Всичко за пералните машини

Демонтаж на перална машина с най-високо зареждане на Whirlpool

Демонтаж на перална машина с най-високо зареждане на WhirlpoolНе ремонтирайте пералнята Whirlpool без първо да я разглобите, особено ако е възникнала повреда в двигателя, помпата или електрониката. Трябва да знаете откъде да започнете и как да завършите, какви инструменти да използвате и как да не влошите ситуацията. Ще бъде по-лесно с монтирани отпред машини, тъй като в Интернет има много текстова информация и видеоклипове с подробни инструкции. Но собствениците на други перални машини не трябва да се притесняват - нашата статия ще ви помогне да го разберете. Основното нещо е да не експериментирате и стриктно да следвате дадения алгоритъм.

Подготвителна фаза

За да разглобите правилно пералнята Virpul с вертикално зареждане и да я стигнете до помпата, мотора или превключвателя за налягане, е достатъчно да извършите няколко действия. На първо място, трябва да извършите подготвителната работа, в противен случай има голям риск от наводняване на съседите, получаване на токов удар или накрая да съсипете машината. Говорим за необходимостта да не забравяме за следните точки:

 • изключете машината от електрическата мрежа, изключете водата и изключете от канализацията;
 • за усукване на свързващи маркучи и електрически проводник, като ги фиксирате върху кутията в специални канали;
 • да осигурите безплатен достъп до пералнята от всички страни, за което е желателно да преместите устройството от стената или да го преместите в празно помещение;
 • подгответе контейнер за събиране на източена вода;
 • разстилайте колкото се може повече парцали около и под машината.

Важно! Бъдете подготвени за факта, че в пералнята винаги има вода, която преди ремонта трябва да се източи на пода.

Сега остава да намерим предварително всички инструменти, необходими за анализа. Те включват нож за замазка, набор от отвертки, клещи, клещи, клещи с кръгъл нос, комплект глави за гнезда и гаечни ключове. Използвайте изолационна лента, ръкавици и резервни фиксиращи скоби. Подробно запознаване с техническото ръководство на потребителя за съществуващия модел Virpul ще помогне на работата. Едва след това можете да започнете да разглобявате устройството.

Извадете превключвателя за налягане и контролния панел

По-нататъшната последователност от действия зависи от крайната цел. Ако трябва да премахнете превключвателя за налягане или контролния панел, тогава горната точка на машината ще бъде началната точка. Инструкциите стъпка по стъпка са следните.Поставете шпатула в слота, за да премахнете панела

 1. Внимателно поставете шпатулата под таблото и я повдигнете, за да изтръгнете две пружинни щипки.
 2. Бавно издърпайте частта към вас.
 3. Ние проверяваме отворените селекторни превключватели и вентила за подаване на вода. Когато подменяте електронната платка, трябва да запомните местоположението на конекторите и проводниците.
 4. Разединяваме проводниците и захранващия кабел (за удобно разкачване на клемите и скобите е по-добре да използвате плоска отвертка или клещи).
 5. Изваждаме тръбата на датчика за ниво на водата.
 6. Развиваме двата закрепващи винта с подходяща глава или ключ.
 7. Изваждаме централния модул за управление.

Сега остава да изправите групата на проводниците и накрая да премахнете таблото за управление. За да не се объркате в бъдеще при повторно сглобяване, се препоръчва да снимате връзките и конекторите или да се погрижите за тяхното маркиране с химикалка от филц или електрическа лента. За да проникнете още по-дълбоко в пералнята Whirlpool, ще трябва да продължите започнатите манипулации.

Помпа и мотор

Когато крайната точка е помпа, стартиращ кондензатор или двигател, демонтирането започва от дъното на корпуса. За удобство и по-добра видимост машината е поставена на „гърба“. Тук е важно да не разрушавате електронната платка и да не причинявате късо съединение, което може да доведе до навлизане на остатъчна вода в машината. Ето защо, първо оттичаме остатъците през филтъра за отпадъци, а също така изцеждаме секциите на дозатора в приемника за прах. След това продължете съгласно следните инструкции:развийте винтовете, които държат страничната стена на корпуса

 • извадете ключалката на кръстовището и изключете маркуча за източване;
 • ние фиксираме капака с електрическа лента, фиксирайки го с кутията на машината;
 • бавно спуснете машината до задния панел;
 • вземете главата с 5/16 и развийте винтовете, задържащи задвижващия колан;
 • премахнете защитния корпус;
 • изключете конектора, свързан към електродвигателя;
 • свалете задвижващия ремък;
 • изберете 1/2 глава и отслабете опорите на двигателя;
 • извадете двигателя.

За да осигурите достъп до помпата, отстранете лявата стена на корпуса и проверете дренажната камера. След като изключите маркучите, тръбите и разхлабете скобите на помпата. Остава само да дръпнете частта към вас и да извадите помпата.

Изваждане на резервоара

В пералня с вертикално натоварване на пране барабанът също се отстранява по специален начин. За да стигнете до него, трябва да поставите шайбата на дъното и да махнете горния капак. Ако всеки може да се справи с първата, тогава за втората процедура е важно да прочетете подробните инструкции.

 1. Взимаме четвърт инчов гаечен ключ и развиваме винтовете на гърба, които държат кабела и защитния корпус.
 2. Отстранете защитата.
 3. Завиваме скобите, чрез които горната част е прикрепена към тялото.
 4. Плъзнете горния капак напред, докато се чуе щракване, като говорите за освободените ключалки.
 5. Повдигаме частта, като внимаваме издатините на задната стена да попаднат в специални канали на капака.
 6. Ние придържаме веригата за държане към държачите на тялото и капака.
 7. Пускаме последния гръб и се уверяваме в неговата стабилност.извадете резервоара

Сега преминете към директното отстраняване на вътрешния барабан. Притискаме раздели с плоска отвертка и изваждаме капака от резервоара. След това откачете дозатора за почистващ препарат и развийте крепежните елементи на смесителя с глава 7/16. Следващата стъпка е гайката на резервоара, която след завъртане по посока на часовниковата стрелка и почукване с чук се разхлабва и се отстранява. Ако задачата е да поправите външната част на барабана, отидете по-нататък:

 • намерете задвижващия вал;
 • отслабнете фиксирането и освободете вала от задвижващия блок;
 • развийте крепежните елементи на капака на помпата и я извадете;
 • премахнете предварително прикрепената верига, за да държите горния капак;
 • плътно затворете капака на машината;
 • върнете се в първоначалното положение един или два винта на задния панел;
 • внимателно спуснете машината до "гърба";
 • отворете капака на изпускателната помпа;
 • изключваме жицата от задържащия щипка;
 • изключете маркуча на помпата;
 • освобождаваме изпускателната помпа от задържащите винтове и отстраняваме;
 • последователно разкопчайте конекторите от кондензатора, задвижването, електродвигателя и скоростната кутия;
 • извадете скоростната кутия;
 • освободете основата на резервоара от кабелния сноп.всички важни детайли зад лявата странична стена

Повтаряме процедурата отново с отварянето на горния капак: поставете шайбата в първоначалното си положение, разхлабете задния винт и се върнете към вътрешното устройство. Тук изваждаме от резервоара всички маркучи, фиксирани върху него (тръба на сензор за налягане на въздуха, сбруя с проводници), изключваме окачванията и сачмените лагери. Остава само да положите малко усилия и да извадите външния резервоар.

След практикуването на отстраняване и изключване на помпата, превключвателя за налягане и всички нива на резервоара е лесно да разберете принципа на разглобяването и други вътрешни части на вертикалната пералня от Virpul. Препоръчва се само да запишете със записи или снимки всички предприети действия, за да не се загубите по време на повторно сглобяване. В допълнение към точността и последователността, трябва да се помни безопасността - тогава независимият ремонт на пералнята няма да доведе до трудности.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини