Всичко за пералните машини

Как да перете медицински дрехи

измиване на медицинска рокляСтудентите на медицински факултети и медицинските работници често питат как да мият медицинска рокля и всъщност всяко медицинско облекло. На пръв поглед всичко е просто, хвърлете маска и халат в барабана на пералнята, отделно от другите дрехи и започнете да миете, но не е толкова просто. Медицинското облекло е огнище на бактерии и ако все още е замърсено с биологични отпадъци, тогава определено можете да забравите за обикновеното измиване. Какво да правя?

Общи правила за измиване

На първо място ще изясним. Медицинското облекло, замърсено с опасни или потенциално опасни биологични материали, се изхвърля или транспортира до специални организации, където те се обработват професионално. Тяхната специализация е грижата за спално бельо на лечебните заведения, прането на медицински дрехи и др. Вкъщи такива дрехи не могат да се перат. Във всички останали случаи е възможно и необходимо да перете такива дрехи сами, само трябва да направите това правилно.

Облеклата и маските, замърсени с кръвта на пациента и други биологични материали, веднага се опаковат в отделна торба и се предават за изхвърляне или професионално боравене.

 • Мийте дрехи, предназначени за медицински персонал, колкото е възможно по-често. Не е необходимо да го пълните, в противен случай ще бъде по-трудно да го измиете по-късно.медицински дрехи
 • Измивайте подобно облекло отделно от други предмети.
 • Използвайте специални дезинфектанти за измиване.
 • Преди да измиете, накиснете дрехите за медицински персонал за известно време в разтвор на хладна вода и специален продукт. Не накисвайте в гореща вода, иначе замърсяването от биологичен произход ще бъде фиксирано.
 • Не наливайте и не изливайте перилния препарат директно върху дрехите, това може да се влоши. Първо трябва да разтворите праха във вода и едва след това да започнете да измивате.
 • Ако на вашето палто или друго медицинско облекло има информационни етикети, прочетете ги внимателно. Той съдържа препоръки относно спецификата на измиването.
 • Наблюдавайте температурата на водата, в която миете нещата. Ако температурните ограничения не са посочени на етикета, тогава дрехите дори могат да бъдат сварени. Ако ограниченията са, не експериментирайте.

Подходящ ли е редовен прах?

робата първо трябва да се накиснеМожете да изперете бяла медицинска рокля или други медицински дрехи с всякакъв прах или измиващ гел, всичко зависи от характера на замърсяването и вашите действия. Не е достатъчно само да изперете такива дрехи, те трябва да бъдат дезинфекцирани и не всеки прах ще се справи с тази задача. По някаква причина много хора смятат, че всеки прах за пране има дезинфекционни свойства, но това не е така. След като прочетете статията Дезинфектанти и антибактериални препарати, можете да видите това.

Медицински специалисти с опит прибягват до пране на медицински дрехи с помощта на хлорен белина. Според нас това далеч не е универсален метод, в допълнение, той е вреден за тъканта. Много по-безопасно е да накисвате дрехите преди обикновеното измиване в разтвор от етерично етерично масло. Първо, това е евтино, и второ, е много ефективно, тъй като елховото масло ще унищожи 98% от бактериите.

Кислородният белина не винаги помага да се справим с бактериите, да не говорим за продукти, съдържащи оптична белина.

Повтаряме отново, ако имате съмнения относно произхода на определени замърсители, не прибягвайте до домашни средства. Измивайте медицинското облекло със специализиран дезинфектант или изобщо химическо чистене. Професионалистите знаят какво да правят с такива дрехи.

Какъв режим в пералнята да избера?

След дезинфекциране на накисване, прането на медицински дрехи е възможно както ръчно, така и в пералня. Ние сме за това да спестим време, затова ви съветваме да използвате пералня, въпреки че някои представители на медицинската общност казват, че ако миете халатите си на ръка, те издържат по-дълго и запазват презентационен вид.медицинските дрехи могат да се перат в пералня

За да измиете халат и други медицински дрехи в пералнята, е необходимо да го сортирате и след изследване на етикетите, за да определите режимите на пране.

 • За бели халати с преобладаване на памук е подходящ режимът "памук от 60 градуса" с предварително накисване и двойно изплакване.
 • За цветни халати и други цветни дрехи е подходящ всеки режим на пране, който продължава повече от 1 час при температура 40 градуса и включва двойно изплакване.
 • Маските за еднократна употреба не трябва да се мият. След употреба те се изхвърлят. Но някои правят изключение за марките с марля. Те могат да се мият на 60 градуса без въртене.

Някои модерни, стилни медицински дрехи имат залепени елементи. Измийте го с изключително внимание и, разбира се, следвайте всички препоръки, дадени от производителя на такива дрехи.

Сушене и гладене

Професионалистите се занимават със сушене и гладене на дрехи за медицински институции, но ако трябва да направите това сами, тогава не забравяйте за някои общи правила. Сушенето на халати и друго медицинско облекло е най-добре да се прави на въже на открито, далеч от пряка слънчева светлина. Ако духа топъл бриз, дрехите ще изсъхнат още по-бързо.

Не прекалявайте с дрехите. От това тя ще получи кол и тогава ще бъде много трудно да го гладиш, дори с ютия с параход.

изсушаване на медицинско палтоГладенето на медицински дрехи не се отличава особено от гладенето на друго пране. Температурата на подметката не трябва да бъде твърде висока, за да не разваля тъканта. Ако върху дрехите се наложат някакви лога, те трябва да бъдат заобиколени при гладене, в противен случай горещата подметка на ютията ще ги повреди. Ако гладите халата си за първи път, докоснете върха на подметката на ютията и шевовете на дрехата. Ако ютията не се прилепва никъде, тогава можете спокойно да гладите.

И така, прането на дрехи за медицински организации има куп функции, но ако просто трябва да освежите медицинската си рокля, използвайте съветите в тази публикация. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини