Всичко за пералните машини

Как да измиете палто в автоматична машина?

автомивкаМога ли да си измия палтото в пералня? Господарите често задават такъв въпрос, след като любимите им връхни дрехи са толкова мръсни, че е напълно невъзможно да се появят на публично място. Общата препоръка на производителите на такива дрехи е, че не можете да миете палтото си в автоматична пералня.

Опитът на хората обаче ни казва обратното, ако вземете предвид всички нюанси, тогава в някои случаи палтото все още може да се измие автоматично. Прочетете как да направите това в тази статия.

Забранено ли е миенето на палто в автоматичен режим?

Възможността или невъзможността да се измие палто в автоматична машина зависи от самото нещо. По-точно, от тъканта, от която е шита, от качеството на шивашкото, от качеството на боядисването на тъканта и много други. Единиците се разбират добре като шиене на палта, така че за повечето няма точна оценка на този фактор.

Можете да оцените качеството на боядисването на тъканта, за това е достатъчно да накиснете незабележима част от козината в топла вода за 1 час и да видите какво ще се случи. Ако тъканта е избледняла, а водата е превърнала характерен цвят, тогава измиването на такова нещо определено е отменено. По-близо да разгледате вида плат, от който е ушито палтото ви.

 • Вълнено палто или по-скоро палто с висок процент вълна е най-добре изобщо да не се пере в автоматичен режим, дори ако вашата машина поддържа режим „ръчно пране“ и имате специална пудра за пране на вълна. Такова палто най-добре се измива много внимателно на ръка в хладка вода и още по-добре да се почисти. Прочетете повече за измиването на елементи от вълна в статията. Как да перете вълнени неща?
 • Палто от синтетични тъкани (полиестер). Това палто може да се измие безопасно в автоматична машина. Достатъчно е да изберете всеки режим на нежно измиване, изключете въртенето и настройте температурата не по-висока от 40 0В - измиването ще бъде отлично и резултатът ще бъде отличен.автомивка
 • Кашмирено палто определено не трябва да се пера машинно. В 99% от случаите, дори при много внимателен подход, нещото ще бъде развалено. Освен това не само машинно пране, но и ръчно пране е противопоказано за дрехи от кашмир. По принцип е добре да намокрите такова палто, след което да го изпратите „последния начин“, така че опитайте да се справите с химическото чистене.
 • Палтото от парцал е малко по-устойчиво на измиване, така че можете да рискувате да го измиете на ръка. И, естествено, няма автоматична машина. Автоматичното пране нещо ще се съсипе. По-добре е да измиете козината на драперия на части, като не позволявате дрехите да се намокрят напълно, а още по-добре е да направите химическо чистене.

Важно! Ако козината е много мръсна, но не искате да рискувате да я изперете, дайте артикула на химическо чистене, доверете се на професионалистите.

Приготвяне на палто

Подготовка за измиване на козината, трябва да бъде внимателно, тъй като крайният резултат зависи от качеството на препарата. На първо място, трябва да изучите информационния етикет, който производителят е прикрепил към нещата, Най-вероятно ще видите обозначението на мивката, зачеркнато от две линии - това означава, че производителят категорично забранява измиването на козината. Ако не сте намерили такава икона или сте готови да рискувате, тогава обмислете следния съвет на експерт.

 1. Преди да измиете, намерете информация за процента на естествените материи в палтото ви. Ако процентът им е над 65, тогава откажете машинно пране и ръчно прайте на място, тъй като мокрите палта ще се свият и ще се търкалят и ще причинят други неприятности.
 2. Детергентът трябва да бъде машинно миещ, винаги течен и подходящ за вида на тъканта и цвета на продукта.
 3. Преди да измиете, прегледайте козината за залепени елементи. Ако има такива, тогава имайте предвид, че по време на измиването те най-вероятно ще паднат.
 4. Преди измиване джобовете на палтото трябва да бъдат освободени от малки неща и всякакви други неща.
 5. Преди измиване тествайте тъканта на козината за стабилност на багрилото, както е описано по-горе.
 6. Вземете под внимание всяка информация, съдържаща се на етикета на козината (температура на измиване, възможност за изсушаване, предене и други).

Обърнете внимание! Когато се подготвяте да измиете палтото си в автоматичен режим, вземете предвид характеристиките на машината. На първо място, трябва да обърнете внимание на обема на барабана и максималното тегло на неговия товар, както и на програмите за миене, налични в „арсенала“ на машината.

Измиване на палто в пералня: инструкции стъпка по стъпка

измиване на синтепон в колатаСлед като сте решили автоматичното измиване на козината и внимателно се подготвяте за този процес, можете да започнете. Експертите са подготвили кратка стъпка по стъпка инструкция за измиване на палто в пералня, нека се запознаем с него.

 • Почистете барабана на пералнята от всяко друго мръсно пране. Изтриването на такова нещо като палто може да бъде само „в прекрасна изолация“.
 • Изсипете нежната течност в кюветата на прах. Изливането на продукта в барабана не се препоръчва. Не използвайте балсам или сух прах.
 • Обърнете палтото отвътре и след това внимателно поставете машината в барабана на пералнята. Не трябва да усуквате или сгъвате палтото.
 • Затворете кюветата и люка на пералнята, изберете един от наличните деликатни режими на пране при ниски скорости на барабана. Изключете автоматично предене и сушене, не можете да използвате тези функции по отношение на каквото и да било покритие.
 • Регулирайте стойността по подразбиране, предложена от пералнята. Ако измием козината от полиестер, след това задайте температурата на 40 0В, ако нещото е направено от други материали, тогава температурата трябва да бъде настроена по-малко.
 • Стартираме програмата за измиване и чакаме нейното приключване. След това свалете козината от барабана и я окачете на раменете над легенчето, така че излишната влага в чашата.

Важно! След приключване на измиването е много важно да изплакнете добре козината (за да няма петна от праха). За да постигнете това, ще трябва да включите режима на допълнително изплакване.

Как да изсушим палто, така че да не се влоши?

Специалисти, работещи в най-добрите химически препарати в страната, твърдят: "... правилното измиване на козината е само половината от успеха, така че нещата да не се влошат, тя все още трябва да бъде изсушена правилно ..." И наистина, неправилното изсушаване образува грозни гънки и вдлъбнатини по козината, които дори и тогава не могат да бъдат премахнати с помощта на параход. Ето защо е по-добре да направите всичко веднага, отколкото да озадачите как да гладите чиста козина.

По този начин, за да не разваляте козината, е необходимо да направите „три успешни стъпки“:

 1. извършват правилното измиване на нещата;
 2. премахнете вода, без да изстисквате нещото;
 3. сухо нещо.

Както бе отбелязано по-горе, първо трябва да премахнете излишната вода от козината, като изчакате, докато тя се отцеди сама. На следващо място, трябва да разпределите козината върху хоризонтална повърхност (най-добре за сушене) и да изсушите до намокряне. Необходимо е да довършите палтото точно на раменете далеч от източници на топлина и пряка слънчева светлина. В процеса на сушене козината трябва да се изправя на всеки 3-4 часа, за да не се появят бръчки и гънки.

Отстраняваме мръсотията от козината без да измиваме

почистване на козинатаАко е невъзможно да се измие палтото нито в машината, нито ръчно, тогава трябва да се вземат мерки за почистването му. Можете да измиете козината или не и по някакъв начин да премахнете мръсотията от нея, поради което трябва да използвате методи за мокро или сухо почистване, които могат да бъдат много ефективни.

Перфектно почиства замърсяването на повърхността. Химическо чистене. Същността му е методичен механичен ефект върху тъканта, който ви позволява да почистите изсъхналата мръсотия от нейната повърхност. За да почистите козината по този начин, трябва да получите мека четка и търпение. С надлежна проверка всички повърхностни замърсявания могат да бъдат отстранени.

Ако върху тъканта на козината има упорита мръсотия, тя ще трябва да се отстрани с мокро почистване. Същността на мокрото почистване е да се използват разтворимите свойства на почистващите препарати с пяна и същия механичен ефект. Често почистващият килим Vanish се използва за почистване на козина, според уверенията на стюардесите, той не е агресивен и не разваля тъканта. Как да мокрим чисти с този продукт?

Две капачки на продукта се разтварят в няколко литра топла вода и се разпенват добре. След това те вземат гъба, събират "капачка от пяна" върху нея и след това нанасят пяна върху тъканта на козината. Оставете пяната да престои 10 минути, така че продуктът да се захване с примеси, след което я отстранете заедно с мръсотията с мека четка. След тази процедура по-голямата част от мръсотията ще се отстрани и козината ще стане леко мокра.

Обърнете внимание! След мокро почистване козината трябва да се изсушава на раменете, докато сушенето трябва периодично да се разклаща и регулира, така че да не се образуват бръчки.

За да обобщим, отбелязваме, че всяко палто, ушито от естествена тъкан, не може да се пере в пералня. Освен това такова нещо изобщо не може да се пере, но може да се почисти добре. Що се отнася до палтото, изработено от синтетични тъкани, тогава измиването им в машината не е забранено, но все пак трябва да спазвате определени правила. За това как да измиете палто върху синтетичен зимник или пуховик, вижте видеото.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини