Всичко за пералните машини

Как да премахнете лагера от барабана

лагери в барабана на пералнятаДрънкалката, която се появи, докато пералнята работеше с пълна скорост, изтичането на вода в долната част на машината може да показва необходимостта от подмяна на лагерите. На начинаещ ще бъде трудно да премахне този важен детайл в пералня, тъй като това ще изисква известно умение. Като начало си струва теоретично да проучиш този процес и едва след това да приложиш всичко на практика, да оцениш възможностите си.

Готварски инструменти за работа

За да премахнете лагера от барабана на пералнята, не се изискват специални специални инструменти, с изключение на пулъра, внимателно вдигайки лагера и го изваждайте от вала. Като цяло е достатъчно да имате набор от прости инструменти, които повечето мъже имат във фермата. В зависимост от конкретния модел и марка на машината, може да се наложи:

 • отвертка;носеща макара
 • клещи;
 • гаечни ключове (17 и 19 мм)
 • ключодържатели с размери от 7 до 13 мм;
 • гумен чук;
 • 6 мм шестоъгълник;
 • уплътнител и грес (например, силициева фетска грес или литол-24 грес);
 • длето;
 • гребец.

Не бързайте да закупите теглич, уверете се, че лагерът не се нуждае от смяна, в противен случай не е страшно, ако повредите клетката му с чук. Ако не можете да направите без теглич, вземете универсален теглич, който отговаря на различни размери на лагерите, той ще ви бъде полезен в бъдеще.

Изваждаме резервоара от колата: инструкция

Работата по инсталирането на резервоара и барабанът започва с затъмнението на машината, също не забравяйте да затворите крана, за да доставя вода на машината. За да извадите барабана, трябва да разглобите корпуса на пералната машина. За да направите това, трябва:

 1. Паркирайте машината така, че да има свободен достъп до нея от всички страни.
 2. Махнете горния капак на машината, като отвиете два болта на главата на Phillips отзад за тази цел.
  анализ на пералнята
 3. Извадете тавата с прах и балсама.
 4. Развийте болта, разположен под тавата.
 5. Извадете долната предна част на тялото на машината.
 6. Извадете още два болта, разположени отдолу.
 7. Извадете скобата от люка и отстранете гумения маншет от тялото.
  маншет на пералнята
 8. Докато натискате заключващото устройство за люк на покрива, изключете предната част на корпуса.
  анализ на пералнята
 9. Сега развийте гърба на тялото на машината
 10. Свалете колана.
 11. Намираме и изключваме проводниците от нагревателния елемент.

  Важно! Като изключите окабеляването и другите елементи, фиксирайте правилното им местоположение на камерата, това ще улесни монтажа на оборудването.

 12. Изключете тръбата от помпата към резервоара.
  анализ на пералнята
 13. Отстранете противотежестите.
 14. Развийте двата болта, придържащи двигателя, извадете го.
 15. Извадете амортисьорите и пружините, държащи резервоара.
 16. Сега можете да вземете резервоара.

За ваша информация! За по-ефективно отвиване на ръждясалите болтове се използва грес, например WD-40 грес.

Излизането на резервоар от колата не е толкова просто, опитахме се да изброим основните стъпки по този въпрос. По-подробно извличането на резервоара и барабана е описано в статията Как да разглобявате резервоар.

Извадете лагера

Издърпайки резервоара с барабана навън, пристъпваме към неговия анализ и директното отстраняване на лагерите. Ако гресът е изтекла върху капака на барабана, това потвърждава необходимостта от подмяна на уплътнители и лагери. И така, резервоарът се състои от две взаимосвързани части. Връзката може да бъде залепена или с болтове. Лепилната фуга трябва внимателно да се трие. По-лесно в това отношение, болтове. Когато резервоарът ще бъде разглобен на две части, изпълнете следните стъпки:

 1. Развиваме шайбата на барабана със специален ключ "звездичка" или със длето и чук.

  Забележка! Болтът се разхлабва доста трудно, така че трябва да имате висококачествен инструмент и да действате много внимателно, за да не го нарушите.

 2. С razvatelnym движения извадете шайбата от барабанния винт, а под него е лагерът.анализ на барабан на пералня
 3. Избиваме барабана на барабана навътре, като по този начин разделяме резервоара и барабана на пералната машина.Можете предварително да смените вала на стария, така че родният вал да не бъде повреден от удари с чук. Има вътрешни и външни лагери на барабана.
 4. При поставяне на метален прът под надпреварата на лагера е необходимо да го избиете с чук в кръг. Можете да използвате специален теглич за лагери.

Носещата теглилка ви позволява да я свалите достатъчно бързо, като същевременно не повредите клетката. Това може да се наложи в случаите, когато лагерът е непокътнат и валът, на който седи, е повреден. Формата на теглича може да бъде различна, още повече, че в продажба има огромен брой от тях. За да извадите лагера от барабана на машината, ви е необходим теглич, лапите на който имат форма, която при издърпване на лагера би натоварила само вътрешната раса на лагера, натоварването на външната раса трябва да бъде минимално.

Обикновено премахват първо малък лагер, а след това голям. Уплътненията се отстраняват преди лагерите; разумно е да се разменят с тях. Това е всичко, лагерите са премахнати, сега можете да инсталирате нови компоненти и да сглобите машината в обратен ред. Когато монтирате нови маслени уплътнения и лагери, не забравяйте да ги смажете, за да предотвратите навлизането на вода. В допълнение, смазването ще намали триенето между машинните части, което ще удължи експлоатационния му живот.

ЗАБЕЛЕЖКА! Когато купувате нов лагер, погледнете точната му маркировка, която се прилага към вътрешната раса. Така че купувате лагер, подобен на стария.

Струва ли си да сменя лагерите?

Когато се появят първите признаци на повреда в лагера, трябва незабавно да помислите за ремонта на машината. По-нататъшната му работа може да доведе до по-сериозни разрушения, например деформация на кръста, замяната на която ще струва много повече. Ако повредата на лагерите доведе до изтичане на вода, нагревателният елемент може да изгори и електронната система в този случай ще трябва да се сбогува с машината завинаги.

Когато лагерът се счупи, не трябва веднага да се паникьосвате и да мислите за големите разходи за ново оборудване. Дори ремонт в сервизен център ще струва не повече от 2000 рубли, а ако го направите сами, той е няколко пъти по-евтин. Подобен детайл, заедно с уплътненията на пералнята се чупят доста често. Някои експерти казват, че те трябва да се подменят на всеки 5 години или поне да се смазват.

Така че, ако процесът на отстраняване не беше напълно ясен, гледайте видеоклипа за това как да смените лагера в пералнята.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Молодечно Molodechno:

  Супер! Всичко е ясно. Сега можете да промените.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини