Всичко за пералните машини

Как да зареждаме чинии в съдомиялната машина

зареждане на чинии в съдомиялната машинаПравилното зареждане на съдове в съдомиялната машина е едно от основните условия за качествено миене. За първи път изтеглянето може да изисква поне 20 минути време, за да подредите внимателно и внимателно всичко. Но с течение на времето всичко ще стане на мястото си и вие ще извършите тази процедура за по-малко от 10 минути. За това как да се справите с зареждането на ястия, предлагаме да сортирате и да гледате видео.

Как се приготвят ястията

Преди да започнете да подреждате съдовете в отделенията на съдомиялната машина, трябва да премахнете всички остатъци от полуядената храна. И колкото по-добре е направено това, толкова по-добре ще се мият съдовете и по-малка е вероятността дренажната система на машината да се запуши. Можете да почиствате съдовете със салфетка, гъба или гумена шпатула, особено важно е от плодовете да не останат семена, както и бобови растения и царевица.

Трябва ли да изплакна съдовете преди да ги заредя в съдомиялната машина? Разбира се, ако изплакнете съдовете под вода, те ще се измият по-добре. Тогава възниква въпросът, защо ви е необходима миялна машина, ако трябва да намокрите ръцете си? Ако натрупате чинии, не можете да направите без изплакване, остатъците от сухата храна се измиват лошо. Ако сте свикнали да миете чинии веднага след хранене, тогава можете напълно да поставите съдовете в тави, без да изплаквате.

 

За ваша информация! Някои модели съдомиялни имат режим на предварително изплакване, това е голям плюс, ако съдовете се натрупват през деня.

Поставяме чаши, чаши, чаши

Сега едно по едно ще се занимаваме с различни ястия и как правилно да ги позиционираме. Да започнем с чаши, чаши и чаши. За тях повечето съдомиялни машини имат горна тава. Чаши, чаши и чаши трябва да се поставят с главата надолу, така че водата да изкъпе вътрешната им повърхност и след това да се стича надолу. Хоризонталното местоположение не е приемливо, тъй като водата практически няма да влезе вътре.

подреждането на чаши и чаши в съдомиялната машина

Чашите за вино и чашите също са фиксирани с крака нагоре в специален държач. Очилата не трябва да се допират една до друга, така че крехкото стъкло да не се счупи по време на измиване. Пластмасовият държач може да се използва не само за чаши, но и за рационалното поставяне на малки чаши за чай или кафе.

Важно! Всички обекти трябва да са добре фиксирани, в противен случай под потока вода може да се обърне нещо. Когато натискате горната тава, нищо не трябва да виси.

Поставяме различни чинии

В зависимост от размера на плочите и предназначението, те се поставят както в горната, така и в долната част на тавите. В горната тава, ако обемът на съдомиялната машина позволява, можете да поставите:

 • малки плитки;
 • купички;
 • kremanki;
 • чинии;
 • купички;
 • гравиращи лодки;
 • солни шейкъри;
 • чинии за десерт.

как да подреждате плочи

Ако е необходимо и когато водата се нагрява до малка температура на горния рафт, можете да поставите съдовете от пластмаса, далеч от нагревателния елемент, така че предметите да не се деформират.

В долната табла се поставят чинии с голям и среден диаметър, чинии за супа. В този случай плочи с по-голям диаметър са по-добре поставени в краищата, плочи с по-малък диаметър в центъра. Това ще осигури по-добър достъп на вода до горната тава с чинии. Освен това плочите трябва да бъдат монтирани с лице към центъра на съдомиялната машина, така че да не се допират една до друга. Колкото по-голям е хлабината между чиниите, толкова по-добре се мият, така че ако миялната машина позволява, поставете плочите по-рядко. За претоварване мини миялна машина Няма смисъл, съдовете ще останат мръсни, а вие ще останете разочаровани в техниката.

подредени плочи

Поставяне на приборите правилно

За прибори за хранене, които включват големи и малки лъжици, вилици и ножове за сервиране, в съдомиялната машина е предвидена специална кошница. Трябва свободно да подреждате лъжиците и вилиците и е по-добре да ги редувате помежду си, това ще бъде правилно.Ако сгънете лъжиците плътно една към друга, тогава те няма да бъдат измити. Ножовете трябва да бъдат поставени с лопатките надолу.

поставяне на прибори за хранене

По-новите модели съдомиялни машини, като марката Bosch, имат най-високата тава за прибори за хранене. Подреждането на лъжици в такава тава е хоризонтално. Това осигурява не само висококачествено миене на съдове, но и икономично разпределение на пространството вътре в съдомиялната машина. Освен това хоризонталното подреждане на лъжици, вилици и ножове е по-безопасно.

поставяне на прибори за хранене

Важно! Остри и керамични ножове в съдомиялната машина не се препоръчват да се мият, тъй като острието може да стане тъпо. Не мийте ножове с дръжка, изработена от дърво, тъй като дървото ще се надуе от продължително излагане на вода.

Как да подредим тигани и тигани

Що се отнася до големите прибори, необходими за готвене: тигани, тенджери, тигани, тави за печене и т.н., те се поставят в долния съд. Най-добре е да измиете такива съдове отделно от съдове, изработени от стъкло, порцелан и кристал, като изберете за това по-интензивен режим при висока температура.

Така че тиганите и тавите трябва да се поставят настрани, а тенджерите да са обърнати нагоре или под ъгъл. Само по този начин на всички съдове в съдомиялната машина ще бъде осигурена максимална вода. Ако поставите тигани с главата надолу, те ще блокират достъпа до горната тава.

поставяне на тигани в съдомиялната машина

Важно! Някои тигани и други ястия, които имат тефлоново покритие в съдомиялната машина, са забранени от техния производител, така че бъдете внимателни.

Ако дръжката е извадена от тигана, не забравяйте да я извадите. Поставете тигана с дръжката, така че да не докосва стените на съдомиялната машина. Когато саксиите са разположени както на снимката по-долу, достъпът до горната тава с чинии ще бъде ограничен, така че не препоръчваме да слагате нищо в нея. В този случай можете да използвате функцията "Половин товар", което ще спести не само вода, но и електричество. Поставете листа за печене правилно настрани по краищата на долната тава на съдомиялната машина, дори и да няма специална дюза, тогава достъпът на вода от долната пръскачка ще бъде достатъчен.

подреждане на саксии в съдомиялната машина

Възможно ли е да миете кухненски съдове в съдомиялна машина?

Кухненските прибори, които включват дъски за рязане, черпаци, скимери, шпатули, могат да се мият в съдомиялна машина, при условие че шпатулите и дъските не са дървени и за предпочитане не са пластмасови. Пластмасовите остриета могат да бъдат подредени в горната тава за прибори, дъски за рязане в страничните отделения на долната или горната тава, в зависимост от размера на дъската. Но ако е възможно, по-добре е дъските да се мият с ръце.

Черпаците и лопатите трябва да бъдат разположени само хоризонтално, дори ако няма специално отделение за тях, има достатъчно място в горното отделение за тях.

поставете кухненски прибори

Съвети за зареждане на съдомиялни машини

Поставянето на съдовете в съдомиялната машина съгласно всички правила, възниква въпросът, колко можете да миете съдовете в един цикъл. Производителят посочва в инструкциите капацитета в броя на комплекти. Малките машини съдържат до 6 комплекта, тесни до 11 и пълен размер до 17 комплекта чинии.

Комплектите обаче не са в количество, но в размера на плочите може да са различни. Освен това някои могат да използват само чинии за супа и салата, а не да използват чинийки. Следователно зареждането на автомобили в различни семейства може да варира. Предлагаме ви да следвате още няколко правила за поставяне на съдове в съдомиялна машина:

 • не трябва да натоварвате машината с прибори до максимум, по-големият просвет между предметите ще ви позволи по-добре да миете продуктите и още повече да не претоварвате машината;
 • Преди да поставите някой предмет в съдомиялната машина, уверете се, че той може да се мие в него, особено за пластмасови изделия, крехки чаши за вино, изработени от стъкло и кристал;
 • поставете предмети, така че да не се допират един до друг;
 • ако е възможно, мийте тигани и тигани отделно от чинии, чаши и чаши;
 • Не мийте предмети от дърво в съдомиялната машина;
 • ако предпочитате да събирате всички съдове за един ден, по-добре е веднага да поставите мръсните съдове в машината, те няма да изсъхнат в нея и тогава ще бъде по-лесно да се отмие.

Така че, правилното подреждане на съдовете в отделенията на съдомиялната машина не е толкова трудно. След няколко цикъла на измиване, това ще направите автоматично. Надяваме се нашата статия да ви помогне да се справите с това, можете да гледате и това интересно видео.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини