Всичко за пералните машини

Как да измиете дънки в пералнята?

как да перете дънки в колаУдобните и ежедневни дрехи като дънки също изискват подходяща грижа. Въпреки факта, че денимът изглежда издръжлив, той също може да загуби своята привлекателност. Дънките могат да седнат, да се хвърлят, да избледнеят и в някои случаи да се разкъсат. Ето защо, хората често питат как да мият дънки в машина с пишеща машина?

Подготовка на дънки за пране

Ритъмът на живот и технологичният прогрес доведоха до факта, че човек напълно повери част от работата си с домакински уреди. И това е правилно, защото тя се справя перфектно със задачите. Същото се отнася и за пране на дънки. В края на краищата, какво би могло да бъде по-просто: сложете ги в пишещата машина, изберете желания режим и след известно време дънките вече са чисти. Човек трябва само да си представи тежки мокри дънки, сушене с часове на въже след миене на ръцете, веднага разбирате, че е по-добре машинно пране.

За да бъде този процес ефективен и резултатът да не разочарова, трябва да се спазват някои правила. Първо трябва да подготвите дънките за пране в машина.

 1. Закрепете всички ключалки, копчета или копчета.
 2. Проверете джобовете за малки предмети (монети, фиби, шалове и др.)
 3. Ако има вложки от кожа, след това ги намажете с глицерин, което ще предотврати напукване на кожата.
 4. Превърнете продукта отвътре навън. Това ще предпази дънките от прекомерна деформация, а барабанът на машината от контакт с ключалки и копчета.
 5. Поставете дънките в чантата за пране. Това важи особено за онези дънки, които имат ивици от мъниста и копчета.

Възниква въпросът, възможно ли е да перете дънки в пишеща машина, ако имат дизайнерски бижута и бродерия? Такива дънки, бихме препоръчали да се мият на ръка, за да не развалят декора. Повечето обикновени дънки от памук и деним се перат машинно.

Важно! Не мийте заедно тъмни и светли дънки. Но можете да ги перете с други дрехи, които са подходящи по цвят.

Задайте режим на пране

За да определите режима на пране, трябва да прочетете информацията на етикета. Чрез основната нотация можете да разберете при каква температура да се измиете, как да извиете, какви средства могат да се използват. Ще се справим с всичко в ред.как да перете дънки в кола

Оптималната температура за пране на дънки не трябва да надвишава 400С, в идеалния случай ги измийте при температура 300В. Освен това броят на оборотите не трябва да надвишава 800. Според тези препоръки подходящи режими могат да бъдат:

 • Режим на дънки - Този режим се появи на много съвременни модели перални машини, което улесни измиването.
 • Режим на миене на ръце - в този режим машината деликатно изтрива дрехите, без да прави пълни обороти. Подобен режим има на много перални машини.
 • Деликатен режим на измиване - Този режим е подходящ и за пране на дънки. Но в този режим трябва да настроите температурата не повече от 400С и обороти за извличане не повече от 800.
 • Режим Mini 30 или Fast 30 може да бъде избран само за дънкови дънки с минимално замърсяване. Този режим е добър с това, че водата не се прегрява, дънките са в контакт с вода само 20 минути. Това намалява риска от разтопяване и свиване.

Избирайки режима, трябва да изберете подходящия препарат. Течните детергенти са най-подходящи, тъй като по-добре се изплакват от тъканта. В допълнение, сред тях има гелове, създадени специално за пране на дънки. Ето някои примери за инструменти:

 • Дънки от Domal - концентриран детергент от немски произход, който запазва естествения цвят на дънките.
 • Bagi Jeans - Течен почистващ препарат, изработен от Израел, също предназначен за измиване на дънки. Съдържа не само запазващи цвета вещества, но и омекотяващи материи.
 • Голямо пране от дънки и спорт - Течен препарат за руски произход. Подходящ за пране на дънки и спортни дрехи.
 • Джинси BiMax - Руски течен препарат за пране на дънки, памук и бельо.
 • Дрифт черно - течен препарат за черни дрехи, подходящ за измиване на черни дънки.

По принцип дънките могат да се перат с прах с надпис "автоматичен" за цветни елементи. В този случай можете да добавите омекотител за тъкани, който ще омекоти тъканта.

Общи съвети за измиване

Отговорът на въпроса как да перете дънки в пералня не е само това измиване на дънки в колакой режим на измиване да изберете и как да се измиете, но също и как да изсушите продукта, как да предотвратите проливането и много други. Поради тази причина сме формулирали още няколко съвета за грижа за дънки.

 • Първото измиване на дънки след покупка е най-добре да се извърши ръчно или в колата, но не слагайте други продукти с тях. При първото миене на ръка можете да направите без прах. По правило при първото измиване излишната боя се измива от тъканта.
 • Дънките не трябва да се мият с гореща вода, тъй като багрилото от тъканта се измива повече в такава вода.

  Забележка! Висококачествените дънки не трябва да избледняват.

 • Като фиксиращо средство за багрилото можете да използвате трапезен оцет, като го добавите малко, докато изплаквате.
 • Не се препоръчва дъвките да се накисват преди измиване, тъй като това води до избледняване на продукта. А металните части могат да оставят ръждива следа върху дънки.
 • Сухи дънки след измиване на сянка. На слънце обагрената памучна тъкан става много тъпа и груба.
 • Сушенето в барабана на машината не се препоръчва, тъй като след такова изсушаване дънките сядат. Трябва да изсушите дънките в кола с деликатен режим и не до края, по-добре е да ги изсушите на въже.
 • Преди да изсушите дънките, те трябва да бъдат добре подравнени по шевовете. И след това виси до горната част на колана. Ако навиете дънките на нивото на коляното, тя може да остане зала, която впоследствие силно се заглажда.
 • Най-добре е дънките да се гладят малко влажни. Освен това дънките ще седят по-малко и ще бъдат по-меки.пране на дънки
 • По време на едно измиване, не повече от пет чифта дънки могат да бъдат поставени в барабана на машината, тъй като те са много тежки, когато са мокри. Но всичко ще зависи от конкретния модел на машината.
 • Миенето на дънки се препоръчва, тъй като се замърсява. Експертите твърдят, че дънките са дрехи, които не изискват пране след един чорап. Честото пране вреди на тъканта. Дънките също могат да бъдат химически почистени.
 • Ако дънките са загубили първоначалния си цвят и е жалко да ги изхвърлите, можете да опитате да ги върнете в цвят с помощта на домашно боядисване. Как да направите това, прочетете статията Как да боядисвате дрехи в пералнята.

Как да излезете петна с дънки

Много хора се интересуват от въпроса как да перете дънки в пералня, ако имат петна? Много мръсни дънки ще трябва да бъдат предварително обработени преди измиване. Можете да накиснете дънките в хладка вода с прах (добре разтворен) за 30 минути. И след това нежно разтривайте мястото на замърсяване. Не полагайте големи усилия, така че вместо мръсно петно, да не се появи изтрито бледо петно.

 • Петната от масло и петна от боя се отстраняват добре с керосин. Достатъчно е да навлажнете памучна подложка в керосин и да я разтриете леко, след което да изплакнете със студена вода.
 • Мазните петна и петна от червило се търкат с препарат за миене на съдове и се оставят да легнат за половин час.

  Важно! Не можете да премахнете петна с дънкови средства, съдържащи белина.

 • За да премахнете дъвката от дънки, ще помогне за добро замразяване на продукта в хладилника.

Само след предварителна манипулация, дънките могат да се перат в колата.

За да обобщим, отбелязваме, че прането на дънки в пишеща машина е лесно. В повечето случаи това е често срещана процедура. И ако дънките са много скъпи и някакви специални, тогава в този случай помислете, че може би е по-добре да ги изперете на ръка.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини