Всичко за пералните машини

Как се извършва автоматична пералня?

Устройство за перални машиниПералнята започва с набор от вода. Тя се случва с помощта на маркуч за подаване на вода, свързан към водопровода. За да се гарантира, че количеството на събраната вода съответства на необходимото, превключвателят за налягане следи. Нарича се още сензор за ниво или превключвател на нивото. Между другото, умните автомобили са в състояние да разберат колко пране има в резервоара. И изсипете точно толкова вода, колкото е необходимо, за да измиете това количество.

Преместване на вода по време на измиване

В процеса на измиване водата не само се излива, но и се оттича, когато е необходимо. И дренажната помпа (помпата) прави това. Той се намира в долната част на пералнята. За да се предотврати попадането на чужди предмети в помпата, пред нея е инсталиран филтър. Той е предназначен да предпазва помпата от малки неща. Такива като:

 • монети
 • Закопчалки за хартия
 • бутони,
 • щифтове,
 • И така нататък.

Тези предмети често влизат в машината заедно с неща за пране.

Препоръчително е да почиствате филтъра за изпускателната помпа поне веднъж на половин година. Това става съвсем просто. Филтърът се намира в долната част на пералнята от предната страна. За да стигнете до него, трябва да извадите долния гнездо, след което развийте филтъра. Почистете го и го поставете обратно на мястото си. Докато ще извадите филтъра от машината, водата ще се излива. Затова подгответе парцал или малък контейнер.

За да ви покажем целия процес на почистване на филтъра, решихме да добавим видео. Виж:


Също така дренажната помпа може да участва в измиването по друг начин. Например, тя може да циркулира вода нагоре в резервоара или към разпределителя. Някои модели използват отделна помпа за това.

Движението на водата в долната част на резервоара за пералня там разтваря останалия почистващ препарат. Това помага да се подобри качеството на измиване и да не се изтича част от почистващия препарат в канализацията.

Допълнително количество разтвор на прах за пране и вода попада върху неща от краищата на резервоара, които са разположени от вътрешната му страна. Те извършват механично действие върху прането, повдигайки го и изпускайки го по време на въртене на резервоара. Също така, за много модели автомобили, ребрата допълнително поливат прането с разтвор.

Когато в резервоара се събира необходимото количество вода, нагревателят (нагревателен елемент) е свързан към операцията. Той се намира под резервоара на машината. При някои модели той е разположен отпред, при други отзад. Температурата на отопление се контролира от специално устройство, което ви позволява да загрявате вода до необходимия брой градуси, посочени в програмата за пране.

Нагряване на вода и въртене на барабана на пералната машина

Отопление на вода в пералняЗа нормално измиване използвайте топла вода, перилен препарат и механично натоварване. За нагряване на вода се използва нагревателен елемент, като средство за пране за пране, а за механично действие се използва въртенето на барабана. За да може барабанът да се върти, се използва двигателят на пералнята. Той се намира в дъното на машината под резервоара.

На гърба на резервоара е монтирана ролка. Той и двигателят са свързани чрез задвижващ колан. Моторът върти колана, а той от своя страна създава въртене на барабана вътре в резервоара. Този дизайн на машината се счита за нормален и доста приемлив. Но има и своите недостатъци. Постоянният контакт на колана с подвижни елементи създава ефекта на триене. И рано или късно коланът се износва. Също така поради този дизайн могат да възникнат ненужни вибрации на машината.

Следователно устройството на перални машини на някои модели не използва задвижване с колан. Той беше заменен от директен (DD - директен задвижващ английски език). Такива перални машини се правят активно в LG (AlGi). В тях моторът е монтиран директно върху барабана. Този дизайн ви позволява да изразходвате по-малко енергия за въртене, намалява силата на вибрациите и прави възможно да спестите място вътре в машината.

Използваният мотор е по-малко шумен и поради минимизирането на необходимото пространство ви позволява да правите по-компактни автомобили.

Завъртане и измиване

Завъртане и машинно пранеПо време на измиването барабанът се върти бавно. Единият път, после другият. И по време на цикъла на въртене скоростта на въртене на барабана достига своя максимум. Необходим е голям брой обороти, за да се направи прането възможно най-сухо. За светлината на центробежната сила водата от изцедени неща влиза в малките отвори на резервоара. След това изхвърля помпата за източване.

Скоростта на въртене нараства постепенно. Това е необходимо, така че прането да бъде равномерно поставено върху вътрешната повърхност на барабана. Благодарение на това е възможно да се избегнат ненужни вибрации.

Ако внезапно балансът вътре в резервоара се наруши, скоростта на въртене отново се забавя и прането се преразпределя вътре в барабана. След това пералната машина отново набира скорост и продължава да се върти.

Контролен модул

Контролният модул управлява контрола върху всички процеси по време на изпълнение на програми за пране. Той решава кога е време да включи или изключи нагревателя. Включва дренажната помпа, когато е необходимо да се отстрани вода от резервоара. Той решава кога и с каква скорост барабанът да се върти. Той също така следи работата на различни сензори, които се предоставят по време на измиване. Нито една съвременна пералня не може да направи без такава система за управление.

Контролният модул е ​​една от най-скъпите части на машината. Високата му цена се дължи на факта, че има много сложно устройство. Освен това, ако тази част е повредена, не препоръчваме да я подменяте сами. С такава неприятност е по-добре да се консултирате със специалист. Те ще изберат необходимата част и ще заменят дефектната.

Резервоар и барабан

Резервоар и барабан на пералнятаБарабанът на пералнята е вътре в резервоара. Именно в барабана зареждаме мръсното пране. В резервоара се налива вода и препаратът влиза. Поради наличието на малки дупки, разтвор на вода и прах за пране е в контакт с неща в резервоара.

Барабанът е изработен от неръждаема стомана. Резервоарът може да се състои както от неръждаема стомана, така и от пластмаса. По-често той е направен от две части. Има и такива резервоари, които не са разглобени и се състоят от твърдо „парче“. Има занаятчии, които при необходимост разрязват неразделими резервоари на две части. И тогава, при сглобяването, те са свързани с болтове и водонепропусклив уплътнител.

Пластмасовите резервоари са по-леки, по-евтини, но имат и недостатъци. Например, те са по-крехки от метала. Има модели автомобили, при които резервоарите имат наклон. Но обикновено те са разположени строго хоризонтално.

За тези хора, които предпочитат визуална демонстрация на пералнята, решихме да добавим видео. В това видео ще видите не само дизайна на пералните машини, но и тяхната кратка история. Гледайте видеоклипа:

   

10 коментара на читателите

 1. Граватар Александър Александър:

  Възможно ли е да свържете машината, ако няма подаване на вода през резервоара?

  • Граватар Костя Костя:

   Най-вероятно можете. Проучете инструкциите и най-доброто от тях, консултирайте се със специалист. Ако сериозно се интересувате от устройството на пералните машини, тогава прочетете литературата по темата. Възможно е да го направите сами.

  • Граватар Саша Саша:

   Можете, но имате нужда от натиск, като във водоснабдяване. Реших този проблем, като инсталирах помпа. В резултат на това имам вода, през 200-столитров литър, тя преминава през помпата към шайбата и крановете, както в апартамент

 2. Граватар Марс Марс:

  да

 3. Граватар Виталий Виталий:

  Водата изтича от дъното на контейнера с прах в момента на изливане на вода.

 4. Граватар Оля Оля:

  Здравейте всички, казвам се Оля.Обадил се на майстора чрез приятели, за да поправи колата си Веко, барабанът не се въртеше. Майсторът изглеждаше свали някакъв вид мотор и изчезна. Не знам какво да правя сега? Имам друга машина Indesit. Кажете ми, моля, мога ли да преместя двигателя от една машина на друга?

 5. Граватар Антон Антон:

  Контактите на изпускателната помпа изгоряха, какво да правя ???

  • Граватар Влад Влад:

   Ако помпата работи! Облечете контактите и се свържете.

 6. Граватар Игор Игор:

  Водата влиза, но 4E се включва в цикъла на въртене, което означава малко вода. Какво да правя

 7. Граватар Алена Алена:

  Кажете ми какво е водопровод или окачване в пералня? Благодаря предварително 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини