Всичко за пералните машини

Как да измиете хавлиена хавлия

пране хавлияКак да изперем хавлиена халат, така че да стане като нова и да не се превърне в вид пералня? Много домакини сериозно задават този въпрос, защото такива махни неща има в почти всяка къща. Основното, от което домакините се страхуват, когато мият мръсна хавлиена рокля, е, че тя ще се разпространи, ще загуби формата си или ще се хвърли. Това може да се случи, ако не се придържате към правилата, за които ще говорим в тази статия.

Правила за измиване на такива неща

Халатен халат е голямо, обемно нещо с много вили. Докато вилите запазват формата и цвета си, робата има отличен външен вид. Много от вилите придават на робата обем и великолепие, но ярките цветове само подчертават красотата на махровия продукт.

Белите хавлиени халати винаги са се считали за най-ефектните и атрактивни. Белият цвят подчертава чистотата, така че хвърлянето на такъв халат след баня, сауна или обикновен душ е особено приятно.

След известно време върху вилите се събира голямо количество прах и мръсотия. Освен това влакната на халата привличат мръсотия и прах много по-добре от всяка друга тъкан. Ворсините от хавлиената халат се слепват, поради което продуктът губи обем, стават избледнели и не са привлекателни. Нямате време да се огледате като халат от приятно и уютно парче домашни дрехи, превърнете се в облекло за градинско плашило.

бял халатСпециално за тежките пушачи отбелязваме, че робата губи външния си вид още по-бързо поради тютюнев дим. Защото когато пушите на балкона или верандата, облечени в хавлиено изделие, цигареният дим се абсорбира перфектно, така че освен отвратителния вид, робата ще придобие и неприятна миризма.

Може би това е моментът за завършване на фона. Всеки знае как да груби халат халат, но как след това да му върне предишния вид е вече по-сложна задача. Има общи правила за измиване на такива неща. Препоръчваме ви първо да прочетете тези правила.

 1. Измийте халата си в много вода.
 2. Не изхвърляйте друго мръсно пране в пералнята с хавлия си. Хавлиеният халат „обича самотата“.
 3. Халатен халат е много трудно да се изплакне, докато той, като гъба, абсорбира почистващи препарати, така че за такова измиване вземете най-много изплакнати прахове и гелове.
 4. Ако решите да измиете или изплакнете хавлиената халатна ръка на ръка, махнете пръстените и пръстените от пръстите си, закачете вилите и разкъсайте халата.
 5. Изплакнете халата си със специално внимание. По-добре е да използвате двойно или дори тройно изплакване.
 6. Не можете да стиснете робата с висока скорост, тъй като перфорираните стени на барабана на пералнята със скорост 1000 или повече оборота действат като ренде, причинявайки сериозни щети на хавлиената кърпа.
 7. Няма смисъл да миете хавлиения халат в студена вода, тъй като не се разтяга, но врящата вода е вредна за вилиите. Трябва да изберете оптималната температура на водата.
 8. При миене не забравяйте да добавите малко омекотител за тъкани, в противен случай може да се почувства като четина.

Средства и начин на измиване

Така че, вие твърдо решихте да измиете халат в пералнята, прочетете горните правила и започнахте активно да се подготвяте за процеса. Въпреки че как да миете халат в пералня все още не знаете.

Въз основа на формулираните от нас правила е необходимо, на първо място, да изберем добър препарат, тъй като хавлиеният халат е слабо изплакнат. По-добре е да не беше прах за пране, а гел, тъй като гелът е по-добре разтворим във вода и по-лошо се задържа във влакната на тъканта. От своя страна препоръчваме следните средства за защита.

 1. Блясък на цвят. Подходящ за цветни хавлиени халати. Благодарение на активните вещества, той помага за възстановяване на цвета чрез 4-6 измивания.
 2. Frosch Universal.Идеален за цветни халати. Благодарение на балсама, който е част от гела, халатът ще бъде мек и приятен на допир.

Напоследък, според Frosh, има много оплаквания от потребителите, тъй като на пазара се появиха много фалшификати. Внимавайте, купувайте само оригиналния продукт.

 1. Meine liebe, Измиващ гел. Много добър датски продукт, който ви позволява да изтриете дори вкопана мръсотия от хавлиена рокля.
 2. Power Wash Гел за измиване на бяло. Ако бялата ви роба стане сива, използвайте този гел. Благодарение на оптичния избелител ефектът на белотата ще се появи след първото измиване.

гама измиващи геловеСега за режима на измиване и като цяло за това как да миете халат в пералня. Тук възниква дилемата. От една страна, хавлиеният халат изисква деликатно измиване, тъй като всеки интензивен режим определено ще повреди деликатните вили. От друга страна, в деликатен режим ще бъде невъзможно да се разтегнете, камо ли да изплакнете и стиснете упорита материя. Ние предлагаме следната схема:

 • изберете нежен режим, например "обемни неща" или "ръчно пране";
 • инсталирайте допълнително изплакване;
 • изключете въртенето;
 • стартирайте измиването и изчакайте, докато машината завърши програмата;
 • след това отделно започнете да се въртите със скорост не повече от 800 оборота.

Някои препоръчват да настроите въртенето на не повече от 600 оборота, но практиката показва, че такова завъртане е изключително неефективно. Комплект 800 - това също не е критично за тъканта. При каква температура трябва да се мие халат? Експериментално е доказано, че оптималната температура за памучен хавлиен халат е 600С, за бамбук 400В. Някои домакини питат дали е възможно да се измие памучен хавлиен халат при температура 90 градуса. Отговорът е очевиден - нежелателно! Това почти сигурно ще съсипе нещото.

Ръчно измиване

Как да мием халат в пералня, ние повече или по-малко разбрахме. Но ако трябваше да миете хавлиения халат на ръка? Какво да правя В тази ситуация можете да съчувствате. Има обаче плюсове в това. Ръчното пране е много по-внимателно от машинно пране, освен ако, разбира се, не сте твърде ревностни.

Заедно с хавлиен халат можете да измиете ръчно и други хавлиени продукти, като кърпи.

накиснете халат в легенНамокрете хавлия с кърпи в леген с гел за измиване. Не е необходимо да държите халат в леген дълго време, дори е лошо, 15-30 минути са достатъчни. Ние събираме половината вана с вода и спускаме халата и други неща там, а след това внимателно изплакваме. Не търкайте тъканта твърде много, за да избегнете повреда. Изваждаме халата на ръба на банята, а след това слагаме гела върху него с ръка, за да измием по пътя малко пенообразуващ препарат. След това отново изплакваме халат.

Сега трябва да източим сапунената вода и да съберем отново половин килограм чиста вода. Изплакваме халата и другите продукти възможно най-внимателно и след това промиваме водата. Оставяме нещата в дъното на банята до излишна стъклена вода. Не се опитвайте да вземете халат, наситен с вода, той е много тежък. След това трябва да изстискаме продукта и след това да изсушим.

Завъртете и изсушете

Стискането на халат в автоматична пералня е много по-лесно, отколкото да го направите ръчно. Ако сте фенове на миенето на ръце, можете да изплакнете робата и да я поставите в леген и след това да я поставите в барабана на пералнята за предене. По принцип това е най-добрият вариант, просто нека първо изтича излишната вода, иначе халатът ще бъде като цяло непоносим. Някои домакини предпочитат изобщо да се откажат от класическото въртене. Те просто подреждат халата на дъното на банята, а след това секция по секция, като леко изстискват вода от нея.

Предимството на този метод е деликатното отношение към тъканта на халата. Недостатъкът е, че се губи много време. Стиснали халат, пристъпваме към неговото изсушаване. Ако разбирате как да измиете хавлиен халат, тогава изобщо не трябва да има проблеми със сушенето.халати във фурната

Можете да го изсушите или в шкаф за сушене или на барабан на пералня с функция за сушене, или навън, както желаете. Тук няма сериозни характеристики. Вярно е, че някои точки все още си струва да се разгледат:

 • Не изсушавайте халат на пряка слънчева светлина, тази хавлиена кърпа се влошава;
 • Не изсушавайте този продукт в условия на силно замърсяване с газ или дим;
 • не пресушавайте нещо, това ще направи неприятно на допир;
 • и накрая, не закачайте ненапрегната роба на въже за сушене, тя може да се разтегне и да загуби външния си вид.

И така, как да измиете халат в пералня? Както се оказа, в това нещо няма нищо сложно. Тези продукти, разбира се, имат свои собствени характеристики, но те могат да се мият както ръчно, така и в пералнята, основното е стриктно да спазват правилата. Добре измийте!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини