Всичко за пералните машини

Възможно ли е да измиете одеяло от бамбук в пералня?

измиване на бамбукови одеалаПродуктите от бамбук бързо наводниха пазара. Офертата е огромна, но търсенето на бамбукови одеала и възглавници е голямо, защото те са много по-практични от традиционните аксесоари за пастелни пулове. Колкото и да са добри бамбуковите одеяла, понякога е необходимо също да се отървете от мръсотия, но въпросът е, могат ли да се мият в пералня или е подходящо само миенето на ръце? Или може би изобщо не могат да бъдат намокрени с вода? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси като част от тази публикация.

Допустимо ли е машинно пране?

машинно пране бамбукови одеалаОдеялото от бамбук има редица предимства пред пастелните аксесоари, пълнени с пух. Бамбуковите влакна са меки, деликатни, поддържат добре формата си и не набръчкват добре. Бамбукът, като екологично чист материал обаче не създава условия за развитието на сапрофити, насекоми и различни микроби. Ако обаче не се грижите за него, тогава с течение на времето мръсотията ще проникне между влакната и продуктът ще започне да губи форма, като същевременно се превръща в котловина на микробите.

Калта не щади нищо, така че трябва да се отървете от нея навреме. Продукти, изработени от бамбукови влакна, включително одеяла, могат да се перат както ръчно, така и в колата. Но трябва да ги измиете и изсушите правилно, в противен случай съществува риск от разваляне на продуктите. Нека да поговорим за това как правилно да миете бамбукови одеяла на ръка и в кола, а след това как да ги изсушите правилно.

За ваша информация! Стъблата на бамбука се разделят на най-фините влакна, след което се подлагат на специална обработка - това дава висококачествен бамбуков пълнител.

Ръководство за употреба

трябва да изкривите одеялоМога ли да мия бамбуков продукт в автоматична пералня? Не само възможно, но и необходимо, защото модерна пералня е идеална за това. Независимо от това, за да не разваляте нещата, трябва да спазвате основните правила:

 • Не мийте бамбуков продукт при температура над 40 0С;
 • възможно е да се мие бамбук само с течен перилен препарат, за предпочитане специален - без разхлабени прахове;
 • по време на миене барабанът не трябва да се върти със скорост над 800 оборота, същото се отнася и за въртенето;
 • ако машината има режим на "двойно изплакване" - не забравяйте да я настроите, ако не, включете повторното изплакване ръчно;
 • Не избирайте режими на измиване (дори деликатни), ако програмата продължава повече от 1 час. Бамбуковите влакна не трябва да са прекалено дълги във вода.

Това бяха основните правила. Моля, прочетете ги отново и ги запомнете внимателно, тогава рискът от разваляне на бамбуковото одеяло ще бъде минимален. Сега даваме реда на действията, които трябва да се следват при пране на такова одеяло в автоматична или полуавтоматична пералня.

 1. Трябва да сте сигурни, че одеялото влиза в барабана на пералнята.
 2. Проверете одеялото за повреди, ако някъде намерите дупки, ги зашийте.
 3. Сгънете бамбуково одеяло и след това го навийте на руло.
 4. Извадете кюветата с прах от пералнята и я изплакнете под течаща вода. В машината не трябва да има остатъци от прах от предишното пране.одеяло от бамбук
 5. Поставете кюветата на място и изсипете течни средства в нея.
 6. Изберете подходящия режим на измиване. Ако имате проблеми с избора, прочетете публикацията Функции и режими в пералнята.
 7. Сега можете да измиете одеялото, но не забравяйте да настроите режима на двойно изплакване.
 8. Когато програмата приключи, отворете люка и почувствайте одеялото, вероятно при 800 оборота в минута няма да изтръгне нормално - повторете въртенето.
 9. Изсушете одеялото правилно. Прочетете как да направите това

Важно! Когато миете одеяло от бамбук в автоматична пералня, не го хвърляйте в барабана с бучка; след това смачканият продукт е по-труден за изправяне.

ръчно

Е, какво става с миенето на ръце? Можем да зарадваме почитателите на нежното миене на ръце, казвайки, че бамбуковите одеяла съвсем обикновено носят измиване на ръцете, основното нещо, отново, е да направим всичко както трябва. Бамбуковите одеяла се мият без накисване и интензивен механичен стрес, с други думи, такъв продукт не трябва да се търка и „крещи“ с ръце.

Не мийте в гореща вода. Оптималната температура ще бъде 40 0S. Не изсипвайте течен прах директно върху одеялото. Първо трябва да излеете топла вода в леген или вана, след това да разтворите течния препарат за миене на ръце в него и след това да поставите одеялото от бамбук. За ръчно пране на бамбукови предмети е подходящ само специален течен прах. След като измиете одеялото, леко го извадете и можете да започнете да изсъхвате.

Съвети за изсушаване на продукта

И накрая, нека поговорим за изсушаване на бамбуково одеяло. Между другото, ако бамбуковото одеяло не е изсушено правилно, пълнителят му ще стане на бучка и тогава ще трябва да положите много усилия, за да го възстановите (ако изобщо се получи). Експертите в това отношение дават съвсем адекватни и недвусмислено тълкувани съвети.

Внимателно разстелете мокрото одеяло и го поставете върху равна повърхност. Домашното сушене е най-подходящо за това. Одеялото трябва да се изсушава на добре проветриво място и за предпочитане на балкона или навън на сянка. Не трябва да разпръсквате одеялото под палещото слънце, това само ще навреди на бамбуковия продукт. Не бива да окачвате одеяло на линия за дрехи, тъй като пълнителят в този случай ще бъде събран заедно.

Докато изсушавате одеялото, е необходимо периодично да го биете и разклащате малко, така че пълнителят да се разхожда равномерно и отново да не се разпада на бучки. Това не означава, че трябва да стоите близо до одеялото няколко часа подред. Достатъчно е да приближите бамбуковото одеяло около 1 път на час, разклатете и го обърнете и тогава той ще изсъхне нормално.

За ваша информация! Ако сушите одеяло от бамбук у дома, тогава можете да поставите нагревател на вятърни турбини наблизо. Просто не го поставяйте твърде близо.

За да обобщим, отбелязваме, че миенето на бамбуково одеяло както на ръка, така и в кола е не само възможно, но и необходимо. И трябва да направите това поне 1 път на 6 месеца, и за предпочитане 1 път на 3 месеца. В този случай вашите бамбукови пастелни аксесоари винаги ще бъдат чисти и свежи. И колко приятно ще бъде за хората, страдащи от алергия!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини