Всичко за пералните машини

Как да измиете чорапи

измиване на чорапиЧорапите са дреха, която най-често се пера. Разбира се, можете да запасите толкова много чифтове чорапи, за да не ги миете две седмици, но това няма да реши проблема, ще трябва да го направите рано или късно. Знаейки как да измиете правилно чорапите, можете значително да улесните този процес и да спестите време.

Какво да изберем пишеща машина или леген?

Възниква въпросът какъв е най-добрият начин за измиване с пишеща машина или ръчно. Невъзможно е да се даде категоричен отговор, всичко зависи от конкретната ситуация. Можете да изтриете и това, и това. Но има някои нюанси. Ако има твърде малко чорапи, например 3-4 чифта, тогава машината е 5,5 кг автоматична, не трябва да ги миете, ще трябва да поставите нещо друго върху тях, в противен случай ще има дисбаланс, на дисплея ще се появи програмна грешка.

Това не е причина за отказ на машинно пране. Чорапите могат да се перат в специален малка машинка за подстригване на чорапи. Благодарение на такава машина можете да спестите вода и да спестите силите си. Но ако нямате такава машина и чорапите са с различни цветове, измиването на ръцете просто не може да бъде избегнато.

В допълнение, миенето на ръце е удобно, когато трябва да освежите чорапите или да измиете свежа мръсотия. Например, по-добре е веднага да измиете белите чорапи и да не чакате мръсотията да навлезе в тъканта и следователно не трябва да ги носите повече от веднъж. За да измиете един чифт, изобщо можете да направите без леген, ако има мивка в банята. Важното е, че не забравяйте да измиете мивката след такава процедура.

Често домакините прибягват до двойно измиване. Първо продуктите се накисват в леген и след това, за да подсилите ефекта, ги превъртете в пералнята.

Изтрийте цветни чорапи

Преди да измиете, не забравяйте да се отърсите от прах и макари от всички чорапи и след това ги сортирайте. Светло и чорапи за ръчно пранеИзмийте белите чорапи отделно от тъмните и черните. Също така трябва да сортирате чорапите по вид плат, вълнените чорапи се измиват отделно от памучни и синтетични. За измиване на памучни чорапи можете да използвате всякакъв прах. Ръчното миене е, както следва:

 1. чорапите трябва да бъдат добре навлажнени и плътно напоени със сапун, например домакински;
 2. разтворете прах за пране в леген с вода 40-60 градуса;
 3. поставете сапунени чорапи в разтвора и ги оставете за 2-3 часа, може да е по-дълго;
 4. в края на времето, разтрийте всеки чорап, обръщайки специално внимание на замърсени места;

  Не търкайте твърде много чорапите си, в противен случай буквално втривайте в дупки. По-добре отново пейте и оставете за малко.

 5. когато чорапите станат чисти, трябва да измиете старателно сапуна, да ги изплакнете и да ги окачите, за да изсъхнат.

Що се отнася до машинно пране, можете да използвате всеки режим с нагряване на водата не повече от 60 градуса. Най-хубавото от всичко, разбира се, е режимът на памук. Преди да измиете, можете да закопчавате двойки чорапи с щифтове, за да не се загубят един друг и ще ви бъде по-лесно да ги окачите да изсъхнат. Е, ако все пак сте изгубили чорапа след измиване, прочетете статията Къде отиват чорапи.

Как да измиете бели чорапи

измиване на бели чорапиНай-трудното е да измиете белите чорапи на ръка, особено ако лежат мръсни за няколко дни. През това време калта е изсъхнала и изядена във влакната. Затова не чакайте, измийте веднага белите си чорапи. Доста добре с обикновения домакински сапун или сапун със избелващи свойства и оставете да лежи 40-50 минути. През това време мръсотията ще се разтвори, просто трябва да изплакнете продуктите и да окачите, за да изсъхне.

Можете да избелите потъмнелите чорапи с помощта на кислородни избелвания, приложени са инструкции за използване на такива продукти. Следвайте всичко, както посочва производителят, и резултатът ще бъде очевиден. Лимонът и горчицата помагат за премахване на петна и мръсотия от бели чорапи, ако се прилагат за известно време върху продукта. Преди да измиете в машината, не забравяйте да изплакнете горчицата, така че да не попадне във вътрешните части.

Важно! Белите чорапи се измиват най-добре във вода при температура 400С, от твърде топла вода чорапи могат да потъмнеят.

Ако горните съвети не са ви помогнали, тогава ще трябва да накиснете или заври. За накисване:

 • борна киселина, смесена с вода в съотношение 1 супена лъжица киселина на литър вода. След като държите чорапите в този разтвор в продължение на 3 часа, измийте чорапите в пералнята в режим "Памук" и изсушете;
 • водороден пероксид, смесен с амоняк. В леген с топла вода добавете 3 супени лъжици пероксид и лъжица амоняк, поставете чорапи във водата и изчакайте 3 часа. Сивите чорапи след такова накисване ще станат снежнобяли. Изплакнете ги добре и изсушете;
 • четвърт чаша сода пепел. Добавете го във водата, това ще помогне да премахнете белите чорапи. Ще трябва да ги накисваме няколко часа и да чакаме.

избелващи продукти

И накрая, най-отнемащият време процес е кипенето. Чорапите се варят за 10-15 минути във вода с добавяне на прах и резени лимон, който има добро избелващо свойство. Надяваме се сега да разберете как да изперете бели чорапи.

Сухи бели чорапи в крайника, но не на батерията. Чорапите на батерията могат да станат жълтеникави.

Характеристики на измиване на вълнени продукти

Вълнените чорапи ще трябва да се перат по специален начин. Ето някои насоки за грижа за вълнени чорапи:вълнени чорапи

 • Те се измиват с помощта на специален течен препарат.
 • Възможно е да измиете чорапи в пералнята, но само в режим „Деликатно измиване“ или в режим „Вълна“; при тези програми скоростта на въртене на барабана е намалена, което означава, че измиването ще бъде нежно.
 • Когато миете вълнени чорапи на ръка, използвайте топла вода с температура не повече от 30 градуса. В противен случай чорапите ще седнат, размерът им ще стане по-малък.
 • Измийте продуктите не само от предната страна, но и от грешната страна.
 • Стискайте топли продукти, не ги усуквайте прекалено много и не ги закачайте на въже. Не ги изсушавайте на батерията. Оптимално изсушаване върху равна хоризонтална повърхност близо до източника на топлина.

Как да перете чорапи, всеки трябва да знае. Затова сме събрали за вас всички важни правила за измиване на тези продукти както в машината, така и ръчно. Освен това можете да гледате история за връщането на белотата към белите чорапи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини