Всичко за пералните машини

Демонтаж на пералнята Atlant

Демонтаж на пералнята AtlantВъпросът за анализ на пералнята Atlant или машина от друга марка възниква, когато са необходими ремонти, за които просто няма пари. Затова искам да спестя най-малко на работа, купувайки само подходящата резервна част. Но, не знаейки как да разглобите пералнята и дали тя ще се справи, след което я сглобете, мнозина отказват идеята за самостоятелно поправяне. Ако желанието за разглобяване на машината все още не се губи, тогава тази статия е за вас, ще споделим съвети как да го направите правилно.

Подготовка на инструмента

Разглобяването на всяка машина не може без инструмент. На първо място, трябва:

 • плоски и Phillips отвертки;
 • клещи;
 • гаечни ключове;
 • чук.

Размерът на клавишите е доста трудно да се каже, можете да разберете кога започнете да разглобявате машината. Затова е по-добре, когато фермата разполага с набор от различни ключове. Най-често се изискват ключове за 8, 10, 13 мм. Освен това е хубаво да имате под ръка специални инструменти, устройства и оборудване:

 • носеща теглилка;инструментите
 • омметър или мултицет;
 • отвертка;
 • WD-40 течност
 • парцал и контейнер за вода.

Частичен анализ на машината

В повечето случаи ремонтът на пералнята изисква частичен анализ на машината. За да получите например дренажна помпа или нагревателен елемент, не е необходимо да разглобявате целия корпус. Затова първо ще поговорим за това как да стигнем до възлите на машината, които не изискват пълен анализ. Ако имате лоша представа за устройството на пералнята, тогава трябва поне да се запознаете със схемата, която отразява всичките й основни компоненти и части. Снимката по-долу е една от такива схеми.

устройство за перална машина

помпа в пералнятаРазглобяването на пералнята трябва да започне с горния и задния капак на корпуса, които се държат с няколко винта, но преди това изключете входящия маркуч. За да повдигнете горния капак, трябва не само да го развиете, но и да го върнете обратно на 1,5 см. Под горния капак достъп до:

 • превключвател за налягане (сензор за ниво на водата);
 • трансформатор;
 • интерферентен филтър (главен кондензатор);
 • клапан за подаване на вода.

Ако поставите машината Atlant от лявата си страна, помпата за източване и тръбата за източване ще бъдат видими. Помпата опира на два самонарезни винта, които лесно се развиват. За да премахнете дюзата, трябва да използвате клещи.

Важно! Преди да обърнете машината, източете водата от нея. Това може да стане или чрез аварийния дренажен маркуч, разположен близо до дренажния филтър, или през самия филтър.

След това можете да премахнете задния капак на корпуса, зад който ще видите нагревателен елемент, задвижващ колан, двигател, резервоар. От всичко това, без много трудности, можете да премахнете десетте. Той се намира в дъното под резервоара. Преди да го дръпнете към себе си, трябва да изключите всички проводници и температурния сензор, като фиксирате правилното им положение на снимката. Ако десетката излезе лошо от седалката, използвайте WD-40.

десет в пералнятаСъщо така електронен модул е ​​фиксиран към лявата стена вляво, което също е лесно свалящо, достатъчно е да изключите всички чипове с проводници от него. Сега преминете към предната част на машината. От тази страна първо трябва да извадите приемника за прах от седалката, след което развийте контролния панел.

За да премахнете вратата на люка, трябва да развиете двата винта, които го държат. Маншетът на люка се закрепва с метална скоба, за да бъде разкопчан. За да премахнете предния капак на кутията, все още трябва да развиете заключващото устройство на вратата и да изключите сензора от нея, с ръка в барабана. Така корпусът на пералнята Atlant ще бъде напълно разглобен.

Отстранете подвижните елементи и резервоара

Подмяната на лагерите в резервоара, шайбата и барабана на пералната машина ще изисква много усилия и време. Разбиването на тези елементи може да отнеме много време. Не мнозина са съгласни да го извършват у дома. За да извадите резервоара от машината, трябва:анализ на автомобили Atlant

 1. развийте балансите;
 2. свалете задвижващия ремък;
 3. развийте винтовете, придържащи двигателя, изключете проводниците от двигателя и го извадете;
 4. изключете проводниците от нагревателя и температурния сензор;
 5. разхлабете скобите на тръбите за източване и пълнене и ги отстранете;
 6. извадете маншета на люка от барабана отпред;
 7. извадете превключвателя за налягане;
 8. премахваме стелажи и изваждаме резервоар заедно с барабан от кутията.

Заслужава да се отбележи, че самото дърпане на барабана на пералнята Atlant е неудобно, по-добре е да използвате чужда помощ.

Сега, нека започнем да разглобяваме резервоара на пералнята Atlant. Преди да започнете да разглобявате резервоар за пералня от тази марка, трябва да сте наясно, че първоначално производителят е направил такива резервоари неразделими. Но това, разбира се, не означава, че това е непреодолима бариера за нас. Какво трябва да се направи?

 • Ние подреждаме извадения си резервоар с отвора за полагане на прането.
 • Намерете мястото на сцепление на двете половини на резервоара.
 • Избираме винтовете, с които след това ще завъртим половините на резервоара.
 • Пробиваме дупки в кръг (според диаметъра на винтовете), по-добре е да ги пробиете веднага, за да можете след това да комбинирате половините на резервоара без проблеми.
 • След това вземаме ножовка за метал и започваме да виждаме резервоара по шева, тази работа е трудоемка и изисква търпение.

Бъдете внимателни, когато виждате резервоара, опитайте се да не докосвате металните части, включително барабана.

 • След като видяхме резервоара, го разглобяваме на две половини, като едната половина (долната) остава върху резервоара, а втората се отстранява отстрани.
 • Взимаме ключа за звездата Т-40 и развиваме винта, който е разположен в центъра на барабана на барабана. Ако срещнете проблеми, можете да напръскате винта с WD-40 грес.
 • С разхлабващи движения извадете ролката на барабана.
 • Завъртете винта назад, така че да е удобно да чукнете вала.
 • След това нанасяме леки удари върху винта с чук, така че валът с барабана да изскочи от половината на резервоара заедно с лагерите. Ако валът не излезе, тогава ударите трябва да се нанасят през дървен блок, за да не се повреди важна част.

След като освободихме вала с паяка и барабана от втората половина на резервоара и лагерите, завършихме разглобяването на пералнята Atlant. След това ще трябва да започнем да инсталираме нови лагери и да сглобяваме пералнята, но това ще бъде разгледано в отделна публикация. Ако се интересувате как да сменим лагера в пералнята, прочетете за това в едноименната статия.

В заключение отбелязваме, че всеки добър собственик ще може частично да разглоби пералнята Atlant без много затруднения, но само търпелив човек ще може напълно да разглоби, защото тук трябва да направите всичко внимателно, без да повредите важни подробности. Затова бъдете търпеливи, подходящ инструмент и продължете за това, надяваме се да успеете!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Иван Иван:

  Кажете ми как да свържа проводниците към резервоара за студена вода?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини