Всичко за пералните машини

Как да перете маратонки в пералня

Пране на маратонки в пералняМаратонки - универсални обувки, незаменими за ходене, във фитнеса, се превърнаха в ежедневен атрибут на почивка и работа. Тя трябва да се почиства отвън и отвътре повече от всички други обувки. Следователно практиката на миене на маратонки в пералня става все по-честа. Полученият резултат обаче не винаги е ефективен: петната не се подхлъзват или маратонките са безнадеждно повредени. Преди да ги поставите в шайбата, трябва да знаете кога е възможно автоматично измиване, в какви режими и какви средства можете да използвате.

Какви обувки не трябва да се перат машинно

Не всички маратонки се перат машинно, противопоказано е при следните видове обувки:

 • от естествена кожа - има нужда от специално химическо чистене на кожени обувки, в пералня от гореща вода и механично триене тя е силно деформирана и не може да бъде възстановена;
 • от набук и велур - всякакъв вид мокро измиване е строго забранено; необходимо е също химическо чистене или ръчно почистване със специални съединения;
 • с изкуствена или естествена козина - не понася висока влажност, козината може да стане плешива след първото измиване;
 • с декоративни орнаменти (кристали, нитове, мъниста, пайети, бродерии, щампи, апликации, отразяващи елементи) - дори ако самите обувки могат да се мият, декорът може да падне и в допълнение да повреди машината;
 • със залепени елементи - рядко лепило издържа на въздействието на гореща вода и перилен препарат;
 • с повредени или скъсани части - водният цикъл в барабана само ще влоши ситуацията и трайно ще съсипе обувките, а парчета пяна от каучук, стелки и др. могат да запушат филтрите на машината.

Какво да правим с „незаличими“ обувки

Много производители на обувки прилагат препоръки за грижа в кутия или върху етикета на обувките.

За обувки от естествени материали (кожа, велур, набук) е разрешено само ръчно почистване без излишни водни процедури. В бутиците за обувки има много продукти за грижа и почистване на такива обувки: аерозоли, шампоани, специални гуми за велур и набук, водоотблъскващи импрегнации. Ако следвате инструкциите, можете да постигнете добри резултати.

При липса на тези средства се препоръчва да се използва вода с амоняк (за 1 литър вода - няколко капки амоняк). Обувките, които се почистват от замърсявания, се избърсват с мека кърпа, навлажнена в приготвения разтвор. След такава процедура, купчината велур и набук се пенират с гумена четка или реанимират с гореща пара, например от чайник. В заключение, върху обувките се прилага водоотблъскваща импрегнация. Кожените кецове за предпочитане се обработват с крем със съответния цвят или безцветен.

Маратонки, изработени от синтетичен материал, текстилът може да се почисти с мека четка и сапунен разтвор, само трябва да действате бързо, без да чакате пълна мокра. Използването на белина е нежелателно; може да останат нередуцируеми белезникави петна.

Какви маратонки могат да се перат

Маратонки черно-белиПреди машинно да измиете маратонките си с обикновени прахове, внимателно изучете от какво са направени. Маратонките от плат или парцал са най-вече подходящи за машинно пране. Пералнята е идеална за кецове, изработени от следните материали:

 • изкуствена кожа;
 • синтетична тъкан;
 • текстил;
 • мрежа от найлон и полиестер.

Обърнете внимание и на подметката, гумата или пяната няма да падне по време на автоматично измиване.

обучение

Правилното измиване на маратонките в колата изисква сериозна предварителна подготовка. Най-добрият начин да проверите дали обувките ви могат да се перат в кола е да ги накиснете за 10-15 минути в купа с топла вода и прах за пране. Това пробно шофиране ще покаже дали обувките не избледняват, дали подметката стърчи навън или дали декоративни елементи отпадат.Алгоритъмът за допълнителна подготовка за „процедури за баня“ се състои от следните действия:

 • безплатни обувки от стелки и дантели;
 • почистете от мръсотия, камъни върху протектора на подметката;
 • поставете чифта за обувки в специална торба за обувки или в обикновена мрежеста торба за пране, която винаги е включена в машината;
 • за да се предпазите от механични повреди, препоръчително е да добавите ненужни неща, парцали и др. в машината, тъй като маратонките гърмят върху резервоара и повърхността на машината се влошава.

Мембранните маратонки изискват специално внимание. Отговорът на най-големия производител на мембрани, Gore-Tex, произвеждащ високотехнологични филми за обувки на компании като Adidas и Nike, на въпроса „Хигиенично ли е да перате кецове в машина“ е ясен: да! Основните препоръки на производителя за измиване на мембранни маратонки:

 • температура - не по-висока от 30 ºC;
 • използването на течни продукти без избелвания;
 • изплакнете обилно.

Перални уреди

В новите перални машини, където има режим на измиване на обувки, има специални куки за висящи маратонки, за да не се счупят при пране. В конвенционалните единици, за да се избегне това, маратонките могат да бъдат поставени в мрежеста торба, покривка за обувки, която обикновено се прилага в кутия за обувки или всяка друга чанта с връзки. В краен случай стара калъфка за възглавници може да служи като такава чанта; детската стая е много подходяща. Основното е, че торбата не е оцветена и не избледнява по време на пране.

Перилни препарати

Конвенционалният перилен препарат за дрехи се използва с голямо внимание, тъй като е по-агресивен от течните форми на перилните препарати. Затова за маратонки се предпочитат измиващи гелове, течни прахове или разтворими капсули. Разходна норма - 1 стандартна доза гел или 1 капсула на чифт маратонки.

Белите маратонки също не всеки белина може да издържи, необходимо е да се използват кислородни избелватели. Преди да поставите бели маратонки в колата, преди това можете да използвате средство за отстраняване на петна без хлор, като сте обработили местата на силно замърсяване.

Няма смисъл да използвате омекотител за тъкани при пране на маратонки. Антистатичните му или смекчаващи ефекти няма да имат желания ефект.

Режим и температура

Отговорът на въпроса „Колко дълго продължава програмата“ зависи от режимите на машината. Новото поколение перални машини има специален режим за измиване на обувки с продължителност 20-25 минути. Ако тя не е налична във вашето оборудване, тогава можете да използвате ръчни, деликатни режими или всякакви други за нежно измиване.

Основните параметри за измиване на маратонки:

 • температура - не по-висока от 30-40 ° C;
 • режим на пране - нежен;
 • продължителност - не повече от 25 минути;
 • деактивирани режими на въртене и сушене.

Автоматично въртене и сушене

Интензивността на автоматично завъртане в автомобил може да изкриви спортните обувки. Затова не стискайте автоматично обувките. В крайни случаи може да се използва нежна програма за въртене, ако е във вашата шайба.

Машинно сушене за маратонки също не се препоръчва. Твърде горещият въздух ще се отрази неблагоприятно на мокрите обувки, може да загуби форма.

Как да изсъхне

Спортните обувки ще трябва да се сушат дълго време и по най-простите, почти старини начини:

 • на балкона при слънчево време, но на сянка;
 • на вестник в близост до радиатори, но не и на самите горещи батерии;
 • пълнене на обувки с хартия (не с вестник, може да се оцвети) или мека кърпа, която периодично трябва да се сменя, за да изсъхне;
 • използване на силикагел като пълнител за сушене, който се прилага върху всеки чифт обувки и ако сте успели да го запазите.

След изсушаване е препоръчително да покриете маратонките с водоотблъскваща импрегнация съгласно инструкциите за употреба: на открито, на 2 слоя. Такава импрегнация ще предпази маратонките от по-нататъшно замърсяване.

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Астра богородичка:

  Най-досадното е миенето на мръсни маратонки в пералня. Перам бельото там, дантела и ето тези ...

 2. Граватар Анна Анна:

  Astra, и гледаш колите от гореща точка Аристон, те са много там с автоматично почистване, така че първо можете да го направите, маратонки, а след това легло или бебе, автоматичното почистване ще го направите сами 🙂 и програма не само за спорт (където също можете да миете маратонките си) , но дори има програма за пухени якета

 3. Граватар Вероника великденче:

  Имам и Hotpoint Ariston и изобщо дори не ми се мие с дума. След спално бельо и ежедневни дрехи, както и след мръсни кръстове, нямам нищо останало в барабана. И всичко се отмива нормално. Така че може би трябва просто да смените машината?

 4. Граватар Ирина Irene:

  Също така, между другото, използвам шайбата Hotpoint. Изненадах се, когато първия път миех кръстове в него, а след това бяха абсолютно бели. Преди това имаше машина, която измива мръсотия от маратонки със скърцане.

 5. Граватар Валерия Валери:

  Indesit, между другото, има и функция за самопочистване. Имам такава пералня. Не се задушава миризма и деликатните неща могат да се перат без страх след същите маратонки.

 6. Граватар Рома Рим:

  А моят Аристон също готви за двойка 🙂

 7. Граватар Никита Никита:

  Изтривам на деликатен режим в моя Virpul, всичко винаги е отлично.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини