Всичко за пералните машини

Как да върнете съдомиялна машина

връщане на съдомиялна машинаЧесто се случва, че потребителят придобива съдомиялна машина и след това променя мнението си: не е познал цвета или е изчислил погрешно размерите на оборудването. Той трябва да я върне в магазина, но продавачите отказват да вземат машината обратно. И се случва още по-лошо. Човек взема съдомиялна машина и тя се оказва дефектна. Изглежда, че обработваме връщането на съдомиялната машина и „сделката е в шапката“, но не беше там, продавачите отново отказват. Какво да правим в този случай? Какви права има купувачът при закупуване на съдомиялна машина, нека проучим.

Съдомиялната работи

За начало помислете за ситуацията, когато човек искаше да предаде работеща миялна машина, която по някаква причина не му пасваше. Той признава, че техниката няма недостатъци, но не се нуждае от това. В този случай купувачът не изисква размяна на оборудване или връщането му, продавачът има право да откаже.

Факт е, че съдомиялната машина принадлежи към специален списък на технически сложни продукти, които не могат да бъдат заменени, ако нямат недостатъци. Продавачът ще откаже и ще бъде абсолютно прав от гледна точка на закона.

Няма дори значение дали купувачът е запазил опаковката или не. Той може дори да не разопакова машината, да я донесете сами в магазина 1 час след покупката. Както и да е, може да последва провал.

Друго нещо е, че продавачът не иска да му развали репутацията и се надява купувачът да дойде при него отново. Можете „леко да натиснете“ това, да помолите продавача да въведе позиция, като цяло да приложите своя дар за убеждаване. Колкото и да е странно, в повечето случаи продавачите отиват да ги посрещнат. Продавачът знае факта, че технически сложен продукт не подлежи на възстановяване, но също така знае как да брои пари и знае цената на репутацията си. Опитайте да говорите. Ако все пак сте успели да примамите продавача на ваша страна, имайте предвид, че:

  • кутията PMM трябва да бъде напълно запазена, не трябва да бъде сериозно повредена;
  • трябва да има документи, потвърждаващи покупката;
  • инструкции и други предложени документи също трябва да бъдат;
  • свържете се с продавача за размяна / връщане, трябва в рамките на две седмици.

Машината не работи добре или не работи

Сега помислете за ситуации, при които машината има незначителни или значителни недостатъци. Тук всичко е по-просто, защото законът до голяма степен е на страната на купувача. Най-добре е да върнете съдомиялната през първите 14 дни след извършване на покупка. В този случай купувачът има максималния брой права. Дори ако съдомиялната машина има недостатъци, които не влияят пряко върху работата на уреда, от продавачите се изисква да го обменят или възстановят по искане на купувача.

Много е важно да съхранявате опаковките и документацията, в този случай обмяната може да се извърши в най-кратки срокове. Имайте предвид, че продавачът има право да поиска заключението на специализиран сервизен център, който от своя страна трябва да издаде такова становище възможно най-скоро.

Четиринадесетдневен период се счита от датата, следваща датата на закупуване на стоките, без почивните дни и празниците. Оказва се, че ако покупката е извършена на 8 юни, тогава крайният срок за предаване на съдомиялна машина, която има малки дефекти, е 22 юни.

Ако продавачът отложи приемането на съдомиялната машина за друга дата, изискайте той да ви даде документ, потвърждаващ своевременното обжалване на купувача. Ако продавачът откаже да общува с купувача, може да му бъде изпратена жалба. Денят на изпращане на рекламацията автоматично ще се счита за деня на връзка с продавача.

По-лошо е, ако купувачът е пропуснал четиринадесетдневния период, определен от законодателя за доставката на съдомиялната машина обратно в магазина. В този случай продавачът ще бъде задължен да приеме вашата машина само ако тя не работи или има значителни недостатъци, които възпрепятстват нормалната й работа.

  1. Веднага продавачът няма да върне парите и стоките няма да бъдат разменени.
  2. Той ще насочи машината към сервизен център за преглед.
  3. Ако прегледът потвърди съществеността на недостатъците и нецелесъобразността на ремонта, продавачът ще върне парите или ще смени машината.
  4. Ако проверката покаже възможността за ремонт, продавачът ще трябва да плати за този ремонт и той ще бъде извършен в разумен срок.
  5. Ако изследването не потвърди съществеността на недостатъците, искането на купувача ще бъде отхвърлено.

В последния случай купувачът може да изпрати машината за независим преглед в сервизен център на трета страна. Ако независим преглед покаже резултати, различни от показаните при първоначалния преглед, можете да се свържете с продавача с иск и след това да напишете искова молба до съда.

Струва ли си да напишете исквръщане на стоки

Отиването в съда все още е изключително и доста скъпа мярка. Трябва да наемете адвокат, който ще представлява вашите интереси и да напише искова молба, но адвокатът трябва да бъде платен. Също така съдебните процедури отнемат много време, така че първото нещо, което трябва да опитате да разрешите проблема, ако не приятелски, то поне в процедурата за подаване на жалби.

Започнете с устен разговор. Продавачите доста често се съгласяват на компромис и дори сами го предлагат. Най-вероятно ще успеете да се съгласите. Ако продавачът не иска да слуша нищо и „огъва линията си“, опитайте внимателно да го изплашите с факта, че вече сте започнали да съставяте писмено оплакване, което днес ще попадне на бюрото на старшия мениджър. След такива думи някои работници на гишето се отказват и се съгласяват да приемат стоките.

Ако заплахите не помогнат, трябва да преминем към действие. За да започнете, направете иск. Жалба може да бъде написана до организацията и нейния лидер. Той е съставен под всякаква форма. За това не се нуждаете от юридическо образование, просто посочете своята гледна точка в документа, дори без да се позовавате на закона. Продавачът ще трябва да приеме документа от вас.

Ако никой не иска да приеме рекламацията ви в магазина, изпратете я до организацията с препоръчана поща. Не се притеснявайте за крайните срокове, денят, в който изпратите писмото, ще се счита за деня на лечението. Не получихте адекватен отговор на иска? Отидете на съд.

И така, разбрахме товамиялна машина Electrolux ESL95201LO или който и да е друг, е сложен продукт и към него не важат съвсем обикновени законови правила. Но все пак, подмяната и връщането на съдомиялната е напълно възможно, само трябва да действате правилно. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини