Всичко за пералните машини

Принципът на заключване на пералнята

принцип на работа на ключалката SMВъпреки своите миниатюрни размери, устройството за заключване на люка (UBL) е важен елемент на пералнята. С негова помощ системата контролира запазването на херметичността на тялото по време на измиване и в случай на някакъв проблем автоматично спира цикъла и подава сигнал за грешка на дисплея. Знаейки как заключването работи на пералнята, можете не само да разширите хоризонтите си, но и да сте подготвени за възможни проблеми. Затова препоръчваме предварително да знаете устройството и принципа на работа на заключващото устройство, както ще опишем подробно по-долу.

Как функционира заключването на вратата?

Неизправната ключалка не трябва да бъде напълно заменена с нова. Първо, такава подмяна ще струва много, и второ, намирането на алтернативна резервна част не е лесно. Ето защо е по-добре да разберете предварително устройството за заключване на вратата и да се опитате да диагностицирате причината за повредата. Възможно е да бъдат извършени дребни ремонти. Запекът е малка част, която прилича на касета. Ако премахнете пластмасовия калъф, можете да видите:

 • метална плоча, свързана с пружината на капака на товарния люк (пружината преминава през специален отвор и е монтирана върху тялото на вратата);
 • РТС;
 • биметален елемент, способен да реагира на температурата с промяна на цвета;
 • контактни гнезда;
 • щифта.

Важно! Появата на UBL може да варира в зависимост от модела на пералнята.

замък работят две позицииСега можете да си представите принципа на работа на ключалката на люка. Вратата се затваря и куката се заключва и се захваща с плочата. Всичко се заключва в определено положение, след което се изпраща сигнал към контролното табло. Тогава електрически ток навлиза в термистора, което променя формата на биметалната част. Тя от своя страна натиска щифта, което провокира пълното фиксиране на всички елементи на UBL и самия люк.

На финала вътрешните контакти се затварят и се задейства механизъм за задействане на контролния модул. Обратното отключване става по следния начин: напрежението върху термистора се изключва, контактите се отдалечават, а щифтът и пластината стават в първоначалното си положение.

Ако устройството е счупено?

Неработещият UBL, наред с други повреди, може да попречи на пералнята да започне нов цикъл. За да определите точно дали е необходим ремонт на заключване, са достатъчни няколко стъпки.

Първо отворете вратата, разтворете ключалката и намерете подвижната плоча. Преместваме го в работна позиция и го свързваме към контактите на мултиметровите сонди. Ние оценяваме неговата ефективност, като проверяваме показаните стойности със зададената норма. Тогава не се отпускаме и обръщаме внимание на това как се държи заключващият механизъм след облекчаване на стреса. Ако щракването не се е случило автоматично, има проблеми.

ремонт на замъкаНеправилният запек води до неприятни ситуации. Например след приключване на измиването вратата на люка не се отваря и измитите елементи не могат да бъдат извадени от барабана. За да разрешите проблема, трябва да:

 1. Изключете пералнята от мрежата и водата.
 2. Отстранете винтовете от задната страна на корпуса и отстранете горния панел.
 3. Наклонете машината назад.
 4. Използвайте ръката си, преместете металния болт от куката на люка.

Има и абсолютно противоположна ситуация, когато дори при силен натиск UBL не работи, а вратата не се затваря. Съответно измиването не започва - няма сигнал за стегнатостта на барабана на контролната платка. В такива случаи най-вероятно бравата е износена и отслабена. За да разберете, трябва да развиете вратата на люка и да проверите състоянието на блокера с мултицет и визуална проверка.

Ако бъде открит дефект, UBL трябва да бъде заменен. За да направите това, замъкът ще трябва да бъде демонтиран и на негово място трябва да бъде инсталиран подобен екземпляр. Алгоритъмът е следният:

Важно! Препоръчва се демонтажът да бъде фиксиран към камерата, за да се улесни процеса на сглобяване и да се избегнат грешки и объркване.

 1. Отваряме люка.
 2. Извадете външната яка от маншета.
 3. Запълваме гуменото уплътнение вътре в барабана.
 4. Внимателно развийте фиксиращите болтове.
 5. Получаваме UBL.
 6. Монтирайте новото устройство в обратен ред.

След като разбрах как е подредена ключалката на вратата на люка на пералнята, не можете да изпадате в паника, когато вратата е заключена, но бързо и правилно да оцените мащаба на проблема сами. Основното нещо е да не оставяте машината да работи гравитачно, да не забравяте за превенция и старателна грижа. Тогава машината ще издържи дълго време и ще спаси собствениците си от злополуки, наводнения, мухъл и неприятни миризми.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини