Всичко за пералните машини

Как да премахнете котлен камък в пералня

Скала в пералнятаПералня улеснява живота както на домакините жени, така и на самотните мъже. Тя независимо изтрива, изплаква и изважда бельото. И собственикът на машината трябва само да хвърли мръсни неща в резервоара, да настрои необходимата програма, да напълни праха и да се измие прясно, приятно миришещо и размазано бельо! В допълнение има и такива машини, които имат сушене. И дори не е нужно да закачате прането и да чакате дълго да изсъхне.

Но самата машина в крайна сметка може да се замърси от мащаб. А тази измет от своя страна може да съсипе нашите домакински уреди. В тази статия ще обсъдим как независимо да предотвратим възможността за образуване на котлен камък или да почистим пералната си машина от нея.

В наши дни можете да закупите както скъп, така и бюджетен модел на машина. За щастие, в магазините за битова техника има широка гама от различни марки подобни продукти. И въпреки факта, че цената на вашата пералня може да не е особено натоварваща за вас, е малко вероятно да искате да се обърка бързо. И за да може тя дълго време да изпълнява функциите си, трябва да следваме правилата за работа и да се грижим за нея. Нека разгледаме основната причина за появата на мащаб.

Лошо качество на водата и повишена твърдост

Твърда вода от чешматаКачеството на водата във водоснабдителните системи на повечето големи градове в Русия е много ниско. В никакъв случай не се опитвайте да пиете такава вода без допълнително пречистване. Или по-скоро, поръчайте вода, взета от чисти източници, за доставка до дома. В крайна сметка водата в нашите тръби може да навреди дори на домакински уреди! И не това, което ние - хората.

В водата от чешмата могат да присъстват различни примеси, соли, химикали, ръжда и други неприятни неща. В допълнение, той е доста труден. А измиването с твърда вода при високи температури допринася за появата на котлен камък върху нагревателния елемент (TENE). Как да защитим пералнята от въздействието на такива негативни фактори?

Филтри и омекотители за вода

Тръбен воден филтърЗа да омекотите и филтрирате течаща вода, можете да използвате специални филтри за омекотяване. Те едновременно омекотяват твърдата вода и я филтрират. Тези устройства са инсталирани директно върху тръбата. И те пречистват цялата вода, която се използва от домакински уреди или се излива от крановете във вашия апартамент. Цената на висококачествените филтри е доста висока. Срокът на експлоатация зависи от това колко вода използвате и от функционалността на филтъра. Има механични филтри и магнитни филтри. И двете опции са добре, за да омекотят водата, която попада в пералнята.

Можете също така да добавите разнообразни омекотители за вода при миене. Сега ги има доста. Някои са по-скъпи, други - по-евтини. Обикновено те се справят съвсем нормално със задачата си и предотвратяват образуването на мащаб от вътрешната страна на пералнята. Въпреки че се смята, че сред тези фондове има и такива, които не могат да се справят със задълженията си.

Честно казано, не проведохме независимо тестване на този брой. И преценяваме техните ползи единствено по информация, налична в Интернет. Така че не можем да кажем, че те сто процента решават задачата си.

Също така, за безопасността на нагревателния елемент на пералнята (TENA), той може да се почиства ръчно. За целта го извадете от пералнята и внимателно отстранете плака. Този метод не е подходящ за всички. В крайна сметка не всеки иска да се забърква с „вътрешностите“ на домакинските уреди. Мнозина просто не искат да влизат в машината и да се забъркват с части, болтове и други нейни компоненти.

За тях е подходящ най-простият, доказан и най-евтиният начин за обезмасляване - почистване с лимонена киселина!

Как да обезмаслите пералната си машина с лимонена киселина

Лимонена киселинаВече знаете, че от твърдата вода от чешмата върху тези части, които влизат в контакт с вода, с течение на времето може да се образува котлен камък. Скалата не носи никаква полза за нашите домакински уреди. Но по-скоро обратното, боли. Това може да повреди нагревателния елемент и да наруши нормалната работа на машината.

Следователно по-нататък ще разберем как да го премахнем с лимонена киселина. Уверете се, че имате тази киселина вече на склад. Нуждаем се от около 100-200 грама. Можете да го закупите във всеки магазин за хранителни стоки. И не е скъпо. Затова просто отидете и купете необходимата сума. Един парцал също може да ни бъде полезен.

Нека да преминем през целия процес на почистване

 • Първо трябва да вземете всичко, което се намира вътре в резервоара. Ако там е празно, можете спокойно да пропуснете тази стъпка. И ако нещата все още съществуват, тогава не забравяйте да ги премахнете. В крайна сметка лимонената киселина може да ги съсипе.
 • След това изсипваме 100-200 грама лимонена киселина в дозатора в слота за прах за пране. Ако искате, можете да го напълните не в дозатора, а директно в барабана. Това няма да промени същността на въпроса.
 • След това стартираме програмата. Задаваме температура от 90 до 95 градуса. Правим дълго въртене. И започнете измиването.
 • По време на измиването частиците от котлен камък ще излязат от маркуча за източване. Ако има желание и възможност, можете да наблюдавате как те оставят вътрешността на домакинските уреди с вода.
 • Когато процесът на миене приключи и пералната машина може да се отвори, ще трябва внимателно да проверите дали частиците от мащаба са се натрупали под гумения маншет. Ако ги намерите, внимателно ги отстранете с парцал. И старателно избършете вътрешността на барабана. Частиците от варовик могат да останат и върху маркуча за източване. По-точно вътре в него. Наличието на такива остатъци от замърсяване в миналото ще ви покаже, че пералнята всъщност е имала варовик. И тази лимонена киселина си свърши работата.

Безопасни методи за измиване

Дете в пералнятаМежду другото, измиването в режим под 50 градуса също ще ви предпази от появата на котлен камък. При тази температура скалата не се утаява от "вътре" на машината. И ако редовно миете само в такива режими, тогава този проблем не застрашава вашата пералня. В допълнение, това използване на нашите домакински уреди също е много икономично. В крайна сметка не е необходимо TENU да работи усилено, за да загрява водата. Така че ще спестите от електроенергия! Вярно е, че особено мръсното пране не слиза или ще трябва да използвате специален прах за пране.

Честото пране на стари или необработени дрехи също може да допринесе за появата на котлен камък. По време на измиването те могат да загубят малки частици, които се превръщат в един вид плака и се залепват във вътрешността на машината с мащаб. Избягвайте да миете много стари неща. По-добре купувайте нови. Така ще бъдете по-приятни и машината ще функционира нормално по-дълго.

Надяваме се, че нашите съвети са ви помогнали да решите проблема с мащаба на пералнята и да избегнете нейното появяване в бъдеще. Благодарим Ви за вниманието и продължавате да проучвате нашия сайт. Тук ще намерите още много интересни и полезни неща за пералните машини!

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Виталий Виталий:

  Имам вода за измиване през филтъра.

 2. Граватар Анна Анна:

  Но не ми се е налагало да се справям с мръсотия, а-а-а, управлявам превенцията. При измиване добавям Calgon и след това винаги го избърсвам и проветрявам, всичко е чисто и работи правилно.

 3. Граватар Людмила Людмила:

  Харесвам и Калгон, иначе имаме твърда вода, във всеки случай тя трябва да бъде омекотена, а това е по-добре за самите неща.

 4. Граватар Виктор победител:

  Цената на Calgon не отговаря на ефективността

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини