Всичко за пералните машини

Как да перете черни дрехи в пералня

измиване на черни нещаНай-практичното облекло е черното облекло и затова то може да се намери в гардероба на всеки човек. В допълнение към практичността, черният цвят помага да се коригира фигурата и ако това е вечерна рокля или костюм, тогава придайте елегантност и изтънченост. За да поддържат нещата с черен цвят винаги като нови и изглеждат спретнати, те трябва да се перат правилно както ръчно, така и в пералня. Това е, което ще бъде разгледано в статията.

Подготовка на дрехи за пране

Преди да хвърлите нещо в барабана на пишеща машина, определено трябва да се запознаете с етикета на дрехите. То ясно показва дали продуктът може да се пере в машина, при каква температура да се направи, как да се изсуши и глади. Можете също така да намерите информация за тъканта, от която е пришита вещта, което ще ви позволи да изберете правилния режим на пране.

Важно! Ново нещо не трябва да се мие автоматично за първи път, по-добре е да го направите ръчно, което ще ви помогне да разберете дали продуктът се разтопява.

Преди да перете в машина, не забравяйте да подредите нещата. Никога не мийте черно с цвят или сиво заедно и още повече не ги мийте с бели неща. Черните дрехи винаги се перат отделно. В същото време нещата трябва да бъдат разделени не само по цвят, но и по вид плат. Памучните продукти и синтетиката трябва да се мият отделно от вълна. Преди да измиете, не забравяйте да обърнете продукта отвътре навън.

И още един съвет: разделете черните неща на няколко измивания, не слагайте прекалено много пране в барабана. Така нещата се изплакват по-добре, а това е важно за черната материя. В края на краищата, ако прахът не се изплакне, тогава след изсушаване ще се появи под формата на белезникави петна.

Изберете програма и перилен препарат

Както вече отбелязахме, изборът на програма зависи от вида плат. Памучните продукти могат да се перат при температура, която не надвишава 40 градуса, но вълната трябва да се пере в хладна вода при температура не повече от 30 градуса. Следователно памукът може да се пера в нормален режим, например „Ежедневно измиване“, „Бързо 30“, „Памук 40“. За вълнени неща са подходящи режимите "Вълна", "Деликатен", "Ръчно пране".

Черните дънки могат да се перат в нормален режим при температура 30-40 градуса, ако колата ви няма специален режим.

избора програма за измиване, не забравяйте за спомагателните функции, например, допълнително изплакване, няма да навреди на черните неща, а напротив, ще намали риска от бели петна до нищо. Що се отнася до въртенето, нещата от кашмир, вълна или коприна е най-добре да не се извиват или да се навиват при ниски скорости, а дънките или памукът могат да се извиват нормално.

В допълнение към това как да перете черни неща в автоматична пералня, трябва също да знаете как да миете черни продукти, така че те да запазят яркостта си по-дълго и да не губят цвят. Професионалистите препоръчват да се прави това със специални течни перилни препарати за измиване на черно, например гелове:

 • Dreftвъси
 • невестулка
 • въси
 • Bimax
 • Cotoco
 • ОМО
 • Чист дом.

Някои от тези гелове са предназначени за пране на вълна и коприна, други за деликатни тъкани, докато други са универсални и подходящи за всички видове тъкани. Ето защо, преди да купите, внимателно прочетете етикета. Разбира се, да имате различни препарати за пране е скъпо, но ви позволява да удължите живота на вашите неща. Що се отнася до праха, той не е подходящ за такива дрехи, може да се пере с него, но след няколко измивания ще забележите как черното започна да избледнява.

Перилният препарат може да се налива както в кювета с прах, така и в специален контейнер, който след това може да се постави заедно с нещата в барабан. Обърнете внимание, че балсамът при миене на черни продукти не може да се добави.

Как да премахнете петно

Измиването на черни неща с пишеща машина трябва да бъде предшествано от подробна проверка на прането за трудно отстраняване на примесите.По време на такава проверка е много важно да се определи произхода на определено място, за да се избегне впоследствие начин за справяне с него. Препоръчваме ви веднага да си набавите средства, които помагат за намаляване на петна от черни дрехи, така че винаги да бъдете „напълно въоръжени“. За какво говорим?петна от дезодорант

 • Vodka. С негова помощ можете дори да се отървете от стари петна, които са оставени от дезодорант. Най-важното е, че този продукт е лесен за получаване и лесен за използване.
 • Течност за миене на съдове. Помага да се отърват черните дрехи от петна от мазнини и същите петна от дезодорант. Можете да подобрите ефекта, като добавите към този инструмент сода и водороден прекис.
 • Глицерин. Петната от сладолед ще помогнат за премахване на глицерин, смесен наполовина с вода. Третирайте петното с този разтвор и след това смело изпратете предмета на пране.
 • Сол. Той бързо и безопасно помага да се отървете черните дрехи от петна от кръв, в някои случаи дори стари. Разтворете солта в хладна вода и след това накиснете нещо в този разтвор. Петното ще се отдалечи.

Рецепти за възстановяване на цветовете

Измитите черни неща изглеждат непривлекателни и затова домакините мислят как да върнат цвета. За да възстановите цвета, можете да използвате:сушене на черни неща

 • инфузия на тютюн. Необходимо е да вземете около 15 грама тютюн и да настоявате в един литър топла вода, след което при измиване добавете инфузията към водата. След тази процедура е необходимо да изплакнете старателно нещата с добавяне на климатик, така че нещата да нямат специфична миризма на тютюн;
 • стипца. Те се добавят към водата при изплакване, което помага да се върне черния цвят.
 • багрило. Използвайте го само в краен случай и само за гъсти тъкани.
 • оцет. Това вещество по-скоро не възстановява цвета, но го запазва, не позволява боя да се измие от тъканта. Необходимо е да добавите една супена лъжица оцет на литър вода и да държите продукта в оцетна вода най-малко половин час. При последното изплакване добавете балсам за мирис.

Така че сега знаете как да перете черни неща в автоматична пералня. Но не забравяйте, за да не развалите всички усилия за измиване, също трябва да изсушите правилно черните елементи. Не ги закачайте на слънце или в близост до батерията, по-добре е да ги изсушите на сянка на течение. В противен случай те просто ще избледнеят на слънце и ще загубят първоначалния си цвят. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини