Всичко за пералните машини

Как да стерилизирате бурканите в съдомиялната машина

може стерилизацияПрез лятото и есента домакините се занимават с домашни работи. Не е необходимо да си припомняме колко досаден е този процес, затова мнозина се интересуват поне по някакъв начин да го опростят. Наскоро мрежата предлага стерилизиране на консерви в съдомиялната машина. Когато за първи път разбрахме за това, решихме, че подобно предложение не е нищо друго освен глупост, но като проучихме добре въпроса, преразгледахме позицията си.

Описание на процеса

След като разгледахме различни гледни точки, решихме сами да изпробваме този метод. Тук няма нищо сложно, основното е, че по време на измиването всички микроорганизми, които живеят в стъклени буркани, умират. Е, разбира се, не можете да използвате перилни препарати, защото дори незначителните им остатъци могат да съсипят цялата работа. Какво правим?

  1. Приготвяме буркани за стерилизация. Ако бурканите са много мръсни, те трябва да бъдат измити. Ако върху тях се е настанило малко прах, няма как да се притеснявате, миялната машина ще измие всичко. Също така проверете чиниите за чипс.
  2. Почистваме кюветата от остатъците от почистващи препарати, така че да не попаднат на стерилизираните съдове.
  3. Слагаме консервите в кошници по-плътни с вратът надолу.

Ако в резервоара на съдомиялната има сол, няма нужда да я изваждате оттам. В солена вода микроорганизмите ще умират по-бързо и при по-ниска температура.

  1. Затваряме вратата на съдомиялната машина, избираме програма, която включва измиване при най-висока температура, и започваме процеса.
  2. В края на програмата получаваме стерилизираните банки и започваме да се занимаваме с обществени поръчки.

Кои съдомиялни са подходящи?

Всичко изглежда звучи просто. Трябва обаче да се разбере, че успехът на процеса на стерилизация ще зависи от възможностите на съдомиялната машина. някоиСъдомиялни машини Bosch в състояние да мие съдове при температура 70-800В. Тази техника е доста подходяща не само за миене на съдове, но и за стерилизиране на консерви. Но не всички автомобили имат такива възможности. Автомобилите Electrolux, Leran, Flavia, Indesit и други, могат да затоплят предимно вода до температура 600С, а това очевидно не е достатъчно за стерилизация.

Отворете инструкциите за вашата миялна машина и разберете дали тя може да бъде стерилизирана. Ако тя се мие в интензивен или друг режим поне на 700C, не се колебайте да инсталирате консерви в кошници. Ако температурата на измиване е по-ниска с 10 или повече градуса, използвайте стари доказани методи за стерилизиране на консервите.

Има и съдомиялни машини с функция за стерилизация. Те директно посочват в инструкциите, че с тази техника могат да се стерилизират буркани, стъклени бутилки за деца и съдове за страдащи от алергия. Но искам да отбележа, че такива съдомиялни машини на руския пазар са много редки, така че трябва да се справите с обикновените.

Плюсове и минуси на този методможе стерилизация в ПММ

Вече споменахме, че тествахме този метод за стерилизация на консерви и установихме, че е доста добър. Може би, разбира се, не е перфектно, но не е лошо. Този иновативен метод за стерилизация има редица предимства.

  1. Ефектът от стерилизацията е невероятен. Банките успяха напълно да дезинфекцират, така че заготовките в тях добре оцеляха през зимата. От 40 консерви с краставици, по неизвестни причини, само 3 бяха мътни.
  2. Процесът на стерилизация протича автоматично без участието на ръчен труд. Докато банките се стерилизират, можете да направите нещо друго.
  3. Висока производителност. Цяла планина от консерви и буркани се разбива в съдомиялната машина. Всички те са стерилизирани едновременно.
  4. Уважение към ястията. Когато стерилизирате с ръцете си поне един буркан и го накълцате по време на "жонглирането" над врящ тиган. Съдомиялната машина се стерилизира без бой и това е някакъв вид, но спестяващ.

Този метод има и недостатъци и, разбира се, ще ги споменем. Първо, отнема време. Ако трябва да стерилизирате 7-10 буркана, тогава е по-добре да го направите ръчно. Прекарвайте по-малко време, Но ако трябва да стерилизирате големи обеми стъклени контейнери, тогава е по-добре да дадете "дланта" на съдомиялната машина.

Второ, този метод не се прилага на всяка машина. Вече говорихме за това и това е абсолютен минус. И трето, как да стерилизирате в съдомиялна машина, ако вършите домашна работа в страната? Разбира се, можете да плъзнете оборудването към вилата, но при липса на водоснабдителна система ще бъде проблематично да се свържете.

И така, какъв извод направихме от тази история? Стерилизацията в съдомиялната машина, макар и не във всички случаи, е възможна и наистина може да улесни живота на домакинята. За да овладеете процеса, ви трябват не повече от 10 минути и можете да спестите с добър сценарий от 40 минути до 1 час. Затова опитайте смело и споделете впечатленията си в коментарите. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини