Всичко за пералните машини

Как да перете вълнени неща?

Вълнени дрехиС настъпването на студеното време започвате да мислите за закупуване на топли неща. Те включват не само обичайните за нас якета и шапки, но и пуловери, пуловери и дори рокли, изработени от вълна. Именно вълната се затопля много добре при най-тежките студове и най-важното е, че е естествен материал.

Такива неща никога не излизат от мода и наистина стоплят много добре собствениците си. Вярно е, че грижата за вълнени неща е много трудна. Много хора имат въпрос, как да перете вълнени неща?

Всички неща се нуждаят от правилна и точна грижа, ако искате да запазите предишния си красив и перфектен външен вид. Затова си струва да обърнете внимание на метода на измиване за всеки конкретен материал. Например, препоръчително е да измиете вълнения пуловер ръчно от себе си или в пералнята в специален режим и при определена температура. Във всяко измиване, ръчни листни въшки, машинни листни въшки има тънкости, които всяка грижовна домакиня трябва да знае.

Ръчна вълна

Как да перете вълна на ръкаРъчно измийте внимателно. Това важи особено за вълнените изделия. Преди самия процес трябва да подготвите всичките си рокли, жилетки, пуловери и т.н. За да не се отпуснат космите по нещата след измиване, те трябва да се сресват с косата. След това можете да спуснете екипировката във водата. Ако няма специална нужда, не накисвайте дрехи. Следвайте тези указания за миене на ръцете:

 • водата не трябва да съдържа алкали. Водата трябва леко да се затопли. Трябва да е топло или малко хладно;
 • максимална температура на водата до 38 градуса;
 • Не мийте пуловери от естествен материал в замърсена вода;
 • опитайте се да сменяте водата възможно най-често;
 • Изберете почистващ препарат специално за вълнени неща или използвайте мека пудра с балсам. Добре е да миете пуловери в течен прах;
 • Продуктите от вълна от ангора са прекрасни за миене в шампоан за коса. Особено, ако е допълнен с глицерол;
 • използвайте сапун не си струва, тъй като това ще съсипе продукта.

Важно: след измиване нещата трябва внимателно да се изплакнат в хладна вода, за да се отмие добре останалата част от праха. Ако миете това или онова нещо от вълна в гореща вода, тогава те могат да седнат. За да предотвратите проливането на любимата ви рокля, добавете малко амоняк или винен оцет в купата с вода, докато изплаквате. Така че цветните шарки няма да загубят красотата си.

Народни съвети

Миенето за естествени неща трябва да се извършва с внимателно отношение към тях. В крайна сметка облеклото не се цени за дизайн, а след това само как изглежда. За тези, които не използват химия, можете да опитате да използвате някои народни рецепти за измиване на тези неща. Някои съвети може да са необичайни, но винаги имат положителен ефект.

Инфузия на боб

Един от често срещаните методи за измиване на материал от вълна е отвара от бял боб. Така че за пет литра вода е необходимо да вземете килограм боб, който се вари и се оставя да се влеят известно време. След това прецедете водата и я оставете да се охлади. Водата не трябва да е напълно студена, а леко топла. При такава оптимална температура можете спокойно да започнете да миете. Не е необходимо нещата да се потапят внимателно и да се търкат с ръце. Достатъчно е да ги намокрите и разклатите.

Понякога нещата стават много мръсни, в този случай отново се накисват в разтвор на боб. Този път използвайки прясно сварен. След това измиване цялата мръсотия се отстранява, нещата не се развалят и вълната не се търкаля. Не е необходимо да търкате продукта със сапун.

Картофен бульон

Картофите също могат ефективно да измият нещата от такъв деликатен материал. За да направите това, трябва да варите отвара върху картофите.Трябва да вземете килограм картофи и да го сварите във вода, която трябва да бъде най-малко десет литра. След като заври, прецедете водата и я оставете да вари. Завършете цялата процедура на измиване в същия ред, както при боба. Резултатът ще бъде непредсказуем. Вашият пуловер или рокля веднага ще станат чисти, гладки и приятни на допир. Те не се разтягат и не се хвърлят.

Ако искате вашето любимо яке не само да е чисто, но и да мирише приятно, тогава можете да добавите малко балсам към водата за изплакване. Това няма да навреди на нишките. След изсушаване използвайте гребен, за да гребете якето. След това тя също ще стане мека, нежна към тялото.

Горчица за тъмни неща

За да измиете добре тъмните неща, можете да използвате суха горчица. Смесва се с определено количество вода. Препоръчително е да е готино. След това този състав се смесва с гореща вода и получената смес се филтрира в купа, предназначена за измиване. Сапунът не е необходим. Изплакнете нещата в останалата вода.

Пране на дрехи от вълна в машина

Перална машинаВсеки трябва да знае как правилно да мие вълна. Не винаги има време за миене на ръцете. Следователно, трябва да използвате пералня. Тя ще свърши цялата работа вместо вас. Моля, имайте предвид следното:

 • изберете почистващ препарат, който показва, че е подходящ за измиване на вещи от вълна;
 • температурата на водата не трябва да надвишава 30 С, така че тъканта да не губи своята еластичност;
 • Трябва да изберете специален режим на измиване. В някои случаи използвайте деликатно или бързо измиване. Опитайте да не включвате въртене.

Важно: независимо от вида на измиването, не е необходимо да изстисквате естествени неща, за да не ги разтегнете. Подходящо е да разточите нещо в хавлиена кърпа, така че да абсорбира влагата или да я разнася върху равна повърхност.

Правилно сухи продукти, изработени от естествен материал

Как да изсушим вълнени нещаМийте внимателно нещата - това не е най-важното. Те все още трябва да бъдат добре изсушени и за да не загубят формата си. Те трябва да бъдат изсушени на повърхността на масата или на стола. Необходимо е повърхността да е идеално равномерна, за да не разтегне козината. Ако незабавно окачите пуловер на закачалка, той не само ще се разтегне, но и местата от пришпилки ще се виждат върху него. Поставяйки продукта на масата, трябва да изправите всички гънки и да го оставите в това положение, докато изсъхне напълно.

За да може материалът да изсъхне бързо, под елемента поставете обикновен вестник или друга дебела хартия, така че да абсорбира влагата. След като пуловерът или жилетката изсъхнат, те могат да се гладят. Гладенето трябва да се случи от грешната страна, като се използва ниска температура.

Има моменти, когато нещата сядат. Не се разстройвайте. По време на гладенето е необходимо да напръскате материала с вода и да го изгладите. С помощта на ютия издърпайте продукта до желания размер. Основното е да го завършите до края, за да не седне отново.

Както можете да видите, измиването на вълна не е толкова просто. Това е истинско умение и работа. Такива неприятности си струва да поддържате нещата си в добро състояние и да ги носите дълго време. В края на краищата вълната никога няма да излезе от мода и най-важното е, че такъв материал е естествен, което се оценява двойно. Спазвайки всички необходими съвети, можете да избегнете непредвидени обстоятелства и небрежност. Трябва да обичате и да се грижите за дрехите си, ако искате винаги да имате спретнат и подреден външен вид.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини