Всичко за пералните машини

Как да изберем съдомиялна за вашия дом

избор на съдомиялни машиниАко миенето на съдовете е станало виновно задължение, равномерно разделено между всички членове на семейството, но по някаква причина жената все още трябва да мие повече, тогава в този случай е време да си купите съдомиялна машина.

Ще ви спести мисълта за това кой днес да миете чиниите и ще спестите много време, което можете да отделите за релакс след работен ден. Но как да изберете железен „помощник“, на какво да обърнете внимание и да бъдете доволни, без да обвинявате спонтанния избор или съветите на продавача - това е, което ще прочетете в нашата статия.

Изберете типа съдомиялна машина

Изборът на съдомиялна машина е най-добре да започнете с решението кой тип съдомиялна машина е подходящ за вас. И има три от тях:

 1. напълно интегрирани машини;вградена миялна машина
 2. частично вдлъбнати;
 3. не са вдлъбнати или свободно стоящи.

В този случай изборът на съдомиялна зависи от вашата кухня. Ако ремонтът е направен, мебелите са направени и те дори не са мислили за ниша за вградената кола, тогава в този случай можете да обмислите опцията за самостоятелно съдомиялна машина с размери 45 или 60 см. Ако пространството позволява, тогава изберете опцията за пода и ако пространството в кухнята е ограничено, като опция десктоп модел. В краен случай ще трябва да надстроите малко мебели и да поставите вградена съдомиялна машина с дължина 45 см под мивката или в шкафа.

Ако ремонтът е само в плановете, тогава вградените уреди от 45 или 60 см са просто перфектни. Тя ще бъде скрита зад фасадите на мебели и няма да наруши общата идея за декорация и дизайн. И днес се счита за стилен и модерен.

Определете размерите

компактна миялна машинаСлед като сте решили вида на съдомиялната машина, решете нейния размер, но е по-добре да го направите едновременно. Автомобилите от всякакъв тип, в зависимост от размера, принадлежат към една от трите групи:

 • малък или компактен - средната ширина на такива модели е 45 см, дълбочина 55 см, височина 55 см, но има и малко по-малко модели.
 • тесни модели - размерите на такива модели варират в рамките на 45 ширина, 60 см дълбочина и 82 см височина;
 • пълноразмерните модели се считат за стандартни и имат размери - 60 см ширина, 60 см дълбочина и 82 см височина.

За ваша информация! Размерите на някои модели могат да варират от средните от няколко милиметра до няколко сантиметра. Ето защо трябва да знаете точно колко пространство в кухнята може да бъде отделено за нови домакински уреди.

Избор на марка

Сега нека да преминем към коя марка или марка да изберем пералня. Това не е толкова просто, защото има много производители на съдомиялни машини. Всеки от тях обаче има свои собствени характеристики. Най-популярни са миялните машини на такива марки като Bosch, Siemens, Electrolux, Candy, Beko, Hotpoint-Ariston, AEG, Miele, Gorenie, Whirpool.

Съдомиялните машини Bosch са най-популярните на вътрешния пазар. Производителят предлага повече от 50 модела машини, които се различават по дизайн, размери и технически характеристики. Това са прости модели с минимален набор от функции и модели от елитен клас, оборудвани с най-новите сензори. Съдомиялните машини Bosch се считат за надеждни.

Съдомиялните машини на Siemens не се различават много от Bosch, но тяхната гама е представена основно от компактни и пълноразмерни модели. Именно в техните машини се появи технологията на инфрачервения лъч, която определя твърдостта на водата.

Съдомиялните машини Electrolux имат оптимално съотношение цена-качество, но когато избирате този модел, трябва да обърнете внимание в коя държава ще отидете. Е, ако не е Китай.

Забележка! Много е трудно да се дадат съвети относно марката, защото някои потребители вече са се споразумели за конкретна марка, предпочитайки я пред други, за да не говорят там.

миялна машина с печкаНемските съдомиялни машини от Miele и AEG могат да се нарекат най-надеждните, при производството се използват само най-добрите компоненти, но цената на такива модели ще бъде висока. Миялните съдомиялни машини дори могат да се препрограмират; можете да изберете собствените си параметри на температурата и потока на водата. AEG се отличава с наличието на многоетапна система за регулиране на твърдостта на водата и пръскането.

От съдомиялните машини на Kandy компактните модели са по-популярни.В допълнение, Kandy има модел, който комбинира плот, фурна и съдомиялна машина за 4 комплекта, което може да се хареса на собствениците на много малки кухни. Можете да прочетете повече за марките на съдомиялни в статията Коя фирма да купи съдомиялна машина.

Анализиране на техническите спецификации

И накрая, най-важното е преглед на пералните машини според техническите им характеристики. Не са много от тях, но всеки от тях има определено значение. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е капацитетът, който зависи от размера. Най-малките съдомиялни машини са предназначени за 6 комплекта съдове за хранене. Тесните модели могат да побират 9-11 комплекта, а пълномерните модели средно по 13-15 комплекта, моделите от елитен клас до 17.

Вторият момент е ефективността на съдомиялната машина. Повечето съдомиялни машини имат енергиен клас А, премиум моделите имат енергиен клас A ++ или A +++. Разходът на вода за един цикъл на измиване също е различен, моделите в пълен размер по-евтини средно изразходват 12-14 литра вода, тесни около 11 литра. Що се отнася до скъпите съдомиялни машини, поради вградените сензори за определяне на мътността на водата, дебитът може да бъде -7-8 литра. Например, миялна машина Miele G 6410 SCi ще измие 14 комплекта чинии, изразходвайки 7 литра вода.

мияч на чинииСледващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате съдомиялна 60 или 45 см, е броят програми и допълнителни функции. Тук е важно да се разбере, колкото повече са тези функции, толкова по-скъпа е машината и толкова по-сложно е електронното й "пълнене". Повечето машини имат 4-5 програми и 3-4 температурни настройки, И тази практика показва, че е напълно достатъчно, те обикновено не използват други програми, въпреки че има модели, в които до 10 режима.

Важна характеристика на потребителите е нивото на шума. Не много хора могат да свикнат с факта, че всичко трака и чука в кухнята, но това пречи на някого да спи. Машините от средната ценова категория имат ниво на шум 45-52 dB, както отбелязват потребителите, това е по-шумно от пералня, някой изобщо не обръща внимание на такъв шум.

Съдомиялните машини от елитен клас имат средно ниво на шум от 44 dB, но цените за такива автомобили са поне 60 хиляди рубли, а в автомобила от италианския производител Smeg, декларираната цифра обикновено е 39 dB.

Попитайте продавача за наличието на система за защита на водата, това ще предпази вас и вашите съседи от наводняване. Системата Aqua-Stop е инсталирана в марките Bosch и Siemens, системата Aqua-Control е инсталирана в съдомиялните машини AEG и Electrolux, а водоустойчивата в съдомиялните машини Mila. Най-важното е, че такава защита трябва да бъде пълна и магнитна. Наличието на защита от деца също ще свидетелства за надеждността, но ако нямате такива и искате вградена машина, тогава по принцип можете да направите без такава защита.

Освен това, според статистиката на магазините за продажба, купувачите често се интересуват от такива функции:

 • забавено начало да започне да се мие през нощта;
 • звуков сигнал за края на измиването или светлинен лъч на пода;
 • посочване на оставащото време;
 • наличието на индикатори за изплакване и сол, които ще уведомят потребителя, когато трябва да допълвате или допълвате продукта;
 • наличието на отделение за таблетки.

Потребителите дават съвети, вземат съдомиялни с тези функции, отколкото без тях.

И накрая, сушене. Най-бързата е турбо сушилня, осъществявана от вътрешен сешоар. Моделите на машини с такова сушене са най-скъпите. Сушенето чрез кондензация е най-често и икономично поради топлината, генерирана от загряване на водата по време на последното изплакване. Някои потребители обаче отбелязват, че след него върху чиниите може да има следи, а понякога и капки вода.

Ние изучаваме оценки и рецензии

мияч на чинииСлед като сте решили марката на съдомиялната машина и конкретния модел, не бързайте. За да сте сигурни в избора си, можете да се обърнете към различните оценки и отзиви на реални потребители на съдомиялни машини, те ще говорят за всички нюанси, които се появяват по време на работа, и ще оставят добри съвети относно избора.

Оценките най-често информират за най-популярните модели, могат да бъдат съставени както от отделите за продажби, така и от специалистите в сервизния център. Може да бъде оценка на съдомиялна машина 60 cm или съдомиялни 45 см, рейтинг на надеждни и висококачествени машини.

В заключение предлагаме още няколко съвета как да изберете машината за съдомиялна 60 или 45 см:

 • обърнете внимание на материала на производството на машинни части. Колкото повече пластмасови елементи, толкова по-голяма е вероятността те да се счупят. Тави за съдове, спрей и други вътрешни части трябва да бъдат изработени от неръждаема стомана;
 • вижте как вратата се затваря и отваря, в идеалния случай не трябва да упражнявате прекомерна сила, а когато отворите вратата, трябва да бъде фиксирана;

  За ваша информация! След като отворите напълно вградения модел, не се изненадвайте, ако вратата не се заключи, което означава, че първо трябва да окачите фасадата, така че заключващият механизъм да започне да работи.

 • миялната машина трябва да бъде добре регулируема по височина и да стои стабилно;
 • ако възнамерявате да използвате миялната машина ежедневно и да миете различни съдове, тогава трябва да предпочитате съдомиялна машина със среден размер и максимален набор от функции, за малко семейство 2-3 души е по-добре да вземете компактен модел, за големи семейства е по-добре да вземете съдомиялна 60 или 45 см.

Така че, както виждате, изборът на съдомиялна не е лесна задача. Понякога е трудно да се избере най-добрият вариант, подходящ за цената и подходящ за функциите. Опитайте се да „разхождате“ из онлайн магазините, изучавайте моделите, които се предлагат на пазара, и едва след това потърсете модел в истински магазин. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да не сбъркате.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини