Всичко за пералните машини

Как да измиете палатката в пералнята?

палатки за миенеЧесто се случва отдихът на открито да не свършва прекалено гладко. Трябва да се приберем в къщи под дъжда, да поставим мокра и мръсна палатка и други неща в колата. Освен това, ако палатката не е изсъхнала, скоро ще започне да мирише на влага и мухъл, а следващата ваканция в такава палатка ще бъде много неприятна. Много туристи имат идеята да мият палатката в пералнята, възможно ли е да направите това или е по-добре да използвате други методи за грижа? Нека поговорим за това по-подробно.

Ако палатката е мръсна и мирише?

Ако сте разгънали палатката и сте се уверили, че тя е напълно покрита с мръсотия и мирише неприятно, не можете да направите без пълно почистване. На пръв поглед изглежда, че най-простият и надежден начин за почистване в този случай е измиването. Измивайки палатката, вие също ще се отървете от миризмата и ще измиете мръсотията. Бедата обаче е, че заедно с мръсотията и миризмата рискувате да отмиете защитния слой - специална химическа обработка, благодарение на която палатката не пропуска вода и не се издухва от вятъра.

Производителите на палатки не препоръчват да мият продуктите си и да ги излагат на интензивно механично натоварване, за да избегнат повреди на защитния слой. Опитните туристи също са скептично настроени към измиването на палатката, като я съветват да се мие само в най-крайния случай. Какво ще кажете за автоматично измиване на палатката в пералнята?

Палатка с добро качество е напълно способна да преживее едно пране в пералня, освен ако разбира се всичко не е направено правилно. Максимумът, пред който е изправена, е измиването на защитното импрегниране върху гънките на тъканта, но това няма значение, може да се възстанови с помощта на специален спрей.

Правилата

Как да измиете палатката в пишеща машина?импрегниране на палатка

 1. Уверете се, че палатката е поставена в барабана на пералнята и теглото й е по-малко или съответства на максималното натоварване на машината.
 2. Поставете палатката някъде на чисто и сухо място, като трева в двора.
 3. Поръсете платната за палатка първо от едната страна и я разтрийте с парче сапун за пране, а след това направете същата процедура от другата страна.
 4. Палатката се разтрива със сапун, без да се сгъва, забива в барабана на пералнята.
 5. Задайте режима на пране без нагряване и въртене, докато барабанът не трябва да се върти със скорост над 500 оборота. Не използвайте прах и гел.
 6. Изчакайте, докато измиването приключи, след това издърпайте палатката от барабана, оставете водата да се оттече и изсуше палатката. Много е важно палатката да е напълно суха.
 7. Внимателно огледайте палатката, всички подозрителни места трябва да бъдат третирани със спрей, който възстановява защитния слой тъкан.

Важно! Дори една много висококачествена палатка може да се пере машинно, само веднъж или два пъти през целия период на работа. Ако го миете по-често, тогава най-вероятно ще се обърка и дори спрей няма да помогне.

Сега нека разберем какви съединения могат да възстановят защитата на палатката в случай, че все още я повредите по време на измиване. На пазара има много опции, но само няколко от най-добрите композиции:

 • Nikwax. Една от най-добрите импрегнации за палатки. Трябва да се използва внимателно далеч от обработка на палаткаизточници на открит огън. Nikwax може да се нанесе върху повредената зона дори с пистолет за пръскане, поне с кърпа или гъба. Чрез импрегниране Nikwax може да възстанови тенти, раници, гащеризони, якета, гети и други подобни. Средната цена от 700 рубли на бутилка в 500 ml, достатъчна за накисване около 7 m2 материал.
 • Mcnett Tentsure. Много добра импрегнация за възстановяване на повредения защитен слой върху тъканта на палатката. Импрегнирането може да се нанася върху повредени участъци с четка или малък валяк. Импрегнирането трябва да се нанесе с тънък слой върху тъканта, оставете слоя да изсъхне и след това нанесете втори слой и оставете отново да изсъхне. Не е необходимо да се прилага импрегнация с дебел слой - това е неефективно.
 • Хидроизолационен спрей.Универсална силиконова импрегнация, която е чудесна за възстановяване на тъканната палатка. Единственият минус е, че импрегнацията се оставя доста бързо, а капацитетът на спрея може да е малък, само 300 мл. Достатъчно, за да покрие около 2 m2 повреди. Средната цена на кутия от 300 мл е 470 рубли.

ръчно

Възможно е да изтриете палатка в кола или много рядко, или изобщо не. Какво да правят туристите, които активно използват палатката, какво да правят, ако грижата за палатката се изисква доста често? Експертите съветват да се прибягва до химическо чистене или в крайни случаи до пране на ръце.

Обърнете внимание! Необходимо е палатката да се мие на ръка много внимателно и изключително рядко, около 1 път на два или три туристически сезона.

Ако искате да спестите нещо, по-добре е да направите, без да измивате изобщо, но ако е невъзможно, ще направим следното.почистване на палатка

 1. Разстиламе палатката на тревата.
 2. Поливаме палатката с вода, а след това я разтриваме с парче сапун за пране без излишно механично натоварване.
 3. След това трябва да използвате нечия помощ, един човек ще полива палатката с вода и в този момент я разтривате с гъба.
 4. След това обърнете палатката на другата страна и направете същото, разтрийте я със сапун и я измийте с мръсотия.
 5. Изсушете палатката и след това внимателно я обработете със спрей без мирис.

Спрейовете с миризма се продават доста, можете да вземете всякакви, например Toko Proff. Тя ще спаси палатката от миризмата на мухъл и сапун за пране, но ако не се притеснявате от такива миризми, можете да направите без спрей. Също така не забравяйте, че за да измиете палатката не е толкова лошо, вие също трябва да проверите нейния защитен слой след измиване и ако трябва да го възстановите.

Освободете се с измиването

Ако се грижите за безопасността на палатката си, по-добре е да не я миете, а да я почиствате. Химическото почистване без излишно механично въздействие е най-безопасното, но не премахва замърсяванията и миризмата като измиване. Какво трябва да се направи?

След похода трябва да окачите мократа и мръсна палатка на сухо и проветриво място и да я оставите да изсъхне добре. Материята на добра палатка е покрита със слънцезащитен и устойчив на влага импрегниране, така че можете да я изсушите дори на пряка слънчева светлина, но е по-добре, ако намерите засенчено място за това.

И така, сухата палатка трябва да бъде изправена и инспектирана. Петната от изсъхнала мръсотия и отломки трябва да се отстранят с помощта на много мека четка или кърпа. Ако петната останат на няколко места, можете да ги третирате с гъба, напоена в сапунена вода. След такива процедури палатката отново се изсушава старателно и след това се поставя в килера до следващото пътуване.

Така че, теоретично е възможно да измиете палатка в кола, докато тя може да не страда от едно измиване. Но трябва да помните, че когато миете палатка, сте изложени на голям риск. Измиването може да съсипе защитния слой на тъканта, след което палатката ще стане неизползваема. Затова решете дали да измиете или не да перете, нашите съвети трябва да се мият само в краен случай, след като химическото чистене не даде резултати. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини