Всичко за пералните машини

Как да перете ризи

Бяла ризаРазбирането как сами да изперете ризата си не е присъщо на всички. Повечето хора предпочитат да не усложняват живота си с лични притеснения, така че бързо бягат до най-близката пералня, използвайки услугите на обществени перални машини.

Въпреки това систематичното пране или химическо чистене на нещата в такива институции причинява непоправими щети на тъканта на продукта, влошавайки го. Тази гледна точка се обяснява с използването на сурови химикали. Искате да запазите любимата си риза по-дълго, по-добре е да овладеете простите принципи на компетентните ризи за пране у дома.

Основни правила за пране на ризи

За да изперете ризата в пишеща машина, без да се засяга продукта, струва си да обърнете малко внимание. На първо място, температурната бариера за пране, посочена на етикетите на продукта, е строго забранено да се игнорира. При температура на водата над 30 ° C измиването на ризи е противопоказано поради голямата вероятност да навреди на самия продукт, деформирайки тъканта.

Следващото правило, което винаги трябва да помните, е да леете цветни и бели ризи. Задавайки въпроса: „как да изперете бяла риза?“, Трябва да разберете: белите неща са неприемливи да се мият с цветни.

Домакиня с опит разбира как да изперете мъжки ризи. Качествените продукти може да не се хвърлят. При наличието на подобни ризи е разрешено съвместно измиване на ризи. Необходимо е обаче да се отделят тъмните тонове на тъканите от светлите, за да се изключат непланираните последици.

Чиста риза

Подготовка за пране

Преди да изперете ризи в пералня, по-добре е да се погрижите за безопасността на тези продукти:

 • маншетите на ризата трябва да бъдат закопчани,
 • останалите бутони не трябва да са безплатни.

Тази процедура ще помогне да се предотврати увиването на ризи с барабан, тъкането на дрехи в обща буца.

Белите ризи се перат в деликатен режим, създавайки сравнително поносими условия за измиване на дрехите, намалявайки значително броя на оборотите. По-добре е да не използвате допълнителните функции на процеса на измиване. Тя предполага сушене и предене. Подобни моменти трябва да се правят ръчно.

След като подготвите ризи за пране в пералнята, нещата се поставят в барабана, добавя се ½ част от почистващия препарат, времето се задава на около две минути. След това се добавя останалата част от праха, предварително смесена с омекотяващи добавки. Избирайки подходящия режим, процесът на измиване започва. За да създадете избелващ ефект, към праха се добавя малко водороден пероксид или обикновен белина.

Какво да направите, ако отделни части от продукта не се измият? Преди да изперете ризата, се препоръчва да я накиснете за 5-10 минути. Можете също да разтривате яката, маншетите, зоните под мишниците с подходящи средства. Сложните петна се отстраняват отлично при използване на мека вода, използването на почистващ препарат е значително намалено. За да направите водата по-мека, добавете към нея малко трапезен оцет или добавете сода. След като изчакате малко, трябва внимателно да избършете силно замърсените участъци на ризите с мека четка.

Разтриването на петната с ръце не си заслужава, отслабване на тъканите, фиксиращите вложки на яката, маншетът е отслабен, което значително намалява периода на носене на ризата. Особено трудните петна първо се третират със специални средства за отстраняване на петна. Трябва да внимавате за откриването на място, остарялото замърсяване е невероятно трудно да се отстрани, дори да се използват средствата, предназначени за това.

За да се изключи възможността от увреждане от химикали, е необходимо да се прояви допълнителна предпазливост. Как да перете ризи с помощта на конкретен продукт, често е посочено на гърба на контейнера с перилен препарат. Продуктите с високо съдържание на хлор се използват само в случай на бели неща.

Как да перете ризи

Перално бельо

Има и някои основни правила за това как да изперете ризата си от бельо. На първо място, трябва да вземете решение за подходящ прах. Ако продуктът е изработен от ленени тъкани, можете да изперете ризата в обикновен прах за пране. Цветното бельо се измива с използването на тънка кърпа, остава много вероятно цветът на ризата да не избледнее.

Как да изперете ленена риза, ако се образуват устойчиви петна или бялата тъкан стане жълта? Необходимо е да добавите малко белина, но в този случай стриктно е забранено средство, съдържащо хлор. Пералното бельо за бельо е придружено от добавяне на емолиенти.

Как да изперете мъжки ризи от спално бельо, за да предотвратите утаяване на тъканите?

Всъщност ленените тъкани са в състояние да произведат силна тяга след измиване. Ето защо, за да се избегне случаят, когато ризата е седнала, е необходимо да се купуват дрехи на качествен производител. Такива дрехи често се правят с помощта на дълги влакна от плат. Имайки по-равномерна повърхност, силен сплит, дълбок цвят, такива продукти ще издържат дълго време. Повечето от тези неща са специално обработени преди продажба, което елиминира възможността за валежи.

Силно усукване на ленени ризи е строго забранено. Препоръчва се платът да се разстила с ръце, изглаждайки го, придавайки му необходимата форма.

Сушенето е опасно за лен. Материята губи естествената си влага, появява се чупливост и тъканта се разрушава лесно.

Прилагайки прости правила за ръчно или автоматично изпиране на бели, бельо, цветни продукти, можете да се наслаждавате на любимите си неща дълго време. Всеки, който разбира как правилно да пере мъжки ризи, ще запази вещите си непокътнати за дълго време.

   

3 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Благодаря за интересната информация!

 2. Граватар Алекс Алексей:

  E-мина и какъв режим да избера? За кого пишете статия? За тези, които вече знаят какво и как? Бях доволен от коментара, който дори с неподправен поглед показва, че не е истински. Пишете за хората, тогава хората ще намерят за себе си.

  • Gravatar Модератор забавител:

   Добър ден Съветвам ви да изберете режим въз основа на вида плат. Обикновено пералните машини имат програмата "Памук", "Синтетика" и т.н. И ако мръсотията е слаба, тогава предпочитам да използвам бързо или ежедневно измиване с температура 30 градуса. Това обикновено е достатъчно. И целият процес е доста бърз. Като човек, който модерира сайта, мога да кажа със сигурност, че този коментар е реален. Освен това има много такива коментари. И съм благодарен на хората, които оценяват положително работата на нашите служители 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини