Всичко за пералните машини

Как да премахнете маншета на люка на пералнята

как да свалите маншетаПодмяната на уплътняващата дъвка на пералня на пръв поглед може да изглежда проста. Въпреки това, не всеки може да се справи лесно с тази задача лесно и бързо, затова решихме да опишем подробно процеса как да извадите маншета от барабана, тъй като вече на този етап могат да възникнат трудности.

Извадете скобата

Преди да започнете ремонта, закупете оригинална резервна част за вашия модел пералня. Уплътнителната гума може да бъде закупена както в сервиза, така и в интернет. Внимавайте, когато отписвате серийния номер на машината, за да не допуснете грешка при покупката. Новият маншет трябва да е мек и гъвкав.

Подгответе се за ремонт и не забравяйте да изключите оборудването от електрическата мрежа. За работа ще е необходима плоска и къдрава отвертка. Първата стъпка е да премахнете задържащата метална или пластмасова скоба от гумения маншет на люка. На всички машини това се прави почти едно и също:

 1. намерете ключалката или пружината на скобата, която е пръстен, облечен по контура на гумено уплътнение;

  В повечето случаи такава пружина се намира в долната част на люка на пералнята или отстрани в областта на ключалката.

 2. с плоска отвертка издърпайте пружината към вас и я разхлабете. Ако има винт, тогава го развиваме, пластмасовата скоба се държи чрез ключалки, които се отварят, ако и вие ги дърпате към себе си;
  махнете скобата на люка
 3. Сега извадете пръстена, като го извивате леко с отвертка;
 4. разкачете металния пръстен на отвора за подаване на вода и го издърпайте от седалката;
 5. след това извадете гумения маншет от люка и го пъхнете вътре в барабана;
  пълним маншета вътре
 6. Сега трябва да обърнете внимание на триъгълната маркировка, която трябва да бъде върху еластична лента и барабан. Етикетите трябва стриктно да съвпадат, ако някой от етикетите липсва, тогава го маркирайте сами. В бъдеще това ще помогне да поставите уплътняващата дъвка на барабана на пералната машина.
  марка на маншета

Премахваме фасадата

За да премахнете напълно маншета от барабана, ще трябва да разглобите предната част на шайбата. Това става в следния ред:

 • свалете капака на корпуса, като развиете болтовете отзад на машината;
 • издърпайте контейнера за прах, под който болтовете, които държат фасадата, се развиват;
 • с помощта на отвертка с плосък нож отворете ключалките, върху които лежи контролния панел, внимателно го издърпайте и поставете панела отгоре на кутията, за да не се намесва;
 • след това отстранете долния пластмасов панел и след това отстранете болтовете по периметъра на предната част;
 • след това ще бъде възможно да премахнете предната част на кутията, осигурявайки достъп до вътрешната страна на маншета.

анализ на пералнята

За ваша информация! На някои модели перални машини, например, Indesit, Samsung, AEG, можете да направите, без да премахвате предната част на калъфа. Ще бъде достатъчно само да развиете и премахнете горния капак.

Демонтирайте гумата

Последната стъпка е да извадите гърба на маншета от люка на барабана. За целта махнете фиксиращата скоба. Това се прави по същия начин, както описахме премахването на външната скоба. Трябва ви само плоска отвертка. След като извадите скобата, можете ръчно да извадите маншета от люка на пералнята.

И това е всичко, както казват „да се счупи - да не се строи“. Най-трудното за начинаещ ще бъде обратният процес, когато трябва да поставите нова уплътняваща дъвка на седалката. Прочетете за това в статията, как да сложа маншет на барабан, А за тези, които не са разбрали какво да правят или нюансите са важни, гледайте видеото по-долу.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини