде внимателно проверено. Необходимо е да издърпате работното колело и след това да почистите всяка дупка с клечка за зъби или игла. След като накарате водата да тече свободно, проблемите трябва да изчезнат.

За да сте сигурни, че циркулационната помпа е счупена, слушайте как се държи машината след изтегляне на вода. Ако напишете вода, машината спира, без да издава повече звуци - 98% от CN се счупи. Ако има бръмчане, но миялната машина не се мие, първо трябва да почистите пътеките от мръсотия и едва след това да се изкачите до частта. Защо циркулационната помпа се счупи? Според майсторите основните причини са:

 • фабричен дефект;

  циркулационна помпа

 • неправилна употреба на съдомиялната машина;
 • спад на напрежението в мрежата;
 • повреди по време на транспортиране;
 • занаятчийски ремонт.

Последната точка трябва да се обърне специално внимание на любителите на домашно приготвените продукти. Важно е да запомните, че преди да се качите на което и да е устройство, трябва да го проучите и едва след това да започнете ремонт. И ако има такава възможност, по-добре е да не ремонтирате помпата за рециркулация със собствените си ръце, а да поверите този въпрос на професионалист. Господарят ще трябва да плати, но ще направи всичко бързо и професионално.

Приготвяме миялната машина

Въпреки това е по-добре да поверите някои ремонтни дейности на професионалист, но също така разбираме, че добрият собственик винаги „драска ръцете си“, за да поправя съдомиялната машина независимо. Ще се опитаме да помогнем. Нека започнем с правилната подготовка на съдомиялната машина, без тя никъде.

 1. Дезактивираме машината, сваляме всички маркучи и издърпваме кутията до място, където ще бъде удобно да се работи с нея и да започнем да разглобяваме устройството.
 2. Развийте винтовете, които държат страничните стени, след което отстранете стените.
 3. Обърнете съдомиялната машина с главата надолу и отстранете шумоизолацията от страничните стени.
 4. На страничните стени е инсталиран механизъм за плавно отваряне на вратата, който се състои от кабел, пластмасови блокове и пружини. Тези пружини трябва да бъдат откачени и вратата да се държи така, че да не пада.
 5. Целият палет опира на няколко куки, които са разположени в ъглите на корпуса, те трябва да бъдат отключени с отвертка.
 6. В основата на палета, където влизат маркучите на съдомиялната, все още има куки, които трябва да бъдат освободени. Тампоните с окабеляване също са подходящи там. Те трябва да бъдат изключени.
 7. След като извадите куките, трябва внимателно да повдигнете палета нагоре, след което изключете входната тръба, отстранете я и я поставете отстрани.

Входящата тръба се разединява доста трудно, ще трябва да положите усилия и внимателно да я издърпате.

Веднага след като палето е извадено, пред очите ни ще открием всички най-важни части на съдомиялната машина, а в самия център не е работеща циркулационна помпа. Няма да объркате тази част с никоя друга, защото тя е най-голямата и няколко снопа от проводници я прилягат.

Вътре в циркулационните помпи на съдомиялните машини Bosch или Ariston се монтират и поточни нагревателни елементи, но те не могат да се сменят поотделно. Така че, ако нагревателният елемент изгори или нещо се случи с двигателя, ще трябва да смените целия агрегат, тоест цялата циркулационна помпа. На тази подготовка може да се счита за безопасно завършена. Пристъпваме към подмяна на частта.

Променете часттакъде е циркулационната помпа

Къде да купя нова циркулационна помпа и как да проверите старата? Нека професионалистите да се погрижат за проверка на старата помпа, ще бъде трудно да я направите сами. Можете да закупите нова помпа във фирмените магазини или в сайтовете за продажба. Когато поръчвате артикула, не забравяйте да кажете на продавача модела на вашата съдомиялна машина. Така че, няма да отлагаме по-нататък, ще премахнем старата циркулационна помпа.

 1. Изключете всички чипове с проводници. За помпата са подходящи много чипове и проводници, така че е по-добре да направите снимка как всичко е стояло преди вашата намеса, така че да не смесвате нищо, когато поставите нова част.
 2. В самата основа на помпата е малка метална скоба, тя трябва да бъде отстранена. Изтръгваме куката на скобата с плоска отвертка и разединяваме нейните части.
 3. На мястото, където скобата е стояла, циркулационната помпа е свързана с гумената тръба. Изключете помпата от дюзата.
 4. Сега изключете циркулационната помпа от разпределителния блок, който се намира наблизо.
 5. Сега помпата се оставя да виси на едно окачване. Изваждаме го и го отстраняваме отстрани.

Изваждаме нова циркулационна помпа от опаковката. Закачаме го на окачването, свързваме всички тръби и монтираме скобата. И накрая, свързваме всички чипове с проводници. Основното нещо е да не бъркате последователността. Ние сглобяваме съдомиялната си машина в обратен ред, свързваме я и провеждаме пробен старт.

Така че, ако циркулационната помпа не се включи, тя може да не работи и трябва да бъде сменена. Не се тревожете, не всичко е толкова сложно. Ако опитате и прочетете нашите инструкции, тогава можете сами да направите такава подмяна. Внимавайте, отделете си време и ще успеете!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини