Всичко за пералните машини

Как да изберем и пуснете гнездо за пералня

Цокъл за пералняКогато инсталирате пералнята, е изключително важно да я свържете правилно. Той трябва да бъде свързан с вода, канализация и електричество. Висококачествената връзка ще помогне на домакинските уреди да работят дълго време и компетентно да изпълняват функциите си. Тази статия ще обсъди как по-добре да свържем нашата машина към мрежата.

За да направите това ефективно, е необходимо да използвате специални машини, които автоматично се изключват при възникване на неизправности. Също така е важно да изберете висококачествено окабеляване и да използвате специален контакт.

Мощност на пералнята

Първо трябва да разберем силата, която използва нашата пералня. Ако планирате да свържете всички други електрически уреди, които ще работят паралелно с пералнята към този контакт, тогава те също трябва да бъдат взети под внимание. Откриваме мощността на всички консуматори на електроенергия в тази търговска група, след което ние ги плюс и получаваме общата мощност. Въз основа на него трябва да решим кой участък от проводници е подходящ за нашата група и коя машина ще инсталираме.

Ако нямате желание да правите независими изчисления и да разбирате всички тези неща, тогава можете просто да отидете в специализиран магазин и да се консултирате с консултант. В добрите магазини работят висококвалифициран персонал. И ако имате достатъчно късмет да влезете в такъв магазин, тогава те ще отговорят на всичките ви въпроси и ще ви помогнат да изберете нужните проводници, контакти, машини и други.

Можете също да се обадите на специализиран онлайн магазин. Обикновено стоките от онлайн магазин се доставят директно до дома ви. И в този случай дори не е нужно да ходите някъде.

Нека се пристъпим към изчисленията

Една обикновена машина използва около 2-3 хиляди вата. Ако бойлер ще бъде свързан към същата изходна група, която също се нуждае от 2-3 хиляди вата. И освен това там периодично ще се използва сешоар, който се нуждае от 1,5-2 хиляди вата. Тази обща мощност ще бъде над 6 кВт. Такова изобилие от електрически уреди може да доведе до повишено нагряване на стандартни проводници. Конвенционалните проводници, които се използват за окабеляване, са медни и имат напречно сечение от 2,5 квадратни мм. Следователно се нуждаем от тел с по-голямо напречно сечение.

Между другото, най-подходящият начин за закрепване на окабеляването към пералнята, доколкото е възможно, би бил отделна независима линия, със собствена автоматична машина (RCD). Също така оптимален би бил изборът на тронен проводник, който има заземяване. В щита можете да инсталирате отделна машина. И още по-добре - автоматично устройство и 20 амперно устройство с остатъчен ток.

Схема на свързване на пералнята

Кой изход е подходящ за пералня?

Гнездото за нашата машина трябва да бъде защитено от вода. Когато го закупите, помолете да ви продаде този, който има най-висока степен на защита от влага. Например, продукт с маркировка ip55 е подходящ.

Обикновено такива изводи включват специална защитна капачка и завеси. Те имат допълнителен уплътняващ материал, който предотвратява навлизането на вода. Можете също така да намерите гнездо с вграден RCD (устройство с остатъчен ток).

Когато изберете място за бъдещ изход, е по-добре да се спрете на такова, което се намира далеч от мивката, ваната, крановете и водопроводите. Според правилата за безопасност, тези елементи не трябва да са на по-малко от 60 сантиметра от контакта. Освен това не поставяйте изхода на стените, където често се появява конденз. Височината на мястото, което сте избрали за местоположението на изхода, трябва да надвишава височината на самата пералня с най-малко петнадесет сантиметра. Тази опция е най-безопасната.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини