Всичко за пералните машини

Как да изберем и инсталираме сифон за съдомиялна машина

сифон за съдомиялна машинаМного майстори казват, че най-добрият вариант е да свържете съдомиялната машина към канализацията чрез сифон с дренаж за съдомиялната машина. Ние няма да опровергаем това твърдение, освен това, тази публикация е просто предназначена да убеди хората да използват тази опция за връзка, в случаите, когато мивката е наблизо. Но няма да изпреварим себе си, ще разгледаме всички въпроси, които ни интересуват, в ред.

Въпрос за избор

Когато се чудите избора на подходящ сифон за свързване на съдомиялна машина или пералня, първо трябва да добиете приблизителна представа за това какви са сифоните. В бъдеще ще бъде по-лесно да се ориентирате и да направите правилния избор. Нашата статия не е за различни сифони на мивката, затова се ограничаваме до кратко описание.

 • Тръбен сифон. Това всъщност е извита тръба, която преминава от мивката към канализационната тръба. Такъв сифон няма да работи за нас, тъй като е невъзможно да свържете дренажния маркуч на съдомиялната машина към него.
  метален тръбен сифон
 • Сифон тип бутилка. За разлика от тръбния сифон, бутилка има по-сложна структура, изработена е от пластмаса и се използва много често. Потенциално подходящ за свързване на съдомиялна машина, тъй като има една или повече странични дюзи за свързване на маркуч за източване.
  Сифон за бутилки

Сифонът на бутилката има лесен завинтващ се резервоар за резервоар отдолу. Ако сифонът се задръсти с отломки, този отвор може да се развие, като първо се постави кофа надолу и се отстрани запушването.

 • Гофриран сифон. Най-евтиният и лесен за инсталиране сифон. Всъщност това е пластмасова, лесно огъваща се тръба, единият й край е инсталиран на канализационната канализация, а другият е свързан към канализационната тръба. Гофриран сифон с опростен дизайн няма да ни подхожда, но има модифицирани опции с една или повече странични тръби, които могат да се използват за нашите цели.
  гофриран сифон
 • Скрит сифон. Най-скъпият сифон, който е разумно да се използва само когато мивката е инсталирана без измиване, което е рядко по принцип, поради което подобни сифони са изключително редки в кухнята. Корпусът на такъв сифон е направен от метал и по-голямата част от него е скрита в стената, откъдето идва и името. За да свържете съдомиялна машина, такъв сифон ще се побере само ако има поне една странична тръба.
  скрит сифон

За да обобщим междинния резултат от нашата история. За да свържете съдомиялната машина, потенциално е подходящ всеки сифон, оборудван със странични дюзи, за които можете да поставите маркуч за източване. Избирайки обаче такъв сифон, имайте предвид, че ако във вашата кухня, освен в съдомиялната, ще има и пералня, тогава сифонът трябва да има два крана.

За да свържете съдомиялната машина, можете също да поставите сифон с възвратен клапан. Сифонът за съдомиялна машина с обратен клапан, подреден по специален начин, служи за защита на оборудването от канализация. За какво говориш?

Представете си ситуация, при която в канализационната тръба възниква дълбоко и плътно запушване. В този случай канализацията бързо напълва тръбата до запушване и тъй като няма къде да отидат, те започват да текат обратно в съдомиялната машина или пералнята, или просто в мивката. Ако сифонът е снабден с възвратен клапан, тогава канализацията, дори и под налягане, никога няма да бъде върната в съдомиялната машина.

Функции за инсталиране

И така, избрахме сифона за свързване на съдомиялната машина, сега трябва да го инсталираме. Но първо трябва да премахнете стария сифон и да проверите пълнотата на новия сифон. Ако липсват детайли, трябва незабавно да се свържете с продавача.

Развийте стария сифон, подменете кофа или леген под него, така че застоя във вътрешността на канализацията да не се залее на пода.Обикновено, за да премахнете стария сифон и да поставите нов инструмент, не се изисква, но ние ще вземем малък регулируем гаечен ключ, отвертка, уплътнител и ролка от електрическа лента за всеки случай. Правим следното.

монтаж на сифон

 1. Поставихме гумено уплътнение върху канализационната тръба, а след това и адаптер.
 2. Поставяме изход за канализационната тръба върху адаптера (обикновено той е направен от пластмаса) и внимателно запечатваме връзката.
 3. От комплекта получаваме гуменото уплътнение, мрежата, винта и гайката, след което започваме да организираме отвора за източване. Поставяме гумено уплътнение около дупката в мивката, поставяме мрежа отгоре, след което вкарваме винт в централния отвор, който трябва да излезе под мивката.
 4. Вземете ядката. С едната ръка държим главата на винта от вътрешната страна на мивката, с другата ръка захващаме винта отдолу и след това го затягаме с регулируем гаечен ключ, но не толкова, за да не го откъснем.
 5. Гайката, която завихме, е необичайна. Под него има конец, върху който навиваме корпуса на сифона.
 6. След това трябва да поставим маркуча в предварително подредената дренажна тръба и да я закрепим там.

Възможно е, без допълнително ободряване, да обвиете съединението на сифонната тръба и дренажната тръба с електрическа лента, ще бъде доста надеждно. Въпреки че не изглежда естетически приятно, все още не се вижда под мивката.

 1. Проверяваме всички връзки и след това пускаме вода в мивката, за да сме сигурни, че сифонът не тече никъде.

Свързваме съдомиялната машина

Сифонът е готов, остава да свържете съдомиялна машина към него. Този процес е съвсем прост, но първо трябва да разберете за себе си някои правила, които ще ви помогнат да избегнете грешки и техните последици.схема на свързване на съдомиялната машина към сифона

 • Нежелателно е сифонът да бъде разположен на повече от 1,5 метра от съдомиялната машина. Факт е, че помпата за съдомиялна машина е доста слабо устройство. Колкото по-далече е машината от мястото на свързване към канализацията, толкова по-голямо е натоварването на помпата и това значително се отразява на работния й живот.
 • Поставяйки дренажния маркуч върху сифонната тръба, закрепете го с допълнителна скоба. Тази мярка ще предпази маркуча от престой, а вие - от наводняване.
 • Точката на свързване на маркуча за източване към сифона не трябва да бъде разположена над 80 см от пода. Ако това изискване не се спазва, може да възникне „сифон ефект“.
 • Изпускателният маркуч на съдомиялната машина не трябва да се дърпа директно от съдомиялната към сифона. Огънете маркуча, така че да остане малко вода при завоя. Така лошата миризма от канализацията няма да проникне в съдомиялната машина, въпреки че при свързване на съдомиялната машина чрез сифон тази мярка губи своята релевантност.

Ако всички горепосочени изисквания са изпълнени, можете да извадите щепсела от изходната тръба на сифона и да поставите върху него дренажен маркуч със скоба. Скобата трябва да се затегне, така че връзката да е плътна и стегната.

Това всъщност е всичко. Ако нямате достатъчно информация за свързване на съдомиялната машина към канализацията чрез сифон, но трябва да разберетекак сами да инсталирате съдомиялна машина от "А" до "Z", прочетете статията със съответното име, която беше публикувана на нашия уебсайт по-рано. И ние се сбогуваме с вас и се надяваме, че тази информация ще донесе практически ползи. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини