Всичко за пералните машини

Как да изберем сушилня?

Сушилнята отдавна е престанала да бъде лукс. Почти всяка съвременна домакиня иска да придобие тази прекрасна техника, за да изсуши дрехите бързо и без проблеми. Но как да изберем машини за сушене на дрехи, защото съвременният пазар предлага огромно количество модели и видове такова оборудване. Нека да отговорим подробно на този въпрос в рамките на тази статия.

Видове сушилни машини

Изборът на най-добрата сушилня би бил много по-лесен, ако живеехме в Западна Европа преди 30 години. В онези дни се появяват само сушилни, броят на техните модели беше много ограничен и имаше само един тип - вземете първия, който сте получили, и спечелихте.

Сега ситуацията е друга, дори е трудно за специалист да каже коя сушилня е по-добра и няма какво да говорим за потребителя. Въпреки това, след като разбрахме какви са сушилните машини, е възможно да се формулират общи критерии за техния избор, но първо първо.

Има няколко разновидности на сушилни, които са представени в три класификации. За по-голяма яснота представихме тези сортове в диаграмата, която виждате по-долу.видове сушилни

Строго погледнато, има само два типа напълно функционални сушилни машини: барабанни машини и сушилни шкафове. Третият тип, посочен на схемата, все още е пералня с функция за сушене на дрехи. Сушилнята е най-разпространената на пазара и е с най-голямо търсене. Този тип сушилня е разделен на два вида: вентилация и кондензация. Във вентилационните сушилни, влагата, изпарена от нещата, се отстранява през специална тръба във вентилационния вал.

В кондензационните сушилни влагата се събира в специален резервоар и след това се излива в мивката. Кондензационните машини в това отношение са по-удобни, те са по-лесни за работа, поради това са по-популярни. Сушилен шкаф е обикновен шкаф за дрехи с вградени сушилни единици. Дрехите висят в него на обикновени рамене и ако включите програмата за сушене, тогава влагата от нещата ще започне да се изпарява. Сушилните фурни се различават съответно по броя на камерите и по размер.

Обърнете внимание! Фурните са удобни за двойното им предназначение, те се използват едновременно както за съхранение на неща, така и за изсушаването им.

Критерии за избор

Какви параметри трябва да се имат предвид при избора на подходяща сушилня? Експертите ще ви помогнат да отговорите на този въпрос.

 • В малки стаи (например баня в типичен апартамент) всеки сантиметър се брои, затова изберете компактна сушилня. Имайте предвид обаче, че колкото по-малка е сушилнята, толкова по-малко пране може да бъде заредено в нея наведнъж.
 • Ако в предложеното място за монтаж на сушилнята няма вентилационен отвор или прозорец, не купувайте вентилационна сушилня.
 • Обърнете внимание на функционалния компонент на сушилнята. Не всички функции, предлагани от производителя, могат да бъдат полезни за потребителя, но някои особено ценни трябва да са необходими. Например функцията за лесно гладене или функцията, която не позволява да се съборят нещата в ком.
 • Обърнете внимание на материала, от който се състои барабанът за сушилня. Най-добре, ако е от неръждаема стомана.
 • Съвременната сушилня трябва да е с най-малко консумация на енергия, така че купувайте само онези машини, за чийто случай е посочен енергиен клас А и за предпочитане A + или A ++.
 • Уверете се, че термопомпата е инсталирана в сушилнята, тя спестява енергия и не генерира излишна топлина в помещението.

Всички видове сушилни на съвременния пазар са представени в три ценови категории: ниска, средна и висока.В ниската ценова категория са само сушилните от известни производители на домакински уреди, цената им варира от 500 до 700 куб. В средната ценова категория са представени сушилни машини и шкафове с цена от 700 до 1000 куб. Във висока ценова категория са представени сушилни машини и шкафове с цена 1000 куб.

Как работи сушилнята?

барабанна сушилняПринципът на работа на сушилнята зависи от нейния тип. Барабанните сушилни са много сходни на външен вид с автоматичните перални машини. Те имат еднакъв кръг въртящ се барабан и нагревателни елементи.

В допълнение, вентилаторите са инсталирани в барабаните, които осигуряват движението на горещия въздух вътре в барабана с прането. Оказва се троен положителен ефект:

 1. нагряването ускорява процеса на изпаряване на влагата;
 2. движението на въздуха вътре осигурява равномерност на този процес;
 3. въртенето на барабана осигурява лесно гладене след това.

Как работи фурната? Сушилният шкаф наподобява обичайното за нас парче мебели. Вътре в такъв шкаф има решетъчни рафтове за дрехи и закачалки за неща. Фурната е оборудвана с няколко мощни нагревателни елемента, както и вентилатори за разпръскване на горещ въздух. Инсталираме програмата за сушене, която ни харесва, стартираме я и вървим да си направим нещо. Самата програма ще завърши работата и тогава ще получите чисти и сухи неща.

Имам ли нужда от сушилня в модерна къща?

Вероятно ще е излишно да споменаваме факта, че в модерна технологично напреднала къща сушенето на измитото пране на въже е не само неудобно, но и не е модерно. И наистина, защо да се мотаеш с басейни за спално бельо на балкона или на улицата в студа, закачи го на въжетата, за да могат всички да видят. Да, и рискувайте, че пиян съсед от последния етаж, решил да пуши, ще хвърли тлеещо дупе на цигара право върху любимия ви пуловер.

Разбира се, можете да си купите сгъваема сушилня за дома и сухи дрехи на стайна температура у дома. Но в този случай ще трябва да обмисляте висящи дрехи през целия ден и да вдишвате химическите аромати на праха и няма какво да говорим за излишната влажност. Ето и аргументите за придобиване на сушилня.

Сушилните имат редица предимства и недостатъци. Специалистите разграничават следните предимства на барабанните сушилни машини:

 • сравнително малки размери и ефективно изсушаване на бельо;
 • барабанните сушилни осигуряват най-бързото изсушаване на бельо;
 • барабанните сушилни са в състояние да обработват прането с пара, което улеснява гладенето;
 • такива машини имат много програми за сушене, от които лесно можете да изберете правилната;
 • сушенето на барабана е автономно и не изисква връзка с никакви комуникации.

шкаф за сушенеОсновният недостатък на сушилнята е, че е невъзможно да се изсуши всичко без изключение. По-специално деликатните материи и обувки не могат да се сушат в такава машина. За някои домакини това е много съществен недостатък.

Има много предимства и шкафове за сушене. По-специално:

 1. те могат да изсушат абсолютно всичко, което може да се изсуши на открито, включително обувки;
 2. процесът на сушене на нещата във фурната протича много внимателно и постепенно, докато в повечето случаи нещата не се деформират или набръчкват;
 3. шкафът за сушене е изключително обемен (дори ако говорим за модел с една секция), можете спокойно да мотаете „цялата партида“ измито пране;
 4. Сушилният шкаф изглежда много стилно, той се вписва органично в мебелната композиция на вашия дом.

Потребителите посочват размерите си като недостатъци на сушилните шкафове, много е трудно да ги поставите в малък апартамент. Освен това цената им е поразителна, повече или по-малко достойните модели струват от 800 долара, такава цена на много потенциални купувачи плаши.

Важно! Предимствата на съвременните сушилни машини се припокриват с недостатъците им.С тях ще забравите какви въжета, обемно сушене в дома, излишна влажност и тежки мивки с мокро бельо.

Преглед на сушилните за сушене: коя е най-достойната?

Сега е време да дадем примери за надеждни и висококачествени съвременни сушилни машини. Веднага отбелязваме, че ще бъде изключително трудно да изберем най-добрия, защото този въпрос е субективен. Ние обаче ще предоставим списък с добри сушилни въз основа на експертни оценки и потребителски прегледи и само вие трябва да направите окончателните заключения.сушилня Bosch

 • Bosch WTC 84102 OE. Сушилня за барабани от Полша с зареждане до 7 кг. Съществува система за сушене с много нишки, която осигурява нежно изсушаване на бельо. Можете да изберете програма за постепенно намаляване на температурата на сушене. Няма дисплей, но това се отразява в цената. Страхотна кола за парите, цената е около 580 куб
 • Аско DC 7583S. Шведски иновативен шкаф за сушене с размери 184x60x64 см с секция за сушене на обувки. Сравнително малкият размер се компенсира от екстремния капацитет. Производителят твърди, че включва толкова спално бельо, колкото въже от 16 метра. В този случай прането се суши в изправено състояние, което го предпазва от набръчкване. Средната цена на такъв шкаф е около 1400 куб
 • Siemens WT46S Друга висококачествена барабанна кондензационна сушилня, произведена в Полша с товар от спално бельо до 8 кг. В арсенала й има много програми за сушене: памукът е много сух, памукът под ютията, сушенето в гардероба, супер бързото сушене, бельо, вълна, сушене на пара и други. Има дисплей, което прави управлението по-удобно. Средната цена на един модел е 750 куб
 • Gorenje D 844 BH. Сушилня за барабанна кондензация, произведена в Словения. Максимално зареждане на барабан до 8 кг. Няма дисплей Има режими за сушене на пара, електронна система за контрол на сушенето, докосване на влажността на бельо и конфитюри. Индикацията за пълнене на резервоара за кондензат работи добре, можете да програмирате забавен старт. Средната цена на един модел е 460 куб

Важно! Всички горепосочени модели сушилни са старателно тествани от специалисти и имат положителни отзиви от потребителите.

В заключение отбелязваме, че сушилните са друга стъпка към автоматизирането на домашните работи и това е особено ценно, когато се уморите от работа вкъщи и ви чака много измиване, сушене и гладене. Основното е да изберете сушилня, която да ви подхожда във всичко и за това ще трябва да прочетете малко информация по темата. Ако допълнително искате да изберете по-подходяща статия за автоматична пералня Как да изберем пералня за теб. Приятен ден!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Ирина Irene:

  Веднага реши да купи шайба и сушилня 2 в 1. Това е, ако отделно, тогава е необходим мезонетът. И така банята е душ, печката е фурна, шайбата е сушилня. Полезно нещо, жалко е, че не желязо 🙂 Цената като цяло е златна в сравнение със спестяването на време. Отначало мислеха в Интернет да вземат, а след това решиха за Авито. Лоялен съм към него, защото сам го продавам и знам, че не всеки иска да печели. Освен това боксът стана много по-безопасен.

 2. Граватар Сергей Сергей:

  За да не бъдете прекалено скъпи и нормални - това вероятно е Indesit първо трябва да се гледа.

 3. Граватар Алена Алена:

  Съгласен съм, когато 2 в 1 е много по-удобно и икономично. Съпругът ми и аз също купихме всичко на този принцип в къщата. Вярно, те дълго време мислеха да си купят сушилни. Съпругът каза, че е безполезна. Но през есента и зимата, когато нещата започнаха да изсъхват 2 пъти по-бавно, той прецени, че сушилнята няма да е излишна.В интернет не посмях да купя, но офертата с Avito ме убеди. Закупихме модела Candy GrandO´ Vita GVC D1013B-07 за около 19 400 рубли. Не разбирам как съм живял без сушилня 🙂 В допълнение към достъпната цена, този модел има висококачествен барабан с малко стръмно покритие (съпругът разбира повече имената), контролира се лесно, има таймер, не заема много място. Просто работи не твърде тихо, но и не критично.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини