Всичко за пералните машини

Как се мият възглавници

как се мият възглавнициОт големия брой предмети от домакинството, за най-щателна и деликатна грижа са необходими възглавници. Факт е, че частиците от кожата, които се натрупват вътре във възглавницата, прах, пот създават благоприятна среда за живота на микроби и кърлежи, което може да причини алергични реакции у хората. Ето защо трябва да ги почиствате редовно, в тази статия ще споделим нашия опит и ще ви кажем как да миете възглавниците в машината.

Процесът на измиване на синтетични възглавници

Най-лесно е да миете възглавници със синтетичен пълнител, тъй като не губи формата си. Сред синтетичните пълнители най-често се срещат холофибър и синтетичен зимник, също се срещат възглавници, пълни с топки от полиестер, фиброблок и полиестер.

Преди да поставите възглавница в барабана на пералната машина, трябва да проверите способността на пълнителя да претърпи такава обработка. Достатъчно е да поставите тежък предмет върху възглавницата за няколко минути и след това да го извадите. И ако възглавницата е придобила оригиналната си форма, тогава не се колебайте да я измиете с пишеща машина.

Можете да миете възглавници от синтепон с един от следните режими на пране:

 • Деликатно измиване
 • "Ръчно измиване"
 • "Duvet"

Всички тези режими се грижат за тъканта, защото по време на измиване скоростта на въртене на барабана се намалява. Що се отнася до температурата на водата, тя не трябва да надвишава 400В. При избора на препарат за измиване трябва да се дава предпочитание не на прахове, а на гелове. Това е така, защото сапуненият разтвор се абсорбира добре в пълнежа и изплакването на продукта става проблематично. Гелообразният прах се изплаква по-лесно от праховите частици.как се мият възглавници

Обърнете внимание! За ефективно измиване на перилния препарат трябва да се монтира допълнително изплакване.

Можете да притискате възглавници със синтетични пълнители с висока скорост, но не повече от 1000 об / мин. Но това не се отнася за антистрес възглавници, чийто пълнител са полиестерни топки. Такива възглавници е по-добре да не се изтръгват или изтръгват с ниски скорости.

Характеризира се с пране на пух и перо

Най-често хората се интересуват от въпроса, възможно ли е да измиете възглавница с пълнител от пух или перо в пишеща машина? Измиването на такива възглавници не е лесно, защото пълнителят ще трябва да бъде разделен на няколко части. Възглавничките, пълни със синтетични вещества, се поставят в цялата машина. Но възглавниците от пера и надолу първо трябва да бъдат леко разперени по един от шевовете, след това да разделите пух или перо на две или три калъфки за възглавници и да ги шиете плътно. Вместо калъфка за възглавници можете да използвате специална покривка за пране.

Важно! Колкото по-малко пух ще бъде в един случай, толкова по-добре се разтяга и изплаква.

Сега отидете на измиването:

 1. Поставяме капаци с пълнител в барабана. Два барабана са поставени в барабан със стандартен размер, което ще създаде равномерен товар и ще предотврати дисбаланс на барабана. В машини с голям барабан можете веднага да измиете 3-4 капака с пух или перо.
 2. Заедно с възглавниците поставяме в барабана няколко тенис топки, които няма да позволят на пухът да се размине на бучка.
 3. Изсипете гелообразен почистващ препарат в отделението за прах. Можете да използвате машина за разхлабване с прах, но наполовина колкото за пране на обикновени неща.
  Балсамът за миене не се препоръчва, тъй като неговата агресивна и упорита миризма може да провокира замайване.
 4. Изберете режим на измиване „Надолу“ („Постилка“) или „Деликатно измиване“. Температурата на водата трябва да бъде 300S.
 5. Задайте допълнително изплакване.
 6. Задаваме най-ниската скорост на въртене, така че надолу пълнежът да не се забие в бучка.
 7. Започваме процеса.

За да измиете възглавници от пера по този начин, е необходимо поне 1 път годишно, оптимално 2-3 пъти годишно. Това ще предотврати растежа на микроби и прахови акари.

Други материали

В допълнение към горните пълнители за възглавници има възглавници с пълнител от:

 • бамбук;
 • овча вълна;
 • камилска коса;
 • органични материали (например люспи от елда).

как се мият възглавнициВъзглавниците, пълни с елда от люспи, изобщо не могат да се мият. Грижата за такива възглавници е, че пълнителят се излива, изсушава или калцинира. А капакът се мие в деликатен режим в колата или ръчно. Ортопедичните възглавници не трябва да се перат машинно, тъй като това може да доведе до загуба на форма, както и нейните здравословни функции. Тези възглавници трябва да се почистват на ръка.

Възглавниците от бамбук се мият, както и възглавниците със синтетичен пълнеж. Температурата на водата по време на измиване не трябва да надвишава 300S. Bamboo е естествен материал, който перфектно запазва формата си и не губи невероятните си свойства след многократно измиване.

За ваша информация! Възглавниците от бамбук са хипоалергенни, подходящи дори за астматици.

Когато миете възглавници, изработени от овча или камилска коса, трябва да използвате специални течни перилни препарати за измиване на вълнени предмети, съдържащи ланолин. Това вещество предпазва вълнените влакна от замърсяване, което ги прави еластични. Машинно пране на такива възглавници е разрешено в режимите „Вълна“ или „Ръчно измиване“. Изплакването също трябва да се повтори и да се върти с ниска скорост.

Правила за сушене

Много е важно не само да миете възглавниците. Но също така ги изсушете след измиване. Неправилното изсушаване може да доведе до появата на гниеща миризма и растежа на бактерии във влажна и топла среда.

Синтетичните и бамбукови възглавници трябва да се изсушават в добре проветриво място, като се разстилат върху хоризонтална повърхност. Не пресушавайте продукта прекалено много, за да избегнете появата на неприятна миризма.изсушаване на възглавници

Капаците за пране с перо и пух трябва бързо да се изсушат. Това се прави най-добре в слънчев и горещ ден. Това е необходимо, така че пълнителят да не започне да гние. След измиване се препоръчва да се поставят възглавници от пера върху кърпи или хавлиен чаршаф, така че излишната влага да се абсорбира по-бързо. След това, докато възглавниците изсъхнат, трябва да размахвате и изгладите пух. Когато пълнителят изсъхне (този процес може да отнеме няколко дни), той се прехвърля в чиста салфетка и се зашива плътно.

Възглавниците, пълни с вълна, могат да се сушат естествено на балкона. Полагане на продукта върху хоризонтална повърхност. Или можете да използвате сушилня или функция за сушене в пералнята. В този случай режимът на сушене трябва да бъде внимателен, температурата не трябва да надвишава 300S.

Алтернативни методи за почистване

Ако сте противник на миенето на възглавници в пишеща машина, ще трябва да миете и почиствате възглавниците на ръка. Трябва да направите това в голям капацитет, например в банята. Основните принципи на измиването са същите:

 • температура на водата не повече от 400С;
 • трябва да използвате гелообразен продукт или напълно да разтворите праха във вода.

Възглавниците от пера се перат ръчно без покривала, тоест перата ще трябва да се мият. Първо се накисват в сапунена вода за 2 часа. След това сменете сапунения разтвор и измийте перата, като ги смесите в банята. След измиване използвайте гевгир, за да изплакнете всички пера и ги поставете върху кърпа, за да изсъхнат.

За да освежите възглавница, в някои случаи не е необходимо да я миете. Ще бъде достатъчно да обработите възглавницата с пара. Това се прави, както следва:

 • възглавницата е окачена във вертикално положение;
 • вертикален параход два пъти обработва продукта от двете страни;
 • в хоризонтално положение изсушете продукта и сложете чиста калъфка за възглавници.

Обърнете внимание! Подобен режим на "Освежаване" е програмиран в някои модели съвременни перални машини с функция за сушене.

Друга алтернатива на прането на възглавници в пералнята е химическото почистване. При химическо чистене те не просто измиват продукта, но и го третират от вредители и микроби.Ако не искате да отделяте време за такова занимание у дома, тогава използвайте услугите на професионалисти.

Така че се надяваме, че сега разбирате как да миете бамбук, пух или други възглавници в машината. Най-важното е да бъдете търпеливи и да спазвате правилата.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Каринка karinka:

  Измих възглавниците много по-лесно. Използва се лекарството UniPuh. Разбира се, за първи път се притесних, че пухът ще падне, но вълнението беше напразно. Пухът не беше разделен на части и не използваше топки. Възглавниците перфектно се измиват и когато пухът изсъхва, той се изправя.

  • Граватар Зухра Zuhra:

   Моля, кажете ми, в кой случай миехте ли се? И къде мога да взема тези корици

   • Граватар Илона Илона:

    Току-що свалих калъфката си, измих я с UniPuh право в спалното бельо. Пух не се заблуди и това е основното.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини