Всичко за пералните машини

Как да разглобявате пералня Zanussi

анализ на пералнята ZanussiПочти всеки ремонт на пералнята Zanussi е свързан с нейното разглобяване, тъй като огромната част от детайлите са скрити вътре в кутията. Ясно е, че далеч от пълното разглобяване не винаги се изисква, често е достатъчно просто да премахнете горния капак или задната стена и сега, една счупена част вече е пред очите ви. Но какво да направите, ако се изисква ремонт на кръстовище или лагери или още по-лошо е необходимо да смените резервоар? В такива случаи ремонт може да се извърши само чрез напълно разглобяване на пералнята Zanussi. Как да направите това, нека да го разберем!

Кой инструмент ви трябва?

Няма да „бием около храста“, но веднага ще продължим с подготовката, защото разглобяването на пералната машина Zanussi с 5-килограмов барабан не работи „с кондо“. Първо трябва да съберем всички необходими инструменти. Не трябва да има проблеми с това. Достатъчно е да ровиш в гаража, да се задълбаеш в килера и всичко, което трябва, е:

 • комплект отвертки (можете да завинтвате с комплект глави от различни конфигурации);инструменти за разглобяване на машини
 • набор от клавиши (ще ви трябват различни клавиши, включително клавиши за позвъняване);
 • отвертка с комплект глави (главно 7 и 8 мм);
 • клещи (големи и малки);
 • малки клещи;
 • носеща теглилка;
 • акари;
 • WD-40 течност
 • чук;
 • шило;
 • маркери от няколко цвята.

Както можете да видите, инструментът е прост, можете да получите всичко това без затруднения, така че по-нататъшното обсъждане на този въпрос е безсмислено. Единственото, което бих искал да отбележа, е да вземам само висококачествени инструменти. Развивайки крепежните елементи с китайски ключове, най-вероятно откъсвате краищата им и след това добавяте работа към себе си. Ако няма нормални ключове, попитайте съседа си за времето на ремонта или купете съветски ключове от боклуци - няма да съжалявате.

Влизаме в пералнята

Изглежда, че е по-лесно да влезете в тялото на пералнята Zanussi и да видите какво се намира там, да изучите, така да се каже, структурата му на практика. Но там беше. Случаят със стари перални машини от тази марка е разглобен доста труден.

Горният капак може да се сваля без проблеми, вземете дръжка с 8 мм глава, развийте двата болта, хванете капака, преместете го малко към вас и след това нагоре - нищо особено. Но това не може да се каже за премахването на задната стена на машината Zanussi. Корпусът на пералнята Zanussi има една сериозна характеристика - няма разглобяеми странични стени. Какво означава това?

За перални машини на повечето марки устройството за корпус предполага наличието на пет или шест елемента:

 1. горен капак;
 2. дъно;
 3. задна стена;
 4. предна стена;
 5. лява странична стена;
 6. дясна странична стена.

За ваша информация! Някои модели перални машини нямат табла или капак, покриващ дъното на корпуса.

В пералнята Zanussi устройството е необичайно, тъй като случаят с този „домашен помощник“ (с изключение на горната и долната част) е разглобен на две големи половини:

 1. предна стена, половината от лявата стена и половината от дясната стена на корпуса;
 2. задната стена, половината от лявата стена и половината от дясната стена на корпуса.

как да разберем тялото на машина на Зануси

За да стигнем до повечето от необходимите части, например двигател, задвижващ колан, дренажна тръба, трябва напълно да премахнем задната половина на корпуса. Как да го направя?

 • Преместваме пералнята Zanussi до мястото, където ще бъде удобно да се работи.
 • Изключваме два или три (в зависимост от модела) винтове, които са разположени в долната част на задната стена на корпуса.
 • Свалете горния капак на машината, както е описано по-горе.
 • Сега изследваме страничните стени и откриваме пластмасови тапи върху тях. С помощта на шило сваляме щепселите.
 • Намираме винтове под щепселите и ги развиваме.
 • Отидете на върха на делото. Ако погледнете в горната част на кутията без капак, тогава доста голяма метална плоча, осигуряваща укрепване, веднага ще ви хване окото. В краищата на табелата намираме винтовете, придържащи гърба на кутията, те трябва да се развият.
  развийте винтовете, придържащи гърба на кутията
 • Последният елемент, който ни пречи да премахнем гърба на корпуса на пералнята Zanussi, е пластмасов монтаж. Върху него е монтиран насипен клапан с две дюзи. Няма нужда да изваждате дюзите, издърпайте целия монтаж, като внимателно извивате пластмасовите ключалки с плоска отвертка.
  премахнете пластмасовия монтаж за клапана и дюзите
 • Сега просто трябва да обиколим пералнята отзад и да дръпнем гърба на кутията към себе си, тя трябва да се движи и да се движи назад. Премахваме гърба на кутията и очите ни отварят живописна гледка към вътрешността на пералнята Zanussi.

За да преместите по-бързо гърба на шасито, го преместете отстрани.

Демонтаж на основните компоненти

Премахвайки гърба на пералнята Zanussi, значително улеснихме задачата да премахнем основните й компоненти. Сега можем да развием и извадим много за ремонт и нищо няма да ни навреди. Какви части са свободно достъпни?

 1. Барабанна ролка и задвижващ колан.
 2. Задна противотежест
 3. Двигателят на пералнята.
 4. Антивибрационни стелажи
 5. Нагревателен елемент (десет).
 6. Датчик за температура.
 7. Всмукателен клапан с дюзи.
 8. Изпускателна тръба и помпа.
 9. Два превключвателя за налягане.
 10. Шумен филтър.
 11. Помпа за поливане (използва се за принудително впръскване на вода в резервоара по време на пране на нещата).

основните компоненти на пералната машина Zanussi

Започваме следващия етап на разглобяване на пералнята Zanussi с факта, че премахваме проводниците от нагревателя (той е разположен под ролката на барабана), двигателя, изваждаме сензора за температура от резервоара. След това извадете проводниците от превключвателите за налягане. Те са разположени в горната лява част на корпуса на машината и помпата, която се намира в долната лява част. Извадете жицата от входящия клапан. След това ще направим много полезно нещо, развийте задната противотежест, за да може по-късно да издърпаме пералнята по време на ремонта. Той държи на 4 болта.

Внимание! Всички проводници, които премахвате, трябва да бъдат маркирани с многоцветни маркери и етикети на хартия, така че да не объркате нищо по-късно. В края на краищата, електротехниците на перална машина Zanussi може да изглеждат сложни за начинаещ.

свалете задвижващия ремък

Свалете задвижващия ремък. С едната ръка държим колана, а с другата завъртаме барабана. Коланът лесно ще слезе. Извадете скобите от тръбите и ги издърпайте. Взимаме дръжка с 8 мм глава и развиваме двата болта, които държат пералния двигател Zanussi отпред, след което развиваме още два винта отзад. Развийте крепежните елементи, дръжте двигателя отдолу с една ръка, а втората леко бийте върху шайбата си - моторът ще бъде свален.

Сега изваждаме нагревателния елемент. Развийте гайката, разположена между нейните контакти. Натиснете леко върху него и след това вземете нагревателя от контактите и много внимателно, като го завъртите отстрани, започваме да се дърпаме върху себе си. Тук е важно да не прекъснете един от контактите, в противен случай ще трябва да смените десетте.

премахваме десет от пералнята

След това извадете багажника. От една страна, те опират на един вид пластмасови пръти, а от друга - на обикновен винт. За да премахнете стъблото, е необходимо да вземете главата с 14 мм, да поставите ръка върху стъблото и да поставите главата на капачето му. След това трябва да вземете предната част на пръта с клещи и да я издърпате към себе си, като държите резервоара - закопчалката ще изскочи. Развийте багажника от дъното и го отстранете отстрани. С втория багажник правим същото.

премахване на стелажи

Изваждаме превключвателите за налягане от каналите, отстраняваме скобите от тръбите за пълнене и ги отстраняваме заедно с пълнещия клапан. Изключваме помпата за поливане, изключваме маркуча от нея. Сега нека разгледаме купето на колата през горната част. На горната стена на резервоара виждаме малка дюза-ботуш, внимателно я изваждаме. Какво следва?

 • Отиваме отпред. Отворете люка на пералнята Zanussi. Хващаме ръка за горната част на гумения маншет на люка и леко го дърпаме към себе си.
 • След това извиваме пластмасова скоба с плоска отвертка и плъзгаме в кръг, докато намерим резето. Изключете ключалката и извадете скобата.
 • Тъй като имаме перална машина Zanussi с поливане и голям товар, това означава, че в горната част на маншета има вход, към който е свързана тръбата за поливане. Отново вземете горната част на маншета и го издърпайте.
 • Отстранете скобите на тръбата и самата тръба.

След това отново обиколете колата отзад и развийте шумовия филтър. Сега в случая имаше само резервоар с барабан, окачен на две пружини, пред контролния панел, филтър за боклук, UBL и люка. Заключващо устройство за люк на покрива а самият люк може да бъде лесно отстранен, можете да прочетете за него в специална статия, така че няма да се спираме на това по-подробно. Всеки може да развие кошчето за филтър, но могат да възникнат трудности с контролния панел.

Как се премахва контролния панел? Обикаляме пералнята отпред, изваждаме приемника за прах от нишата. Развийте винтовете, разположени зад тавата. Развийте още два винта над панела. След това внимателно извадете контролния панел с плоска отвертка и го извадете.

Бъдете изключително внимателни, снопът от проводници пасва на контролния панел, те не могат да бъдат откъснати.

Като махнахме всичко възможно и проучихме по време на разглобяването устройството на пералнята Zanussi, оставихме тялото на пералнята с резервоар и барабан, окачен на две пружини. Ако искаме цялостно разглобяване, трябва да извадим резервоара от пружините и след това да го отделим.

Пълна демонтаж

С помощта на приятел извадете резервоара от пружините и го издърпайте от пералнята. Да направите това заедно е много просто, но сами можете да разкъсате пъпа. Изключете предната противотежест и я извадете. Поставихме резервоара с люка надолу върху равна повърхност, така че да имаме пълен достъп до ролката на барабана. След това изпълняваме следните действия.

 1. Заключете ролката, така че да не се превърта. Това може да се направи по всеки удобен начин, например, както е показано на снимката.
  блокирайте шайбата с клещи
 2. Вземаме шестостенна отвертка и се опитваме да развием болта, който се намира в центъра на шайбата. Ако това не се получи, можете да смажете болта, след това изчакайте малко и опитайте отново. Развийте болта, опитайте се да не счупите шестоъгълника.
 3. Взимаме ръце върху шайбата на барабана и, като я люлееме отстрани, издърпваме нагоре.
 4. След като махнахме шайбата, трябва да разглобим корпуса на резервоара на две части.

За ваша информация! Двете половини на тялото на резервоара на пералнята Zanussi се изтеглят заедно с дълги винтове, така че резервоарът му се счита за сгъваем.

 1. Взимаме отвертката и главата с 8 мм и от своя страна развиваме всички винтове, придържащи двата развийте винтовете, придържащи половинките на резервоараполовинки на резервоара заедно. Веднага след като свалите винтовете, резервоарът ще се подреди.

Лесно успяхме да премахнем предната част на резервоара, но гърбът все още е здраво закрепен към барабана чрез лагери, които от своя страна са монтирани на вала. Те трябва да бъдат отстранени с резервоара. Взимаме стар ненужен винт, който се вписва в резбата на вала (откъдето развихме болта, който държи шайбата) и го усукаме там. След това заместваме дървен блок и нанасяме леки удари върху винта през него с чук, докато гърбът на резервоара не слезе от лагера.

В резултат на това гърбът на резервоара остана в кулоарите, а ние все още имахме барабан отзад, който има кръст и вал. Той е с лагер и маслено уплътнение. Това, което следва, е най-трудното.

 • Удряме захващащите колела под лагера.
 • Създаваме напрежение, като постепенно усукваме резбата на теглича.
 • Напълнете щедро лагера с WD-40 грес.
 • Чакаме 30-40 минути.
 • Бавно развийте резбата допълнително и отстранете лагера, а след това и уплътнението на маслото.

За да обобщим, отбелязваме, че устройството на шайбата на марката Zanussi не изглежда толкова сложно, че да се доверите на демонтажа си на капитана. Можете сами да разглобите такава шайба, ако внимателно изучите инструкциите, дадени в тази статия. Дизайнът на машините Zanussi може да варира леко в зависимост от модела, но тези разлики не са значителни. Някои модели на машината, малко повече зареждане на барабан при някой модел, няма инжектиране и други подобни. Всичко това не ви пречи да изучавате инструкциите и да разглобявате първата си пишеща машина Zanussi „от зъбчето“. Успех!

   

18 коментара на читателя

 1. Граватар Андрей Андрю:

  Добро утро, бих искал да знам, но мога ли да отделя резервоара Zanussi, без да го извадя напълно?

  • Граватар Алекс Алекс:

   Не, няма да се получи.

 2. Граватар Ануар Ануар:

  Как да премахнете скобата на вратата на шайбата Zanussi 3102?

  • Граватар Павел Paul:

   Закопчава се с нитове. Опитайте се да изрежете краищата, стърчащи навътре с помощта на клещи. След това избийте остатъците от брадата отвън навътре. Ако това не помогне, те пробиха тези нитове навън, те са меки.

 3. Граватар Вера вяра:

  Добър ден Zanussi FE 1024N 2006 След няколко минути работа, той се изключва. Можете ли да ми кажете каква е причината?

 4. Граватар Александър Александър:

  Как да премахнете помпата с дренажна тръба в ZWI 1125?

 5. Граватар Иван Иван:

  Добър ден
  Кажете ми как да премахна контролния блок (предния панел)?

  • Граватар Иван Иван:

   Кажете ми как премахнахте контролния блок?

 6. Граватар Ина Инна:

  Как да разглобите люка на Zanussi ZWS685V, за да замените ключалката? 2 нита са наводнени и това е всичко.

 7. Граватар Оля Оля:

  Готин майстор! Благодаря, всичко е ясно. Благодаря ви Те го направиха.

 8. Граватар Женя Женя:

  Къде е филтърът за източване в Zanussi ZWF71243W? Благодаря ви

 9. Граватар Владимир Владимир:

  Кажете ми как да премахна програмиста от Zanussi TA833V (вертикално изтегляне)?

 10. Граватар Юри жури:

  Добър ден Помогнете, моля!
  Съветвайте как да извадите резервоара от Zanussi FLS-1083 Pr.N.914204001 (1999). Нейният случай не е отделим, т.е. само горният капак се премахва и това е всичко. Трябваше да премахна всички окабеляване, платка и т.н. за да се увеличи максимално проходът за резервоара. Но да премахнете балансите не е възможно. Дори и да успеете да развиете болтовете, тогава пространството във вътрешността на кутията не е достатъчно, за да свалите предната пружина, а тя е цялата около обиколката. Само през върха - няма как. Няма кой да помогне.
  Възможно ли е да го поставите отстрани и да го освободите от амортисьорите и пружините? Ще троши ли страничната стена?

 11. Граватар Олег Олег:

  Здравейте, дъщеря ми счупи пластмасата с ключалката, капакът беше отворен, Zanussi TA 1033 V с горно зареждане. Мога ли сам да го поправя?

 12. Граватар Макс Max:

  Здравейте, на пералня с вертикално зареждане вал се счупи от лявата страна (на кръстовището с барабана). Мисля да го заварявам обратно, реално ли е? Много трудоемък процес - да извадите барабан от пластмасов корпус?

 13. Граватар Павел Paul:

  Защо барабанът чука по време на въртене? Модел FL904NN Zanussi.

 14. Граватар Иван Иван:

  Ключалката на ключалката на вратата е заключена. В машината няма вода, всичко работи, измиването беше рестартирано. Zanussi F 505.

 15. Граватар Светлана Светлана:

  Добър вечер Кажете ми как напълно да сваля маркуча от машината за вертикално зареждане Zanussi 1025, ако има помпа от едната страна и върхът е удебелен от другата. Дупката не се счупи като. Помощ

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини