Всичко за пералните машини

Разглобяване на пералня Bosch

разглобяване на бош колиУ нас, както винаги, цените се покачват, а доходите на домакинствата или остават същите, или дори намаляват. В такава ситуация трябва да прибягвате до режим на спестяване и ако пералнята внезапно се счупи, това наистина е проблем номер едно.

Купуването на ново оборудване в условията на криза не е опция и освен това е скъпо да се ремонтира старо с майстор. Остава да поправите едно нещо със собствените си ръце, но за да оправите пералнята, първо трябва да я разглобите. Ще говорим как да направите това бързо и правилно.

обучение

Преди да разглобите пералнята, е необходимо поне накратко да разгледате нейния дизайн, да разглобите пералня машина Bosch и отбележете за себе си кои компоненти и възли ще трябва да бъдат премахнати, за да постигнете желаното. За да разглобите напълно пералната машина Bosch, ще трябва да разглобите:

 • задната метална стена на машината и горният капак, както и предните панели;
 • прахоуловител с кювета;
 • контролен панел;
 • електромотор, помпа, електрически нагревател;
 • шайби и задвижващ колан;
 • противотежести и амортисьори;
 • входен клапан, превключвател за налягане и тръби;
 • филтър за отпадъци и дюзи;
 • люк и UBL устройство;
 • накрая резервоар и барабан.

Но това все още е много далеч. Първо трябва да се подготвите за демонтажа качествено, така че, първо, да е удобно да работите, и второ, частите да не се загубят, защото е лесно да разглобите колата, но не толкова много, за да сглобите по-късно! Първо, подгответе малък набор от инструменти. Нуждаем се от: голям и малък чук, ключове и гаечни ключове с глави 6,8, 10,12, 14, 18 мм. Отвертка или приставка за отвертка със звездичка, както и отвертка с филипс и плоска глава. Също така трябва да подготвите фрези, шилове, клещи и цветни маркери, за да маркирате проводниците.

Приготвяйки всичко необходимо, ние изключваме шайбата от всички мрежи: електрическа, канализационна и водоснабдителна и след това я отвеждаме до мястото, където ще ни бъде по-лесно да работим с нея, където има много свободно пространство. Ако нямате къде да носите, можете просто да го извадите във входа на перона или да го оставите точно в апартамента, след като предварително сте поставили парцали под колата на пода.

Сега трябва да премахнем от пералнята всички стени и панели, които могат да пречат на разглобяването на пералната машина Bosch. Вземаме отвертка Phillips или звездичка (в зависимост от модела на машината на Bosch) и развиваме двата малки винта, придържащи горния панел (капак) на шайбата. След това преместваме панела назад спрямо тялото на машината и го изваждаме. Развийте няколко винта, придържащи задната метална стена и я извадете.

Изваждаме кюветата за прах и развиваме винтовете, които държат контролния панел (три винта близо до нишата за кюветата и два отгоре в края на кутията). Изваждаме контролния панел и демонтираме всички проводници.

издърпайте контейнера за прах

Внимание! Извадете контролния панел изключително внимателно, тъй като няколко сравнително къси снопа от проводници са подходящи за него. Издърпайте твърде силно - откъснете се!

Извадете долния тесен преден панел. Самият той е закрепен с ключалки и покрива със себе си боклучен филтър и крепежни елементи на централния преден панел. Развиваме винтовете на централния преден панел на пералнята на марката Bosch. След това, използвайки тънка плоска отвертка, намираме скобата, която закрепва маншета на люка, и я отстраняваме, като изключвате крепежните елементи. Напълнете маншета навътре и издърпайте предния централен панел.

къде е яката на люка

Премахване на основните компоненти

И така, какво имаме на този етап от разглобяване на пералнята Bosch? Виждаме, че след отстраняването на стените и панелите машината е изложила всички интересни за нас части и компоненти, остава само да ги разглобим правилно. Как да го направя, откъде да започна? Нека започнем отгоре.

 1. Веднага под горния капак виждаме метална лента, свързваща лявата и дясната стена на тялото на пералнята Bosch.Развийте винтовете и отстранете тази лента.
 2. С помощта на гаечен ключ от 14 мм развийте двата горни болта на противотежестта. Изваждаме противотежестта.
 3. По-рано извадихме прахообразна кювета и развихме кутията на дозатора, сега тя виси при нас, държана само от дюзи. Нашата задача е леко да преместим дозатора, да „пълзим“ под него и да махнем скобата, с която тръбата е прикрепена към дозатора. Той е изключен с клещи. По същия начин демонтираме разклонителната тръба към вентила за пълнене и изваждаме дозатора.
 4. В горната половина на тялото на пералнята Bosch можем да намерим превключвателя за налягане и тръбата, която води към него с проводници. В допълнение, там влиза мрежов кабел с интерферентен филтър. Изключете проводниците от тези части и внимателно ги извадете. Отгоре е всичко!

Сега развийте филтъра за прах и добавете вода. По добър начин това може да се направи в самото начало, но ако действате както ние предлагаме, нищо страшно няма да се случи. Водата може да изтече доста, така че заменете всеки контейнер или хвърлете повече парцали. След това развийте винтовете, придържащи пантата на вратата на люка, и отстранете вратата. Извадете двата винта, които са разположени отдясно на люка, за да издърпате заключващото устройство.

извличане на UBL

Важно! Проводниците са подходящи за блокиращото устройство на люка, те не могат да бъдат откъснати, затова извадете внимателно UBL.

Тръгваме отзад. Извадете тесния задвижващ ремък от шайбите и издърпайте проводниците от двигателя. Двигателят трябва да бъде свален. Взимаме ключ на 12 мм и изключваме винтовете на мотора. Натискаме двигателя напред и надолу, като едновременно държим дъното на ръката. Моторът трябва да се изплъзне безопасно.

изключете двигателя

Сега ще се заинтересуваме от долната част на тялото на пералната машина Bosch. Ако вашият модел няма палет, веднага можете да продължите да демонтирате помпата и дюзите. Ако има палет, тогава трябва да го развиете.

 • Поставихме пералнята на Bosch от лявата страна.
  постави колата отстрани
 • Развийте винтовете, придържащи тигана.
 • Изваждаме палета от пластмасовите щипки, но го правим внимателно, за да не разкъсваме проводниците на сензора за течове.
 • Изключваме проводниците на сензора за течове и отстраняваме тигана отстрани.
 • Изваждаме скобите от тръбата за източване и я изваждаме от помпата.
 • Изваждаме проводниците от помпата, след което развиваме и отстраняваме самата помпа.
 • Развиваме крепежните елементи, свързващи стелажите с тялото на нашата полуразглобена пералня.

Остават ни много малко. Развиваме предната противотежест, тя ще ни попречи да издърпаме барабана на барабана от пералнята. Изключете проводниците от нагревателя.

извадете проводниците от нагревателя

Докато няма да го пипнем. Сега просто трябва да премахнем пружините, върху които виси резервоарът с барабана и можете да приключите този етап на разглобяване на пералнята Bosch.

При новите модели перални машини Bosch нагревателният елемент е разположен отпред, а не зад резервоара, както много други автоматични шайби.

Извадете резервоара

След като извадихме всички важни и не много важни части от пералнята, можете да продължите да изваждате резервоара. Сега можете да извадите резервоара доста просто, защото ние го издърпахме от пружините, което означава, че той падна 30 см надолу. Взимаме краищата на люка и издърпваме резервоара с барабана върху себе си. Възелът трябва просто да изпадне през предната част.

извадете и разглобете резервоара

След това трябва да разглобим резервоара на пералната машина, за да проверим и заменим уплътненията с лагери. Пералните машини Bosch имат сгъваеми резервоари, така че не е нужно да режете нищо. Развийте няколко десетки винта и разглобете резервоара на две части. Освен това демонтажът и ремонтът на резервоара се извършват точно както при всички останали шайби. Ако имате нужда от подробности, прочетете публикацията Как да разглобявате пералня Zanussi, На "Bosch" всичко е направено също така, не искам да се повтарям.

В заключение отбелязваме, че ако сте решили да разглобите пералнята на Bosch, не се плашете предварително. Бъдете по-решителни и със сигурност ще успеете. Успех!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Андрей Андрю:

  Здравейте, имам пералня Bosch maxx 4 wfc 2060, свалих контролния блок и забравих да маркирам чиповете и ги свалих. Сега не помня къде да ги свържа правилно. Помогнете, моля!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини