Всичко за пералните машини

Как да измиете полиестерно яке в пералня

измийте якетоКак да измиете полиестерно яке в пералня? Този въпрос е важен за обсъждане, особено когато вземете предвид, че половината от страната сега ходи в тези якета. Разбира се, производителите на такива дрехи вероятно биха били от полза, когато хората не знаят как правилно да се грижат за яке, развалят го и съответно правят по-често покупки. Но ако се замислите, по-добре е всеки да знае всичко и да не прави грешки. Тази идея стана мотивиращата основа, която ни накара да напишем статията, надяваме се тази информация да е полезна.

Подготовка за миене на нещата

Когато се подготвяте да измиете полиестерно яке в пералня, трябва внимателно да инспектирате нещото и да се опитате да локализирате следи от замърсяване. Вероятно след подробен преглед решавате да се ограничите до химическото чистене, особено след като съвременните почистващи смеси ви позволяват да правите чудеса.

След като се уверите, че все още трябва да изперете зимното яке от полиестер, изучете информацията за нюансите на прането на тази дреха, като прочетете и декодирате значките на етикета. Това е много важно да се направи.

На следващо място, трябва да разгънете качулката, хастара и като цяло всичко, което идва откопчано от якето. Тези елементи могат да се мият отделно, няма нужда да претоварвате пералнята. Изпразваме джобовете на якето, неприемливо е товаВ пералнята е попаднал чужд предмет и причини повреда. Закрепваме всички ключалки и копчета, след което обръщаме якето и го завъртаме така, че най-големите "кучета" и метални копчета остават вътре.

Сега е време да вземете препарат. Полиестерното яке е силно изплакнато, така че не трябва да се приема прах за пране. Най-подходящи измиващи гелове като:

 • Nordland;
 • Валу Чампу;
 • Domal Sport;
 • Канейо и др.

подходящи течни почистващи препарати

Когато избирате конкретен гел, се основавайте на три критерия.

 • Първо, гелът трябва да бъде добре изплакнат и да не съдържа агресивни и устойчиви компоненти, включително белина.
 • Второ, гелът трябва да е подходящ за измиване на якета и други неща, изработени от полиестер, ако инструкциите не показват, че продуктът е подходящ за полиестер, не го купувайте.
 • Трето, продуктът трябва да се разтвори добре във вода, дори и при ниски температури, и да съдържа в състава си климатик за отстраняване на електрификацията.

Ако по якето има сложни петна, те трябва да бъдат предварително обработени. В противен случай те не се отдалечават, защото дълго време няма да накисваме нещото. По-добре е да се третират петна със специални съединения, предназначени за сухо почистване на връхни дрехи от полиестер.

Процес на измиване

Подготовката е завършена, нека да преминем директно към въпроса как да измиете яке, изработено от полиестер? Ще разгледаме процеса на етапи, за по-лесно възприемане на информация и ще започнем с машинно пране.

 1. Поставяме полиестерното яке в шайбата и затваряме люка.

Важно! Полиестерното яке е доста обемно, макар и не тежко. Обаче, абсорбирайки достатъчно количество вода, ще стане непоносимо. Натоварването на барабана трябва да е достатъчно.

 1. Налейте малко средства, подобни на гел. Не е необходимо да се налива твърде много, но и да не се пълни, също не трябва. За да не станезаредете якето в колата направете грешка в дозировката, внимателно прочетете информацията на етикета на продукта.
 2. Ние задаваме програмата за деликатно измиване или подобно и коригираме нейните параметри. Необходимо е да настроите двойно изплакване, да въртите със скорост, която не надвишава 500 об / мин и температура 400S.
 3. Щом програмата приключи, извадете якето си и вземете мерки за изсушаването му.

Изпирането на полиестерно яке в пишеща машина изглежда просто, но по принцип е така, но не се ласкайте. Честото машинно пране има отрицателен ефект върху връхното облекло.Така че, ако искате вашето полиестерно яке да издържи повече от два сезона, редувайте машинно пране с ръка. Говорейки за миене на ръце.

За да измиете такова нещо на ръка, изтеглете топла вода в подходящ съд, разтворете малко гел в него и поставете предварително подготвено яке. Водата не трябва да е прекалено гореща, максимум 40 градуса, за предпочитане дори 30.Даваме нещата да лежат в леген около 10 минути, след това вземаме гъба и започваме бавно да разтриваме якето си отвътре и отвън. След тази процедура трябва да изплакнете предмета в обилно количество вода 2-3 пъти, след което да оставите водата да се отцеди и да се подготвите за сушене.

Как да изсъхнем правилно?

В крайна сметка няма значение как сте измили полиестерното яке на ръка или в пералнята. В резултат на това все още трябва да го изсушите правилно, но не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед. Факт е, че ако сакото изсъхне твърде бавно, то ще придобие неприятна миризма и нещото ще трябва да се измие. Освен това пълнителят може да се натрупа и да създаде допълнителни проблеми, така че трябва да действате разумно.

как да изсушим яке

Когато ще измиете полиестерно яке, вече трябва да помислите как и къде ще го изсушите. В извън сезона, когато отоплението в апартамента вече е изключено и е влажно и хладно, а времето е влажно, якето не трябва да се мие, тъй като няма да има къде да го изсушите. Освен ако, разбира се, нямате специална фурна. Изчакайте, докато се появят подходящи условия за сушене на якето, и след това започнете да миете. Какво правим?

 • Излагаме на балкона в топлия сезон сгъваема сушилня за дрехи.
 • Уверяваме се, че директната слънчева светлина не пада върху нея, след това разстиламе няколко големи хавлиени кърпи върху сушилнята.
 • Отгоре директно върху кърпи разстиламе прясно измито яке и го оставяме на топъл въздух.
 • След 1,5-2 часа разклатете и обърнете сакото, ако е възможно, изгладете образуваните гънки. След това ще правим това на всеки 2 часа, докато нещата изсъхнат.

Избягвайте да пресушавате якето си. По-добре е да го извадите малко полуфабрикат и да го закачите на закачалка, така че е по-добре да се изправите и да не свивате.

Ако нещото с мембранната тъкан?

Някои хора виждат проблема в грижата за мембранните якета. Според нас тук няма нищо проблематично, основното е да се придържате към някои правила за измиване и грижа, тогава нещото ще продължи колкото е възможно по-дълго.

мембранно яке

 1. Измивайте якета с мембранен плат основно на ръка. Само машинно пране в редки случаи.
 2. Измийте в леко хладка вода 300S.
 3. Използвайте само течни гелове и шампоани, които са създадени специално за този вид плат. Често това са гелове и шампоани за пране на спортни дрехи, например, Cotico, Burti Sport, NORDLAND и т.н.
 4. След измиване и сушене нещото с мембранната тъкан трябва да се третира със специална импрегнация, в противен случай сакото ще загуби част от полезните си свойства, и най-важното е тъканта да стане неизползваема много бързо.
 5. За да изсушите яке с мембранен плат, той трябва да бъде в хоризонтално положение, далеч от мощни източници на топлина и пряка слънчева светлина.

Така че многобройни практически тестове показват, че е напълно възможно да изперете полиестерни якета в шайбата, но ако правите това често, „домашният помощник” ще съсипе любимите ви връхни дрехи. Оттук и заключението: редувайте ръчно пране с машинно пране и якето ще издържи много по-дълго. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини