Всичко за пералните машини

Как да се грижим за вашата пералня - правилната грижа

Как да се грижим за пералняПералнята е чудесен домашен помощник за всяко семейство. И в онези къщи, където има малки деца, тя се превръща в вълшебна пръчица. Имайки собствена машина, можете да си позволите да не губите времето си за миене на ръцете, не се притеснявайте сами да изплаквате и въртите. Можете да спестите силата си за други полезни дела. И да поверите тази отговорна работа на вашите домакински уреди. И за пореден път тя кротко ще поеме тази трудна, но важна част от домакинските задължения, за да осигури чистотата на вашето бельо и дрехи. И за пореден път тя ще се справи перфектно със задачата си.

Да, много хора използват домакински уреди. Но не много хора знаят как да осигурят правилната грижа за пералнята. Ако искате вашата машина да работи дълго и ефективно, тогава трябва да се погрижите за нея. Всъщност липсата на грижи за домакинските уреди и неправилната му работа ще доведат до факта, че машината ще се влоши!

Не забравяйте да прочетете ръководството за експлоатация на устройството, преди да започнете да го използвате. В него ще намерите полезна информация за това как да използвате домакинските си уреди. Следвайте препоръките, които намерите там. Вижте и тази статия. Тук изтъкваме и обсъждаме най-важните въпроси от работата с грижата за пералнята.

Правилна грижа за пералнята

Как да се грижим за пералняПрепоръките, които четете тук, ще бъдат от значение предимно за автоматичните перални машини (CMA), като част от дъното може да се приложи и за обикновени машини. Но тъй като те вече са нещо от миналото, решихме да се съсредоточим върху SMA. Зад тях, както настоящето, така и бъдещето.

По-добре е редовно да миете всички домашни уреди. Значи тя винаги беше чиста. Това не е толкова предпазна мярка, колкото поддържането на чиста къща. Чистотата е много важна. Тъй като в калта се развиват много микроорганизми. И именно заради тях възникват доста болести. Затова поддържайте пералнята и целия си апартамент чисти.

Правилна инсталация и свързване на пералнята

Колкото и да е странно, но именно с правилната инсталация и връзка започва правилната грижа за пералнята, Ако инсталирате машината сами, тогава трябва да използвате нивото на сградата, за да сте сигурни, че тя е на ниво. Ако има склонове в една или друга посока, след това регулирайте височината на краката. За да направите това, просто повдигнете ръба на машината и развийте крака до необходимата дължина.

Изпускателните, входящите маркучи, както и проводниците, не трябва да се извиват или силно натискат от машина или други предмети. В случай на маркучи, това може да попречи на отводняването и приема на вода. И жицата може да счупи изолацията, тя също може да получи счупване.

Както вече споменахме по-горе, трябва да прочетете инструкциите за използване на вашите домакински уреди. Там също ще научите колко високо може да бъде разположен маркучът за източване. Различните модели могат да имат различни височини. Следвайте препоръките, написани в инструкциите.

Грижа за вътрешността

 • Необходимо е не само да се грижите за външната страна на пералнята. Също така, не забравяйте да се грижите за „вътрешностите“ на машината. Пазете дозатора чист. Дозаторът е прибираща се пластмасова тава, в която наливате прах и други почистващи препарати. Той доста лесно го получава. Необходимо е периодично да го изплаквате, така че местата за отводняване да не се запушват.
 • Когато пералнята приключи с измиването, е необходимо леко да отворите люка и да го оставите в това положение. Това е необходимо, за да се изпари остатъчната влага. Ако остане влага, след време машината ще започне да мирише лошо отвътре.
 • Не забравяйте да проверите всички джобове, преди да поставите нещата в барабана. Различни монети, пръстени и други неща могат да причинят неизправност на пералнята. Затова извадете всичко от джобовете си.
 • Докато поддържате чистотата, изплакнете маншета. Маншетът е гумената част на машината, която е разположена между барабана и люка. Не използвайте почистващи препарати, за да го измиете. Почистете с топъл сапунен разтвор.
 • Не зареждайте машината извън необходимото. Всеки модел може да издържи определено тегло. За това колко пране може да мие вашата машина, ще прочетете в инструкциите. Но не мислете, че фигурата, посочена там, съответства на теглото на сухото пране. Обикновено това е мокро. Затова внимавайте!

Качество на водата

Капайте качеството на водатаКачеството на водата също може да повлияе на работата на нашата пералня. Така че при използване на твърда вода може да се появи везна. Оказва отрицателно влияние върху работата на нагревателния елемент (TENA). И в крайна сметка това може да го деактивира. За да предотвратите това да се случи, можете да използвате някои от нашите съвети. Но преди да стигнем до тях, трябва да знаете твърдостта на водата си. Ако живеете в градски апартамент в Русия, тогава най-вероятно водата от чешмата от вашите тръби оставя много да се желае. Поне в повечето градове това е така.

За да проверите твърдостта на водата си, можете да използвате специални тест ленти, които се предлагат на пазара. Ако водата не е твърда, тогава можете да пропуснете следващите ни съвети. И ако все още е груб, тогава ги прочетете внимателно!

Ние се борим с твърдостта на водата

Първият и най-рекламиран омекотител за вода, разбира се, са различни добавки. Тук няма да посочваме конкретни марки. Освен това повечето от тях вече сте забелязали в различни реклами. Често те не са евтини. Особено, когато имате предвид редовното дълго измиване в продължение на няколко години. Но има и други по-икономични варианти.

Например, почистване на кола с лимонена киселина. Лимонената киселина се използва за обезмасляване на пералнята. За да почистим домашните си уреди отвътре, имаме нужда от около 100-200 грама от този продукт. Трябва да се излее в дозатора в клетката за прах за пране. След това задайте максималната температура (около 90 градуса) и започнете измиването.

Внимание! Когато почиствате машината с лимонена киселина, не забравяйте да премахнете всички елементи от нея.

След измиване избършете всички гънки на маншета и барабана на машината с мека кърпа. Ако вашата машина е имала измет, частиците й може да са вътре. Затова трябва внимателно да ги премахнете.

Също така, за да омекотите и почистите водата, можете да използвате различни филтри - омекотители. Тези устройства се продават в различни водопроводни и специализирани магазини. Висококачествените филтри не са евтини, но почистват водата не само за машината, но и за целия апартамент.

Други съвети

Решихме да ви дадем още няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да организирате правилната грижа за пералнята.

 • Перате прането само със специален препарат за перални машини. Ползата от това е в изобилие в магазините. Следователно намирането му ще бъде лесно.
 • Не винаги пазете мръсно пране вътре в пералнята. Поставете го там само когато ще миете. Това ще предпази машината от неприятни миризми.
 • За да бъде качеството на измиване добро, струва си да отделите цветните елементи от белите и да ги измиете отделно.
 • Ако напускате дома за дълго време, препоръчително е да изключите всички електрически уреди, включително пералнята. И също изключете подаването на вода към него.

Препоръчително е редовно да почиствате филтъра за изпускателна помпа на пералнята.Как сами да почистите филтъра, как да се грижите за машината и да решите други битови проблеми, които могат да възникнат, можете да видите в следващото видео. Гледаме!

Видео инструкции по темата: Как да се грижим за пералнята?

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Галя Галя:

  Първата снимка обикновено лети

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини