Всичко за пералните машини

Как да миете вертикални щори

измиване на вертикални щориВертикалните щори са модерен, практичен и доста атрактивен начин за подреждане на прозорци, както в офиса, така и у дома. Но колкото и да зарадват очите си с външния си вид, рано или късно ще възникне въпросът как да миете вертикалните щори в автоматична пералня. И може да се наложи допълнително да се намери добър начин за почистване на жалузите на щори от трудни места. Ето тук информацията, предложена в нашата статия, е полезна.

Възможно ли е да се мият този тип щори в автоматична машина?

Дамските щори от вертикален тип далеч не могат да се мият във всички случаи, особено в пералня. Преди да пъхнете жалузите на щорите в пералнята, обърнете внимание на каква тъкан са изработени. Ако говорим за скъпи щори, изработени от естествени тъкани, като жакард и памук, тогава техните експерти изобщо не препоръчват намокрянето, тоест не могат да се мият по никакъв начин нито ръчно, нито с пишеща машина.

Ако пренебрегнете тази препоръка и измиете естествените ламели в машината, това ще доведе до тяхното значително свиване и евентуално загуба на цвят. За щори, изработени от естествени материи, се предлага само сухо и мокро почистване, ще поговорим повече за почистването малко по-късно.

Щори, изработени от полиестер и други синтетични тъкани, както и смес от тъкани могат да се перат, включително в автоматичен режим. Не можете да го направите ужасно. Измиването във всеки случай трябва да е много нежно, при спазване на определени правила и препоръки. В противен случай съществува риск от счупване на нежните ламели и разваляне, като по този начин, цялата структура.

Обърнете внимание! Преди да измиете щорите, прочетете информацията за това как ламелите на определен производител реагират на него. За да направите това, можете да изучавате потребителските отзиви в интернет, както и инструкции от производителя на сляпо.

Изтриваме щорите в колата: инструкции стъпка по стъпка

Решили да измиете щорите в автоматична пералня, първо трябва да подготвите всичко, на първо място, самата пералня. И така, първата стъпка е подготовката на пералнята.

 1. Извадете мръсното пране от барабана.
 2. Извадете кюветата от прах и я изплакнете обилно с топла вода, за да отстраните остатъците от почистващия препарат.
 3. Започнете да изплакнете с празен барабан (на празен ход). Това ще премахне остатъците от прах и багрила от синтетични неща, които са били измити преди.

След като машината е готова, можете да преминете към следващата стъпка - избора на почистващ препарат. Изглежда, защо да не излеете обикновен прах за машината и да не измиете вертикалните щори? Обикновеният прах може да реагира с материала на ламелите на щорите напълно непредсказуемо и най-важното е, че може да остави грозни бели петна върху тях, които са много трудни за отстраняване.

измиване на вертикални щориНай-добрият вариант за всички видове тъкани ламели е течен препарат за деликатно пране на неща в пералня. Освен това, ако възнамерявате да миете светли щори, тогава трябва да изберете течен лек за светлина, а ако изтриете тъмни щори, трябва да изберете инструмент за тъмно. Не е лошо за синтетичните щори, например, течно средство за вълнени неща.

На третия етап можете да започнете да зареждате жалузите на щорите в барабана на пералнята. Но първо трябва да ги премахнете правилно. Експертите препоръчват да се намерят инструкции за монтаж / демонтаж на вертикални щори и да се отстранят всички ламели много внимателно, без задръствания. Така че, направете следното:

 • премахнете ламелите;
 • усучете ламелите една по една в стегнати ролки (можете да ги закрепите с нишки);
 • слагаме усукани ламели в торба за измиване;
 • поставяме торбата в барабана и изсипваме няколко капачки от течния продукт в кюветата за праха на пералнята.

На четвъртия етап трябва да изберете програма за измиване.Най-добре е програмите за измиване, илюстрирани на диаграмата.

режими на измиване

Ако вашият модел на автоматична пералня не поддържа нито една от посочените програми за пране, можете да зададете програмата ръчно със следните параметри:

 1. температура - не по-висока от 30 0S.
 2. обороти - не по-високи от 500 оборота в минута.
 3. Допълнителни функции като измиване на балон "EcoBable" - деактивирайте.
 4. Изплакнете, завъртете, изсушете - изключете.

сушене на вертикални щориМожете да прочетете повече за програмите за измиване на различни перални машини в статията Функции на пералня. На петия етап измиването завършва, но измитите ламели трябва да се изсушат правилно. По време на изсушаването на ламелите щорите трябва да бъдат разгърнати и окачени изправени на въжето, като закачат връхчетата им с прищепи.

Най-добре е ламелите да се окачат на улицата на засенчено място или в апартамент над банята, така че излишната вода да излезе от тях. Щорите не могат да се гладят или сушат в хоризонтално положение и още повече в усукано положение. Експертите препоръчват да окачите ламелите обратно на прозореца все още мокри, докато малките тежести трябва да бъдат окачени от долните им краища. Принудителното сушене на щори с използване на нагревателни елементи е строго забранено.

Важно! Използването на тежести по отношение на жалузите на щорите е почти винаги оправдано. По-добре оставете вертикалните щори да се разтеглят равномерно, отколкото да дадат неравномерно свиване.

Мога ли да направя без измиване?

В повечето случаи вертикалните щори не могат да се перат в пералня и когато няма избор, трябва да прибягвате до методи за сухо или мокро почистване. Химическите препарати са най-добри при почистването на щорите, така че ако решите да актуализирате ламелите от скъпи материали, най-добре е да не рискувате и да поверите работата на професионалисти. Ако решите да вземете всичко в свои ръце, тогава проверете следните препоръки на експерти.

 1. Ако решите да почиствате ламелите от плат с релефна структура, не използвайте четка.
 2. За да премахнете праха от ламелите, смесете амоняка наполовина с вода, нанесете тази смес върху мека кърпа и избършете последователно всички ламели от двете страни.
 3. Ако към сместа от вода и амоняк се добави малко сода, тогава с тази смес петна от мастило могат да бъдат отстранени от ламелите.
 4. За да премахнете петна от разлятия чай от ламелите, трябва да разредите чаена лъжичка лимонена киселина в чаша вода и внимателно да почистите мястото на замърсяване с този състав.
 5. Препаратът за отстраняване на лак за нокти без ацетон ще помогне за премахване на следи от маркер или химикалка от филц. Сложете течност върху парцал и изтрийте мръсотията.

Обърнете внимание! Понастоящем почистващите компании предоставят услуги за ултразвуково почистване на жалузи на щори. Такова почистване е много ефективно срещу прах, но неефективно срещу устойчиви замърсявания.

За да обобщим, отбелязваме, когато решавате как да миете вертикални щори в автоматична пералня, първо трябва да разберете дали е възможно да измиете разнообразието си от щори. Ако е възможно, е необходимо правилно да подготвите пералнята, да изберете почистващи препарати и програма. Като част от статията се опитахме да осветим тези процеси възможно най-подробно.

   

2 коментара на читателя

 1. ПЧП Граватар PPP:

  Същите ли са - не изплакнати ли ще останат?

  • Граватар Ирина Irene:

   На друг сайт пише, че след измиване на ламелите човек трябва да се изплакне ръчно.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини