Всичко за пералните машини

Как и какво да смазваме лагера в пералнята

лагерна гресШумът, идващ от пералнята след известно време на употреба, може да е резултат от износване на лагерите. Може би все още няма разбивка, но не затягайте смазването на толкова важна част. Навременното смазване на лагерите и главно маслените уплътнения ще удължи техния експлоатационен живот. Трябва обаче да знаете как да ги смажете и как да го направите.

Изберете смазка

Има няколко вида грес, които се използват за лагери и уплътнения. Всички те имат различни свойства и затова трябва да изберете внимателно. Гресът трябва да отговаря на следните изисквания:

 • трябва да са устойчиви на влага. Маслено уплътнение е уплътнител, който се носи на лагер, който се върти на вала, така че водата да не прониква в лагера. Следователно, мазнината по жлезата не трябва да се мие с вода по време на работа.;
 • да са устойчиви на топлина. Когато водата се нагрява до висока температура и валът се нагрява по време на бързото въртене на барабана, кутията за пълнене и лагерът също се нагряват, гресът не трябва да губи свойствата си, в противен случай водата ще попадне вътре в лагера;
 • трябва да са подходящи за гума и да не са агресивни. От некачествена грес маслените уплътнения могат да „задъбит“ или обратно, да станат много меки, в резултат на това стегнатостта е нарушена;
 • трябва да е дебел. Мазнината не изтича по време на работа.

Важно! Автомобилните лубриканти, като Litol-24, Azmol и други, е по-добре да не се използват. Те са изключително неефективни и много скоро ще трябва да смените лагерите в пералнята.

В сервизните центрове за смазване на маслени уплътнения най-често използват:

 • AMPLIFON - Водоустойчива грес от Италия, произведена от MERLONI.
  AMPLIFON грес
 • Anderoll, специален лубрикант, препоръчан от производителите на Indesit, се продава в буркани от 100 g или спринцовки с двойно обслужване.
  грес Anderoll
 • STABURAGS NBU 12 е друга грес, която също е устойчива на вода и топлина.
  STABURAGS NBU 12 грес
 • ЛИКВИ МОЛИ "Silicon-Fett" - силиконова грес от Германия, продавана в туби от 50 грама, доста скъпа, но ефективна за смазване на маслени уплътнения.
  Мазнина LIQUI MOLY Silicon-Fett
 • Huskey Lube-O-Seal PTFE Grease - водоустойчива грес, подходящ както за лагери, така и за маслени уплътнения.
  Huskey Lube-O-Seal грес

Лагери или маслени уплътнения?

Въпросът как да смажете лагера в пералнята, малцина задават въпроса, вярвайки, че това не е необходимо. Повечето хора купуват нов комплект лагери и уплътнения, а по време на монтажа смазват само кутията за пълнеж и втулката. Що се отнася до лагерите, те обикновено вече са смазани.

Ако лагерите са закупени в магазин, който поръчва оригинални резервни части във фабриката, тогава можете спокойно да поставите такива лагери в пералнята. При лагери със съмнително качество е по-добре да се актуализира смазочният материал; в повечето случаи в тях се полага евтина смазка с ниска ефективност.

Следователно, отговорът на въпроса какво трябва да се смазва, лагери или уплътнения, това е всичко. Основното е, че това е една смазка, смесването на различни смазочни материали е неприемливо. В този случай е по-добре да смажете само уплътнението с масло и втулката.

Извадете резервоара

Сега нека поговорим за това как да смазваме такива важни части на шайбата. Веднага ще ви предупредим, че този процес отнема много време, тъй като ще отнеме почти пълно разглобяване на машината, за да извадите резервоара с барабана. Преди да започнете работа, изключете машината от водоснабдяването, източването и електричеството и след това я настройте така, че да е достъпна от всички страни. Подгответе отвертки и клещи, след което продължете според инструкциите:

 1. свалете горния капак на кутията, като развиете два болта отзад;
 2. издърпайте контейнера за прах;
 3. изключете контролния панел, като изключите проводниците от платката;
 4. извадете маншета с прорезна отвертка, за това е досадно да огънете пружината и да премахнете фиксиращата скоба и да поставите краищата на маншета в барабана;
  анализ на пералнята
 5. извадете долния панел на шайбата, който се опира на ключалките;
 6. развийте болтовете, държащи предния панел, обикновено те са разположени зад приемника за прах, под долния и горния панел;
 7. премахнете предната стена на машината;

  Важно! Не забравяйте да изключите проводниците, преминаващи от устройството за управление към устройството за заключване на люка.

 8. изключете от резервоара всички тръби, проводници от нагревателя, помпата, двигателя и сензорите;
 9. премахнете горния панел, като го развиете от корпуса, както и развийте превключвателя за налягане от панела и отстранете проводниците;
 10. развийте горната и долната противотежест и ги отстранете;
 11. проверете дали всички тръби и проводници са изключени от резервоара;
 12. развиваме амортисьорите и изваждаме резервоара от пружините, поставяме го с макарата нагоре;
  резервоар за перална машина
 13. свалете колана от двигателя и шайбата и след това развийте двигателя.

В хода на тази работа е възможно да се фиксират стъпките върху камерата. Снимките ще помогнат за правилното сглобяване на пералнята, без да обърквате връзката на проводниците и тръбите.

заключава

След като извадите резервоара от пералнята, го огледайте. Тя може да бъде сгъваема или неразделна. Фиксирани резервоари са открити на Hotpoint-Ariston и други. За да стигнете до лагерите в такъв резервоар, ще трябва да го видите по протежение на ставния шев. Ако направите това много внимателно, можете да свържете половинките назад с болтове и уплътнител.

Половинките на сгъваем резервоар са свързани с болтове и специални ключалки. След като резервоарът е разглобен, трябва да чукнете лагера от седалката, подробна инструкция за това е предложена от нас в статията Как да премахнете лагера от барабана.

След като извадите лагерите, ги огледайте за повреди. Обикновено пералнята се демонтира, когато лагерите вече са в ред, е малко вероятно някой да разглоби оборудването, за да провери смазването и да смаже частта. Така че, ако лагерът е повреден, тогава е необходимо да се закупи комплект от нови лагери и уплътнение на маслото, което е разумно незабавно да се замени.

Ако лагерът все още може да работи, той трябва да бъде смазан. Първо се почиства от мръсотия с проникваща грес WD-40 и се избърсва с чиста кърпа, след което се смазва. В сгъваем лагер със скалпел махнете защитния капак и поставете мазнината. Смазването на неразделим лагер е малко по-трудно, но е възможно видеото по-долу да покаже как да направите това.

Ако новият лагер може да не е смазан, маслото трябва да бъде смазано. Мазнината се полага равномерно върху вътрешния пръстен, който е в пряк контакт с втулката. След монтажа на лагерите се монтира маслена уплътнение. Всички части на пералнята са сглобени в обратен ред.

Както можете да видите, процесът на смазване на лагери и уплътнения е прост, но за да стигнете до самите части, ще трябва да свършите много работа. Ето защо най-често с такава работа се обръщат към професионален майстор. Но ако имате време и желание за работа, направете ремонта сами, късмет!

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Като цяло забавно: за да смажете само лагера, ще трябва да видите резервоара. Защо производителят не е направил лесен достъп за смазване?

  • Граватар Нерди всезнайко:

   Защото по този начин ще спечелят повече пари. Всъщност никой оторизиран сервизен център няма да предприема такива ремонти. Или го направете сами, или се обадете на майстор, който не дава гаранция, или купете нова пералня.

 2. Граватар Руслан Руслан:

  Именно заради този лагер трябваше да си купя нова шайба. Затова го правят и след ремонт. Въпреки че ми предложиха да изрежа и подменя лагера. Никой обаче не даде гаранция. Самите майстори признаха, че след такъв ремонт резервоарът често започва да изтича.

 3. Граватар Алекс Алексей:

  С тази технологична верига няма смисъл да смазвате лагерите, докато те не се счупят. Авторът явно продава смазочни материали.

 4. Граватар Евгений Юджийн:

  Какво да направите, ако барабанът се върти здраво дори на ръка?

  • Граватар Андрей Андрю:

   Свалете задния капак на пералнята, свалете колана от мотора и шайбата, проверете отново без мотора. Ако също е здраво - лагери. Ако не, моторът.

 5. Граватар Александър Александър:

  На дрейфа (вертикален) не е необходимо да изваждате резервоара и да разглобявате цялата машина, само страничните стени. Развийте главините и ги заменете с нови.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини